Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

AMERIČKI KONGRESMENI KIRK I KOUTS PISALI FIFA:

Izbacite Rusiju kao Jugoslaviju!

Autor: M. Zdravković | 09.03.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Mark Kirk i Den Kouts, republikanski senatori iz SAD, poslali su pismo predsedniku FIFA Sepu Blateru u kojem traže da se Rusiji zabrani učešće na Svetskom prvenstvu u Brazilu zbog nepoštovanja međunarodnog prava u slučaju Ukrajine.

Reprezentativci  Rusije možda ovog  leta neće videti  Kopakabanu

Reprezentativci Rusije možda ovog leta neće videti Kopakabanu | Foto: AP

Dvojica senatora, od kojih je jedan iz Ilinoisa, a drugi iz Indijane, u tom pismu navode da je ruska okupacija suverene teritorije Ukrajine nedopustiva, a zatim su uporedili tu situaciju sa primerom Jugoslavije, koja je suspendovana sa Prvenstva Evrope u Švedskoj 1992, ali je i izbačena iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u SAD 1994. godine.


- Povodom vojne okupacije Rusije u suverenoj Ukrajini, želeli bismo da pošaljemo poruku koju morate razmotriti, a to je da se ruska reprezentacija zbog nastale situacije i kršenja međunarodnog prava izbaci sa Svetskog prvenstva u Brazilu. Ne sme se praviti presedan, jer je Jugoslavija zbog slične situacije lišena učešća na svetskom i evropskom šampionatu početkom devedesetih. Složićete se da Rusija ne zaslužuje da učestvuje, ali ni da organizuje tako veliko takmičenje. Nadamo se da ćete reagovati ažurno i razmotriti sledeće korake po tom pitanju - piše u pismu koje su u Cirih poslali senatori Kirk i Kouts.

Den Kouts

Den Kouts

U tom pismu, američki kongresmeni Rusiju porede sa nacističkom Nemačkom, a citiraju i statut FIFA, koji propisuje kaznu za sve države ili pojedince koje diskriminišu druge.


- Prema članu 3 statuta FIFA, diskrimininacija svake vrste usmerena prema državi, pojedincu ili grupi ljudi, a koja se tiče njihovog etničkog porekla, pola, jezika, religije, politike ili nečeg drugog striktno je zabranjena i kažnjava se suspenzijom ili izbacivanjem iz takmičenja - podsećaju Kirk i Kouts.

Mark Kirk

Mark Kirk

Rusija bi, ukoliko Blater donese odluku da prihvati predlog američkih političara, ostala i bez domaćinstva Svetskog prvenstva 2018. godine.
 

Mutko čuva Ruse u FIFA!


Glavni adut Rusije u pokušaju da sačuva učešće na Mondijalu u Brazilu 2014, ali i domaćinstvo Svetskog prvenstva 2018, biće Vitalij Mutko. On je nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Rusije, a sada je prvi čovek organizacionog komiteta Mondijala 2018. Takođe je član Upravnog odbora FIFA i opasno se kotira u vrhu svetske fudbalske organizacije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP