Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

UEFA ZVANIČNO OTVORILA ISTRAGU POSLE PREKIDA U HUMSKOJ

Kazna nam ne gine!

Autor: M. Zdravković | 16.10.2014 - 08:24:00h | Komentara: 0

Odluka o kaznama za prekinuti meč između Srbije i Albanije biće doneta narednog četvrtka (23. oktobra) u sedištu UEFA u Nionu.

Bane Ivanović

Evropska kuća fudbala juče je zvanično saopštila da je pokrenut postupak protiv predstavnika oba Ssveza zbog, kako se navodi, međusobne tuče igrača na utakmici u Beogradu u kvalifikacijama za EVRO 2016 u Francuskoj.

- Srbi i Albanci imaju rok do sledeće srede da se izjasne povodom dešavanja na stadionu Partizana, a konačna odluka biće doneta sutradan - potvrdio je Pedro Pinto, portparol UEFA.

Nadležni u Nionu su nepunih 12 časova nakon neslavnog završetka utakmice u Humskoj pokrenuli disciplinski postupak protiv obe strane. Čim je stigao izveštaj glavnog sudije Martina Etkinsona (Engleska) i delegata Harija Bina (Holandija), slučaj je otvoren i nema sumnje da nas i ovog puta čeka kazna, samo je pitanje kakva. Jeste da je naša publika bila isprovocirana zastavom velike Albanije, ali smo dospeli na tapet čim su naši navijači uleteli na teren i napali igrače gostujućeg tima.

Tomislav Karadžić

Zgrožen potezom Albanaca: Tomislav Karadžić

 

Blater osudio mešanje
politike u sport

Sep Blater, predsednik FIFA, osudio je prekid utakmice u Beogradu.


- Fudbal nikada ne sme da se koristi u političke svrhe. Snažno osuđujem sve što se desilo na utakmici - napisao je Blater na svom Tviter profilu.

Platini: Bez politike!
Mišel Platini, predsednik UEFA, osudio je dešavnja u Humskoj.


- Fudbal bi trebalo da zbližava ljude i politika ne bi trebalo da se meša u sport - poručio je Francuz.

Da li je naznaka onoga što bi zaista moglo da usledi, odnosno da li Britanci imaju prave informacije, tek tamošnji sajt „Give me football“ piše da Srbiju očekuje kazna u vidu igranja pred praznim tribinama nekoliko utakmica, što znači da bismo Dansku, Portugal i Jermeniju dočekali bez navijača. I Albanci su na tapetu, njih očekuje najverovatnije samo finansijska kazna, koja neće biti mala i meriće se desetinama hiljada evra.

S druge strane, uzimajući u obzir da UEFA ima sve manje tolerancije prema srpskom savezu i klubovima (Đenova, Kruševac, Totenhem), ispade još i dobro što nećemo biti izbačeni iz kvalifikacija, mada albanski mediji duboko veruju da će dobiti tri boda za zelenim stolom.

Realno, (jedini) propust srpskog saveza je loša organizacija meča, odnosno činjenica da su navijači upali na teren i obračunavali se sa fudbalerima Albanije.

O kaznama

Šta je projekat velike Albanije?

Velika Albanija je od 1939. do 1944. godine bila marionetska država (protektorat) pod kontrolom fašističke Italije (1939-1943) i nacističke Nemačke (1943-1944). Albaniji su tada priključeni istočni delovi Crne Gore, južni delovi Srbije (uključujući najveći deo Kosova i Metohije) i zapadni delovi Makedonije.


Ismailj Ćemali Bej Fljora (1844-1919), čiji se lik našao na spornoj zastavi, bio je albanski političar i državnik u Osmanskom carstvu, a imao je vodeću ulogu u proglašenju nezavisnosti Albanije 1912. i privremenoj vladi Albanije.

Ovako Albanci  zamišljaju svoju veliku  Albaniju, skoro do Niša

Ovako Albanci zamišljaju svoju veliku Albaniju, skoro do Niša

 Pored Ismaila, na zastavi je bio i portret Ise Boljetinca, pravo ime Isa Šalja (1864-1916). On je tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata predvodio albanski gerilski pokret (kačaci) u borbi protiv vojski Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore, a zatim i vojski Austrougarske i Bugarske. Godine 2004, Ibrahim Rugova dodelio mu je orden heroja Kosova.


Nova mapa velike Albanije uključuje teritorije Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

FSS: Teroristička akcija Albanaca,

hoćemo službenu pobedu 3:0! 


Fudbalski savez Srbije oglasio se opširnim saopštenjem u kome navodi da je preuzeo sve potrebne mere. Prenosimo jedan deo:


- FSS izražava zgražavanje nad viđenom provokacijom i strah da je u pitanju smišljeni scenario terorističke akcije usmerene protiv interesa države Srbije. Direktni krivci za prekid susreta su gosti iz Fudbalskog saveza Albanije i mi očekujemo da će disciplinski organi UEFA ovu utakmicu registrovati službenim rezultatom 3:0 za nas. Takođe, upozoravamo čelnike UEFA da se ovako nešto može ponovo dogoditi i na drugim stadionima širom Evrope i zbog toga bi ubuduće mere bezbednosti morale da predvide i ovaj novi, „albanski način“ delovanja protiv fudbala - kažu čelnici FSS-a.

SKANDAL

Tirana odlikovala fudbalere Albanije!

Prava euforija je zavladala u Albaniji nakon povratka fudbalske reprezentacije. Tako je i gradonačelnik Tirane Luzlim Baša dodelio kapitenu Loriku Cani i ostalima “Priznanje grada“ zbog svojih dela na stadionu Partizana, jer su, po navodima albanskih medija, štitili zastavu države.

Izgleda da u nedostatku dočeka za košarkaške, odbojkaše, vaterpoliste, atletičare... kao što je to recimo običaj na balkonu gradske skupštine u Beogradu, u Tirani se dočekuju fudbaleri koji odigraju jedno, nekompletno poluvreme protiv Srbije.

„Indipendent“:


I UEFA je kriva!

Britanski list „Indipendent“ ocenio je da je za incident na utakmici kvalifikacija za EP izmedju Srbije i Albanije, isprovociran puštanjem drona sa zastavom velike Albanije, delimično odgovorna i UEFA jer je dve zemlje stavila u istu grupu kvalifikacija.


- UEFA je zabranila albanskim navijačima da prisustvuju utakmici, a ranije je dozvolila da Srbija i Albanija budu u istoj grupi kvalifikacija, uprkos dugogodišnjim političkim tenzijama između ove dve zemlje. Srbi i Albanci su, inače, dva entiteta koja učestvuju u sporu oko Kosova - podseća „Indipendent“.


UEFA je uoči određivanja kvalifikacionih grupa za EP 2016. zbog političkih tenzija razdvojila Jermeniju i Azerbejdžan, kao i Španiju i Gibraltar.

 

Navijači oteli dres Albanije i zapalili ga! 

albanski dres

 
Dan posle haosa u Humskoj, na društvnim mrežama su počele da kruže razne fotografije. Na jednoj od njih jasno se vidi da je dres albanskog fudbalera Ergisa Kacea s brojem 20 završio u rukama navijača Srbije. Tifozi „orlova“ su mu skinuli dres, a zatim su ga zapalili na tribinama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP