Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

DAN ZA ISTORIJU

Kakav „San Siro“, Dorčol, brate!

Autor: M. Zdravković | 01.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Posle punih 12 godina, veliki rivali sa malih beogradskih terena, FK Dorćol i GSP Polet, odigrali su lokalni derbi u okviru Srpske lige Beograd (treći rang takmičenja).

dorćol i polet, posle 12 godina odigrali lokalni derbi kraj kule nebojša

Dorćol i Polet, posle 12 godina odigrali lokalni derbi kraj kule Nebojša | Foto: Marko Metlaš

Slavili su domaći „gaučosi“, minimalno sa 1:0, ali je mnogo važnije od toga što vatra ovog derbi okršaja ponovo gori i što klinci koji sada nose dresove dva kluba, koje deli samo velika žičana ograda, kapiraju fazon derbija.

Stara škola

Stara škola | Foto: Marko Metlaš

Pivce za dobro jutro!


Iskusno. Pojedini gledaoci dorćolskog derbija lepo su se snašli u borbi sa vrućinom na igralištu pokraj Kule. Obezbedili su pre meča lagano osveženje, pa su udobnije pratili derbi komšijskih rivala.
Komšije, živeli!

Konačno se probudilo staro rivalstvo pokraj Kule Nebojša, pa je nedeljni fudbalski matine

od 11 časova izmamio blizu 700 gledalaca na ne tako lošu tribinu.

Nije to, doduše, onaj stari veliki derbi Dorćola, koji je nekada pratilo i po nekoliko hiljada ljudi, kada su njihovi mečevi uživo prenošeni na radiju i televiziji.

Vojislav Stojanac  (Dorćol), neuhvatljiv za igrače Poleta

Vojislav Stojanac (Dorćol), neuhvatljiv za igrače Poleta | Foto: Marko Metlaš


Nije ni fudbal na nekom vrhunskom nivou, vidi se tek pokoji dribling, koji je dovoljan da mnogi „veterani“ iza ograde aplaudiraju ili opsuju, u zavisnosti od toga o čijem igraču se radi. Svi stoje jedni do drugih na tribini, nema teških reči, a jedini rival im je, izgleda, glavni sudija, koji kako god da svirne nije po volji nekoj od strana.

Najmlađi  „gaučosi“  na tribini

Najmlađi „gaučosi“ na tribini | Foto: Marko Metlaš


Naglas konstatujemo da nas sve podseća na atmosferu i peckanja sa gradskih derbija, poput onoga u Milanu, gde Inter i Milan dele stadion. Misleći da im time dižemo rejting, dobijamo otresit odgovor istetoviranog čikice:
- Ma kakav „San Siro“, Dorčol je zakon, brate! Koliko god da su bogati, njihovo rivalstvo nema taj šmek. Njihovi navijači nikad ne bi zajedno otišli u kafanu posle utakmice. A evo, mene već čeka kum u kraju, naručio je duplu lozu.
Odoh da ga zezam, ovaj put moj Dorčol dobija - uz neizbežan lokalni akcenat će Steva iz Strahinjića bana, redovni posetilac utakmica „gaučosa“.
Iako je u pitanju najveći beogradski derbi, niko ne zna ko je bolji u ukupnom međusobnom skoru. Kažu, devedesetih je Polet stalno drao Dorćol, dok su ranije „gaučosi“ redovno tukli komšije. Tvrde i da je Polet često dobijao Dorćol, čak i onda kada su prvom košiji trebali bodovi za opstanak, ali i da je nekoliko godina kasnije osveta „gaučosa“ bila surova, sa po nekoliko golova u mreži rivala.

Kada je reč o fudbalerima koji sada nastupaju, pomenimo da Polet ima svog Robija Prosinečkog, vezistu Sašu Blagojevića, dok se Dorćol diči svojim Dragišom Binićem, Dejanom Lazarevićem, brzanjcem, koji je postigao jedini gol na meču. Ipak, njih dvojica su samo na trenutke pokazali da ih s pravom porede sa poznatim fudbalerima i da još mnogo treba da treniraju kako bi dostigli fudbalski vrh.

Legendarni  Tunja

Legendarni Tunja | Foto: Marko Metlaš

Ovo je najstariji Dorćolac!

Svetozar Tunja Savić (83), legenda FK Dorćol i jedan od retkih živih igrača iz prve generacije „gaučosa“, kaže da današnje rivalstvo dva kluba ne može da priđe onom nekadašnjem.
- Nekada je bilo sve bolje, i fudbal i druženje. Mi smo bili „antialkoholičari“. Celu noć smo pili i ujutru dođemo od 11 časova i napunimo Polet sa 4:0, 5:0... Sećam se, pokojni Cira je branio ko lud onako pijan, a ja sam igrao beka, ma niko nije mogao da nam priđe. Bilo je i dosta dobrih igrača nekada u Dorćolu: Zoran Perić, Rade Radosavljević, Mića Softić, Jovica Ignjatović, Krnja Trajković - nabrajao nam je popularni Čika Tunja.

Ne propušta  lokalni derbi:  Zoran Moka Slavnić

Ne propušta lokalni derbi: Zoran Moka Slavnić | Foto: Marko Metlaš

MOKA: Džej i ja celog života navijamo za Dorćol!

Među posetiocima malog beogradskog derbija juče se našao i legendarni košarkaš Zoran Moka Slavnić.
Poznati Dorćolac nije mogao da propusti priliku da pogleda duel starih rivala, a na naše pitanje pitanje zašto je ustao tako rano, odgovorio je:
- Došao sam zbog Radeta Ajkule. Bili smo stari pajtaši iz kraja i pogodilo me je kada sam čuo da je umro pre nekoliko dana. Video sam da su sredstva od prodaje ulaznica namenjena kao pomoć njegovoj porodici, pa sam i zbog toga došao da kupim kartu i pomognem - objašnjava Moka.
- Za koga navijate?
- A zar je to pitanje uopšte neophodno? Za Dorćol, naravno. Družim se dugo sa Mićom (Miodrag Softić, predsednik Dorćola), pa sa Džejom pevačem, svi se znamo baš dugo, poznati smo navijači „gaučosa“. Uvek se radujemo kada Dorćol pobedi, a tako je i sada - poručuje Moka Slavnić. 

DORĆOL 1 (0)
GSP POLET 0 (0)


STRELAC: 1:0 Lazarević u 72. minutu. STADION: GSP Poleta. GLEDALACA: 700. SUDIJA: Aleksa Mitrović (Beograd) 6,5. ŽUTI KARTONI: Došen, Stojanac (Dorćol).
DORĆOL: Kerić 6,5, Cvetić 6,5, Došen 6,5, Lazarević 6,5, Radojević 6,5, Stojanac 6,5, Lazarević 7,5, Milenković 6,5, Nikolić 6,5, Radosavljević 6,5, Cvetanović 6 (od 61. Nikolić -).
GSP POLET: Korać 6, Milovanović 6, Mladenović 6, Bogdanović 6, Petković 6, Ćirić 6,5, Stamenković 6, Blagojević 6, Nešić 5,5 (od 58. Milovanović 6), Stupić 6 (od 55. Mrkić 6), Krsmanović 6.
IGRAČ UTAKMICE: Dejan Lazarević (Dorćol).

„Karte na  pregled, molim“

„Karte na pregled, molim“ | Foto: Marko Metlaš

Muti i Munja prvo prodaju karte, a posle semenke!

Svaki nižerazredni klub ima svoje redare, koji se iz samo njima poznatih razloga motaju okolo. Glavne face na Dorćolu godinama su Muti i Munja. Lokalni momci u narandžastim markerima iskusno su prodavali karte na ulazu (200 kinti), iako su im mnogi i promakli uz izgovor da nemaju para. Nije im pomoglo ni ono staro: „Daj koliko imaš“, jer su pojedinci izbegavali da plate kartu, a nešto kasnije, kada je počeo meč, iskusni tandem se dohvatio semenki i osvežavajućeg pića, koje je prodavao po sasvim pristupačnim cenama. Kisela voda je, recimo, 50 dinara...

Minut ćutanja za Radeta Ajkulu!


Dorćolski derbi počeo je minutom ćutanja, čime je odata pošta Radetu Radisavljeviću, legendarnom fudbaleru „gaučosa“, a pred kraj karijere i GSP Poleta. Popularni Rade Ajkula sahranjen je u subotu u Beogradu, a preminuo je prošle srede u 61. godini. Prihod od prodaje ulaznica sa jučerašnjeg meča biće ustupljen porodici legendarnog majstora malih beogradskih terena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP