Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

NAJCENJENIJI SRPSKI BRENDOVI U INOSTRANSTVU

Maline, čarape, šljive i fudbaleri!

Autor: M. Zdravković | 14.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Srpski fudbaleri su postali jedna od najtraženijih roba u Evropi! Ovo je pokazala studija o izvozu internacionalaca u top pet evropskih šampionata (Premijer liga, Primera, Bundesliga, Serija A i Liga 1), koju je izradio Međunarodni centar za sportske studije, pa su se naši fudbaleri, ako ih posmatramo kao robu, našli u rangu zajedno sa malinama, čarapama, šljivama i kukuruzom, koje, takođe, uspešno izvozimo u zemlje širom sveta.

Naravno, koliko je pohvalna ova činjenica, toliko je i ponižavajuća, jer to znači da i dalje nemamo snage, a ni novca da zadržimo najbolje i najtalentovanije fudbalere u ovdašnjem šampionatu. Istovemeno, broj „izvezenih“ fudbalera je pokazatelj da bi ovi prostori mogli u budućnosti da budu zanimljivi mnogim potencijalnim ulagačima koji bi, posle privatizacije, mogli da zarađuju novac na talentovanim igračima.


No vratimo se na analizu. Srbija je zabeležila najveći rast „izvoza“ fudbalera pošto se u odnosu na minulu sezonu (2013/2014) čak 11 igrača više obrelo u svih pet najkvalitetnijih liga u Evropi. To znači da je sa prethodnih 28, u novoj sezoni broj naših internacionalaca skočio na 39!

Tako su se sunarodnicima u ligama petice ovog leta priključili: Dušan Tadić (Sautempton), Lazar Marković (Liverpul), Filip Kostić (Štutgart), Filip Đuričić (Majnc), Stefan Mitrović (Frajburg), Nikola Đurđić (Augzburg), Nemanja Radoja (Selta), Dejan Lekić (Eibar), Aleksandar Pešić (Tuluz), Miloš Ninković (Evijan) i Nemanja Radonjić (Empoli).

Iza Srbije po broju porasta „izvezenih“ fudbalera u najkvalitetnije lige Evrope ostala je Belgija, sa 10 igrača više u odnosu na prethodnu sezonu (sa 31 na 41), dok najviše nternacionalaca u top pet liga ima Francuska (njih 113), koja je na vrhu tabele pretekla Brazil i Argentinu (sa po 112 igrača).

Srbija dominira sa izvozom fudbalera i na prostoru SFRJ, pošto ima čak 20 igrača više od drugoplasirane Hrvatske, dok je malo iznenađujuće da, recimo, Engleska ima samo dvojicu „gastarbajtera“ u inostranstvu.

LIGE petice (2014)
Država - Broj fudbalera
1. Francuska 113
2. Argentina 112
3. Brazil 112
4. Španija 58
5. Švajcarska 42
6. Belgija 41
7. SRBIJA 39
8. Holandija 39
9. Portugal 38
10. Urugvaj 26

SFRJ (2014)
Država - Broj fudbalera
Srbija 39
Hrvatska 19
Slovenija 14
Makedonija 5

SRPSKI TOP PROIZVODI ZA IZVOZ
Proizvod u svetu
Malina 2. mesto
Čarape 3. mesto
Šljive 6. mesto
Fudbaleri 7. mesto
Kukuruz 10. mesto

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP