Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

25 GODINA KASNIJE

Maksimir, događaj koji je označio početak kraja Jugoslavije! (VIDEO)

Autor: N.Jovanović | 13.05.2015 - 13:20:00h | Komentara: 0

Proleće, 13. maj, 1990. godine. Jugoslavija se pripremala za Svetsko prvenstvo u susednoj Italiji i ništa nije ukazivalo da će taj dan biti jedan od vesnika raspada i rata u Jugoslaviji. Ponajmanje se očekivalo da će na to ukazati jedan fudbalski meč. Ali, ono što je najmanje verovatno, nekako se uvek i desi.

Maksimir 13. 05. 2015. / Foto: Printskrin

Maksimir 13. 05. 2015. / Foto: Printskrin

Ne postoji niko ko ne pamti nerede na zagrebačkom Maksimiru koji su izbili pred sam početak meča između Dinama i Crvene zvezde. Svako ko je ljubitelj fudbala na ovim prostorima a da pripada mlađoj generaciji, sigurno je čuo za ovaj događaj koji je ispisao stranice novije istorije na brdovitom Balkanu.

Najveći incident na nekoj fudbalskoj utakmici u Jugoslaviji u kojoj su učestvovali navijači i jednih i drugih, a i po neki igrač (Zvonimir Boban). Svi oni su se tukli međusobno ali i protiv policije.

Maksimir 13. 05. 2015. / Foto: Printskrin

Maksimir 13. 05. 2015. / Foto: Printskrin

Možda malo ljudi zna da su fizički okršaji između Bed Blu Bojsa i Delija počeli još ujutru tog dana u okolini stadiona i trajali sve do početka utakmice o čemu su u dokumentarcu koji je pet godina sniman i koji će biti emitovan govorili tadašnje vođe pristalica dva tima, Zujo i Asteriks.
– Mi smo došli u Zagreb u noći subota na nedelju kako bismo javili ostalima koji su dolazili kakva je situacija. Voz smo zaustavili kod tornja Cibone i peške otišli u grad – kaže jedan do tadašnjih vođa "Delija".

Maksimir 13. 05. 2015. / Foto: Printskrin

Maksimir 13. 05. 2015. / Foto: Printskrin

– Još u osam sati ujutru su počele tuče između nas i njih u okolini Maksimirske šume. Njih je bilo oko 200, a nas 30 – ispričao je u dokumentarcu Zujo.
Bio je to jedan od najkrvavijih navijačkih sukoba u Evropi, sa mnogo teškog povređenih, izbodenih, upucanih.
– Mi smo u Zagrebu prvi put pevali četničke pesme, ali i pesme protiv Miloševića za šta se u ono vreme išlo u zatvor – kazao je jedan od vođa Delija, Tima.
Jedan od trenutaka po kome se čitav obračun na maksimirskoj travi pamti jeste i potez Zvonimira Bobana legende hrvatskog fudbala koji je tada nosio dres Dinama i koji je napao policajca u pokušaju da zaštiti navijače. On je dva puta udario Refika Ahmetovića koji je kasnije po njemu i dobio nadimak Boban.

– Da me Boban i treći put udario, pucao bih u njega – rekao je Ahmetović, a mnogi svedoci tvrde da su se u tom trenutku čuli povici drugih policajaca koji su vikali “Pucaj mu u leđa”.
Podsetite se nemilih događanja na Maksimiru koja su, po opštem mišljenju stanovnika Jugoslavije, označila početak kraja njihove države i njihovih života kakve su do tada živeli.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP