Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

ZLATKO VUJOVIĆ ZA ALO!

Lažu svi koji kažu da nisu plakali za Titom!

Autor: D. J. Bužić | 04.05.2015 - 15:15:00h | Komentara: 5

Na današnji dan, pre tačno 35 godina, Jugoslavija je doživela kolektivni šok. Vest o smrti predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, „velikog sina svih naroda i narodnosti“, tog 4. maja 1980. godine, skamenila je usred fudbalske utakmice igrače Hajduka i Crvene zvezde.

Skamenjeni fudbaleri  splitskog „,Ajduka“ i  beogradske „Zvizde“

Skamenjeni fudbaleri splitskog „,Ajduka“ i beogradske „Zvizde“

Kada je oficijelni spiker na splitskom „Poljudu“ saopštio da je Broz preminuo, na stadionu je nastao muk. A onda su se začuli jauci. Pa leleci. Čak su i deca, kao u transu, počela da vrište...

Na današnji dan,  pre 35 godina,  umro je Tito

Na današnji dan, pre 35 godina, umro je Tito | Foto: Profimedia

 
Veliki derbi je kod rezultata 1:1 bio prekinut, igrači su se okupili na centru terena i briznuli u plač. Neki su od tuge popadali na travu. Navijači oba kluba su spontano, horski zapevali: „Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo...“ Bio je to antologijski ispraćaj maršala u večna lovišta.

Oplakali maršala:  Zlatko Vujović i  Dražen Mužinić

Oplakali maršala: Zlatko Vujović i Dražen Mužinić

 
Komunističke vlasti su tu filmsku scenu, žanra teške drame, godinama rabili u marketinške svrhe, želeći da nas zadrže na putu bratstva i jedinstva. Nekoliko decenija kasnije, neki su govorili kako su tog dana, zapravo, plakali iz fola.
Zlatko Vujović, centarfor reprezentacije Jugoslavije i splitskih „bilih“, u ispovesti za „Alo!“ kune se da njegove suze nisu bile krokodilske...

Zlatko Vujović

Zlatko Vujović

 
- Ko kaže da nije plakao za Titom, taj laže! Uostalom, postoje TV snimci, fotografije... Od istorije se ne može pobeći, niti ima razloga za nečim takvim. Moj brat Zoran je pao na kolena, ja sam ronio suze, oko srca me steglo. Uz rame su mi stajali i fudbaleri Crvene zvezde - Pižon, Šestić, Đurovski, Borovnica, Ljukovčan...
I njima je bilo teško. Nikome više nije bilo do fudbala, utakmica je odložena. Kući sam krenuo peške. Bio sam deo te tužne povorke od 50.000 mutavih ljudi. U toj gužvi se nije začula nijedna sirena od automobila, bilo je kao u pozorištu. Vladala je jeziva atmosfera. Te noći nisam mogao da spavam. Svi smo se pitali: „Šta će biti s našom državom posle Tita?“, „Ko će nas voditi?“.
Iz doba sreće prešlo se u veliku neizvesnost, iako raspad Jugoslavije tada nikome nije padao na pamet. Rat? Ni u ludilu. I evo dokle smo došli... Sve je razbucano. Jedna velika, moćna država, možda i najjača fudbalska liga u Evropi. Kad vidim na šta liče hrvatska i srpska liga, i sad mi dođe da zaplačem - priznaje Zlatko Vujović, danas trener mlađih kategorija u jednoj od fudbalskih škola u Splitu.

Đurovski: Bilo je jezivo!


I Boško Đurovski, Makedonac iz redova Crvene zvezde, svedoči za naš list da je atmosfera na „Poljudu“ tog 4. maja 1980. bila zastrašujuća.
- Jeziv trenutak! Svi smo znali da je Tito na samrti, ali nas je vest koju smo dočekali na terenu sve dotukla. Plakao sam kao kiša. Lepo se živelo u vreme Broza i nije se obraćala pažnja na to ko je Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac ili Bosanac. Nikad više nećemo osetiti taj osećaj jedinstva. Zbog toga pamtim, i ne stidim se suza za Titom - iskreno će Boško Đurovski, koji je dres prvog tima Crvene zvezde nosio punih 11 godina.

Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 04.05.2015 16:31h

    Predivan tekst. I trebaju da budu ponosni na ovo vreme i tog coveka. Danas mnogi foliraju i pricaju kontradiktorne price. Ali to nije njihova krivica. To je uspeh propagande. Danasnja propaganda ga blati i tvrde da je on kriv za sve sto nam se desilo. Jeftina propaganda. Nije nas taj covek prevario. On je izgradio jedno sasvim drugacije drustvo u kojem si ziveo dostojno coveka. Nemozes njega danas posle 35 godina da krivis za ovo sto su ti ovi tvoji lideri izazvali. U njegovo vreme su takvi bili u zatvoru. Znaci tebi je kriv on i njegovo vreme a ovi danas su se ustvari obogatili i sve unistili. Oni se raduju sto i dalje postoje ljudi koji za njihove zlocine okrivljuju Tita. To je tuzno. Voleo bih svima da preporucim da odu na ebay i ukucaju Tito i Jugoslavija- poslusajte ove stvari i odusevicete se. Poslusajte barem jedan (raz)govor ovoga coveka. On je bio za klasu ispred svih ovih danas.

  • Драгомир Vreme: 04.05.2015 16:34h

    Када би се Тита појавио данас међу народом свако ви био шокиран речима : - Друже Старииии,види,бре,на шта личиш!

  • Pjanke15 Vreme: 04.05.2015 17:29h

    Zato se sad prevrce u grobu na sta smo spavi i kakvi smo...

  • kostadin Vreme: 04.05.2015 18:47h

    Siroti komunisti su posle rata oteli imovinu od domaćina i podelieli sirotinji zemlju i fabrike. Seosko stanovništvo su premestili u gradove i podelili im besplatne stanove. Tako su od sirotinje napravili neradnike a od seljaka lumper-proleterijat radnike. Sada kada su svi mladi otišli u inostransvo sirotinja se mora vratiti na sela i početi sve od početka.Sada postoji veoma mali broj super bogataša i enormno veliki broj sirotinje koju je kominizam napravio.

  • tole edb Vreme: 05.05.2015 09:22h

    E moj Kostadine, odkud se sad pojavi tolika sirotinja a jadnih bogataša nigde nema. Neznam u kom svetu i vremenu živiš ali vreme Broza nisi osetio, šteta

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP