Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

IMA LI MASOVNIH GROBNICA ISPOD STADIONA PARTIZANA?

Ispitati teren ispod JNA!

Autor: Ekipa Alo! | 23.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Pretpostavke da se ispod stadiona Partizana nalazi jedna od masovnih grobnica, kojih u Srbiji ima preko 200, a u kojima je prema podacima Državne komisije za tajne grobnice sahranjeno više od 55.000 popisanih žrtava posle oslobođenja 1944. od strane komunističkog režima, danas su teško dokazive.

U tajnim  grobnicama, posle oslobođenja 1944, sahranjeno je više od 55.000 popisanih žrtava komunističkog režima

U tajnim grobnicama, posle oslobođenja 1944, sahranjeno je više od 55.000 popisanih žrtava komunističkog režima | Foto: Aleksandar Stanković

Izjava Duška Kovačevića, pisca i akademika, data listu „Alo!“, kako je do njega došla priča da je „jedan deo grobnice zazidan ispod stadiona Partizana“ izaziva sve veću polemiku.


Srđan Cvetković, naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, za naš list komentariše reakciju Nenada Bjekovića, jednog od bivših čelnika crno-belih, koji „ne veruje da je tako nešto moguće“...
- Ja to ne mogu da kažem i ne bih mogao unapred da isključim i takvu mogućnost. Iako za masovne grobnice kod Autokomande nemamo pouzdane informacije, prema mojim saznanjima mogu vam reći - ne bi bilo neverovatno da se i ispod stadiona u Humskoj nalazi grobnica!

Borba za istinu:  Srđan Cvetković,  istoričar

Borba za istinu: Srđan Cvetković, istoričar | Foto: Oliver Bunić

Stadioni poput Obilićevog, Grafičara ili Borca u Čačku su često građeni baš na takvim mestima kako bi se zločini prikrili. To je pokazala i ekshumacija u fabrici “Fijat” u Kragujevcu, gde je masovna grobnica iz tog perioda prikrivena slojem asfalta i na tom mestu napravljen je parking - kaže Cvetković.

Na pitanje - raspolaže li naša država tehnologijom kojom bi se lakše otkrilo ima li “nečega” ispod stadiona Partizana, naš sagovornik odgovara:
- Ovde je više pitanje volje, želi li država da saznamo istinu. Naravno da postoje instrumenti, skeneri koji bi pomogli u istraživanju. I, naravno, ovde niko ne misli na neko rušenje stadiona, iako zbog ovakvih pretpostavki, kasnije i dokaza, čak ni sportski objekti u Berlinu ili Parizu ne bi ostali nedodirljivi samo zato jer su “fudbalski hramovi”.
Pravo čoveka na grob ne sme niko da uskrati. Takva mesta je potrebno obeležiti makar tablama, ako bi se istraživanjem potvrdile iznete sumnje. Međutim, danas je teško doći do izvora prvog reda jer su egzekucije rađene u strogoj tajnosti, a prošlo je i sedam decenija od tog vremena- zaključuje Srđan Cvetković.
Poslednji komentari
  • Dusan Vreme: 23.12.2013 09:37h

    Ej nauko, ej istorijo, sta si docekala, sta sve nece uciniti da se domognu titule. Blam i sram im nema kraja.

  • Milan Vreme: 23.12.2013 16:56h

    cuj molim te, sad su se setili! sedma u nizu, a vi plačite!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP