Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

MILUTIN ŠOŠKIĆ (77), LEGENDARNI GOLMAN, OČARAN ARGENTINCEM

Mesiju bi Pele mogao da čisti kopačke!

Autor: D. J. BUŽIĆ | 08.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Ko je taj koji može da presudi: „Mesi je bolji fudbaler čak i od Pelea!“ Da stane iza izjave: „Leo je najbolji igrač svih vremena.“ Ukusi su različiti, a mišljenja će se još dugo suočavati posle čudesne utakmice polufinala Lige šampiona između Barselone i Bajerna (3:0).

Gol za istoriju:  Leo Mesi

Gol za istoriju: Leo Mesi | Foto: Profimedia

Tražimo nekoga ko je rođen još u Kraljevini Jugoslaviji, nekoga ko je igrao protiv slavnog Brazilca šezdesetih godina prošlog veka, nekoga ko ima privilegiju da gleda i Argentinca u dresu Barselone... Stižemo do našeg legendarnog golmana Milutina Šoškića (77), člana čuvenih „Partizanovih beba“, aktera finala Kupa šampiona 1966, svedoka i učesnika značajnih fudbalskih događaja.


Branio bih drugačije od Nojera!


Privilegija je dobiti od slavnog Šoleta odgovor na pitanje: „Kako bi ste vi reagovali kod Mesijevog loba kojim je savladao golmana Bajerna?“
- Nisam siguran da bih i u najboljim golmanskim danima odbranio Mesiju takav šut, ali bih ga drugačije dočekao u šesnaestercu. Nojer je opasan golman, ali me začudio njegov rukometni stav - raširene noge i podignuta ruka. Da sam bio na njegovom mestu, poleteo bih u vazduh, brže bih krenuo u susret lopti, napao bih Argentinca, ali realno, često ne postoji odbrana od jednog Mesija! - siguran je on.

Iako posle operacije kuka otežano hoda, u razgovoru za „Alo!“ priznaje:
- U sredu uveče sam odbacio štake i poskočio iz fotelje! Na to me je naterao Mesi sa svoja spektakularna tri minuta i dva gola, a kasnije još jednom asistencijom kod pogotka Nejmara...

Dobijamo pravi šlagvort za pitanje Šoškiću - da li je as Barselone nadmašio čak i njegove slavne savremenike?

- Znate, velika je odgovornost za ovo što ću vam reći, ali Mesi je bolji fudbaler i od velikog Pelea! Njemu bi Brazilac mogao danas da čisti kopačke, a da se ne postidi toga. Eto, ja sam rekao šta mislim. Igrao sam protiv Pelea dva puta, gledao ga još deceniju na velikim takmičenjima, branio sam šuteve jednom Puškašu, Di Stefanu, Euzebiju, Zeleru, Didiju, igrao sam i protiv Krojfa, ali ovo što radi Mesi je magija, fudbalska čarolija, nešto jedinstveno i, čini mi se, neponovljivo.

Svedok mnogih velikih  fudbalskih bitki: Šoškić

Svedok mnogih velikih fudbalskih bitki: Šoškić | Foto: Marko Metlaš

Ma taj dečko je pao na Zemlju s druge planete - u dahu će Šoškić, koji slikovito objašnjava da su ga zbog poslednjih poteza superstara Barselone preko noći prošli jaki bolovi u leđima. Kaže da je gledao “Lekoviti šou!”.

- Nakon odgledane utakmice Lige šampiona, osetio sam neku toplinu oko srca, legao sam u krevet i zaspao kao jagnje. Probudio sam se i nastavio da se zapitkujem: „Je l’ moguće da je Mesi ONO uradio Bajernu?”. Znate, posle našeg večitog derbija mi je skočio šećer jer ovo što se igra u Srbiji nije isti sport u odnosu na ono što smo gledali u sredu uveče u polufinalu Lige šampiona. Fudbal je ono iz Barselone, a nešto više od samog fudbala je Mesi! - kaže on.

Pele

Pele


Šoškić ne može da se suzdrži, a da raznoraznim epitetima dodatno ne počasti najboljeg fudbalera na svetu.
- Svaki Mesijev gol je priča za sebe. On je vajar mnogih akcija Barselone i ako mu date centimetar prostora, delić sekunda, on će stvoriti najveće umetničko delo. Ne vidim da njegovu dominaciju iko može da ugrozi, naročito što se danas ne proizvode igrači, već roboti, a oni nemaju dušu i taj sjaj u očima koji kod njega vidimo kad god Barselona zatrese mrežu. Bilo da je on strelac ili neko drugi. Eto, ni to nema Ronaldo. Ponavljam, odigrao sam više od 900 utakmica, odgledao sam milion mečeva, ali ovakvog genija nisam video! - tvrdi Šoškić.

Šeki je srpski čarobnjak!

- Imali smo i mi nekad igrače nestvarnog driblinga, poteza, trika, nešto blizu onome što danas Mesi prikazuje, a najbliži tom savršenstvu je bio Dragoslav Šekularac. Znao je Šeki da prebaci loptu protivniku preko glave, da ćušne taj fudbal kroz noge, napravi potez za pamćenje i da je bio malo ozbiljniji, mogao je da pruži još 40 odsto više. Šeki je više živeo za šou, za zabavu navijača, nego što ga je interesovao gol. Blizu su mu bili još Džajić, Bobek, Zebec, svako na svoj način - kaže Šoškić.

Poslednji komentari
  • beranje Vreme: 08.05.2015 11:28h

    Sole prolupao pod stare dane.Mesi nije osvojio ni jedno svetsko prvenstvo a Pele tri i to je merilo.Klupski fudbal je nesto drugo a Pele je igrao samo za Santos i pod stare dane za Kosmos.Ovde nikakva poredjenja jednostavno ne mogu da postoje.Ova finta protiv Boatenga je vrlo jednostavna,video bi kako bi Mesi to izveo protiv Bertija Fogsa koji je uvek zauzimao gard a ne stojao kao stablo u parku ,kao Boateng.Mesiju ne sporim kvalitet,uzivanje je gledati ga ,ali veci od Pelea nije.

  • Pjanke15 Vreme: 08.05.2015 13:35h

    Ne mogu se mjeriti Pele u Mesi jer se u proslosti kao i u danasnje vrijeme igra drugaciji fudbal. Mesi je u danasnjici najbolji al se bojim da je rodjen u doba Pelea pitanje je bili mogao da se tako nosi u kostac sa igracim.

  • ajs Vreme: 08.05.2015 13:51h

    lupio covek i osto ziv. mesi jeste dobar al daleko su pele,maradona,ronaldinjo,zidan i ostali. mozda bi mogao vodu da im nosi. i to naravno uvek u levo .

  • Sima Vreme: 09.05.2015 09:03h

    Najveca glupost je porediti Mesija sa Peleom. Ako bi hteli pravu sliku o Mesiju, neka trener stavi na klupu Injestu i Cavija, pa ce te videti kakav je igrac Mesi. Duplo golo, driblinzi o kojima se prica, kod nas na poljancetu izvode mnogi klinci, cak i efektnije. Trece, Ronaldo je za njega BOG, a kamoli PELE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP