Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

TURSKA - NOVA FUDBALSKA MEKA ZA SRBE

Janičari

Autor: P. Vuković | 03.01.2013 - 23:09:00h | Komentara: 1

Novac ne određuje da li ćete otići na zapad ili istok, pa tako srpski fudbaleri idu gde im se ukaže bolja ponuda. Najnoviji transfer Nemanje Tomića iz Partizana u turski Genčlerbirligi, odnosno potencijalni prelazak golmana Vladimira Stojkovića u Mersin, otvara pitanje - zbog čega je Srbima Turska postala fudbalska meka?

Četvrti Srbin u Genčlerbirligiju: Nemanja Tomić

Četvrti Srbin u Genčlerbirligiju: Nemanja Tomić | Foto: Marko Metlaš

Nema šta, Turci odlično plaćaju fudbalere, nude uslove kakvi se samo poželeti mogu, na kraju i klubovi zadovoljno trljaju ruke. Možda jesmo bili 500 godina pod Turcima, ali danas, kao što se vidi, masovno odlazimo da igramo tamo, da ne pričamo kakva je situacija sa letovanjima i popularnim serijama, kao što je “Sulejman Veličanstveni”, za kojima su u Srbiji mnogi odlepili.

„Turcima može i zapad da pozavidi na uslovima”, kaže za “Alo!”  Dževad Prekazi, legenda Partizana i Galatasaraja

„Turcima može i zapad da pozavidi na uslovima”, kaže za “Alo!” Dževad Prekazi, legenda Partizana i Galatasaraja | Foto: Marko Metlaš

Dževad Prekazi, legenda Partizana i Galatasaraja, dobro je upoznat sa stanjem i kaže da je turska liga pun pogodak za srpske igrače.
- Sve zavisi od fudbalera, šta ko hoće. Što se tiče uslova, Turcima i zapad može da pozavidi. Tamo narod voli fudbal do fanatizma, igrače cene i poštuju strašno. Ukoliko poštuješ dres koji nosiš, pa još se i pokažeš kvalitetom, postaješ idol za sva vremena, ne zaboravljaju te nikada - kaže za “Alo!” Prekazi.

Da li smatrate da naši fudbaleri odlaskom u manje turske klubove zatvaraju vrata vodećih evropskih klubova?
- Naprotiv, i to može da im bude korak napred. Ali, ako hoćemo realno, možda dvojica ili trojica igrača iz Srbije bi mogli sada da igraju u velikom evropskom klubu, jedan od njih je i Lazar Marković. Ostale čeka put kao Nemanju Tomića.
Čitam, plaćen je 1,5 miliona evra. To je puna kapa za Tomića, koji je ovde igrao po principu “tra-la-la”, nije me impresionirao. Ono što je najvažnije je da se pokažu igrači koji sada tamo igraju, kako bi otvorili vrata drugim igračima - dodao je Prekazi.

Čekaju Tomića u Turskoj: Lekić i Petrović

Čekaju Tomića u Turskoj: Lekić i Petrović | Foto: Marko Metlaš

Srbi u Turskoj


D. Tošić - Genčlerbirligi
D. Lekić - Genčlerbirligi
R. Petrović - Genčlerbirligi
N. Tomić - Genčlerbirligi
M. Stepanov - Mersin
M. Krasić - Fenerbahče
Poslednji komentari
  • Marko Vreme: 04.01.2013 11:45h

    Identičan proces se odvijao i prije 500 godina samo što smo mi mitovima i legendama stvari lažno prikazivali. Materijalni interes je bio ključni za prelazak sa pravoslavlja na Islam. Niži porezi,mogućnost napredovanja u svim vidovima života, životne šanse koje je stvaralo veliko carstvo i odlazak u Carigrad....Nije bilo prisile, ali smo mi zbog naših mitova to drugačije prikazivali. Jedino carstvo u svetu gde je car (sultan) mogao da oženi robinju i to druge nacije je bila Turska. Carstvo u kom se rob mogao izdići do položaja velikog vezira ( predsednik vlade) ili pak do vrhovnog vojnog zapovednika vojske je bila Turska. U kom carstvu još je to bilo moguće ? Da je bilo prisile, pa ista bi se primenila na svo stanovništvo po principu "quius regio illius religio" tj. čija vlast njegova i vera po kojem je i Srbija prihvatila pravoslavno kršćanstvo od Vizantije prisilom na dvor.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP