Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

SELEKTOR SRBIJE PREPUN OPTIMIZMA

Mihajlović: Na Mondijal nas vode podvizi, a jedan od njih je pobeda u Zagrebu!

Autor: M. Grujić | 19.03.2013 - 10:00:00h | Komentara: 1

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović napravio je izuzetak kada je u pitanju razgovor sa medijima i za hrvatsku "Slobodnu Dalmaciju", zbog davnog poznanstva sa hrvatskim novinarom Zdravkom Reićem, odgovarao je na razna pitanja vezana za meč između Hrvatske i Srbije, ali i iz privatnog života.

Siniša Mihajlović

Siniša Mihajlović | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Mihajlovića je novinar "Slobodne Dalmacije" iz Vojvodine umalo odveo u Hajduk iz Splita za milion maraka. Selektor Srbije će se sledeći put pred novinarima pojaviti tek u četvrtak.

Šta očekujete od utakmice u Zagrebu?

- Pobedu i ništa drugo. Nećemo ići na jedan bod, da se povučemo, ali svakako da ćemo biti zadovoljni i ako do njega dođemo.

Da li bi trijumf Srbije bio senzacija?

Gledajte, imamo premalo bodova svega četiri. Jedina mogućnost da se domognemo završnice Mondijala su podvizi, a jedan od njih je pobeda u Zagrebu.

Odakle vam tolika samouverenost?

- Objektivno je Hrvatska favorit, imate bolju i uigraniju ekipu, igrate na domaćem terenu, ali ovo je fudbal...

Narod ne deli vaš optimizam, u Srbiji vlada uverenje da nemate previše šansi u Hrvatskoj?
- Pa dobro, to su komentari nekih novinara, mene ti naslovi ne pogađaju.

Bili ste omiljeni, a sada se ređaju primedbe na vaš račun. Kako objašnjavate zahtev da svi igrači moraju da pevaju himnu?

– To je za mene najnormalniji zahtev, kroz himnu se odražava naše zajedništvo, odlučnost... U bivšoj državi imali smo himnu ‘Hej Sloveni’, nju niko nije prihvatio, gde god smo igrali toj himni se zviždalo. Ona nije bila naša, ova sad je naša.
Zar niste mogli da napravite izuzetak kod Adema Ljajića, on je iz Novog Pazara, tamo bi mu zamerili na pevanju, verovatno bi i neko od njegovih stradao?
– Kad sam preuzeo reprezentaciju postavio sam sebi dva cilja: odlazak na mondijal i stvaranje nove atmosfere u radu s nacionalnim timom. Kandidati za reprezentaciju su dobili kodeks ponašanja, od toga nema odstupanja...
I to da svi moraju aplaudirati protivničkih himni, u ovom slučaju ‘Lijepoj našoj’?
– I to... Želim, tražim, insistiram da budemo protagonisti ‘ferpleja’, da pokažemo gospodi iz UEFA-e kako nismo tako negativni kako nas doživljavaju.
Vaš odnos sa Igorom Štimcem izaziva posebno pažnje pred duel Hrvatske i Srbije?
– Ne želim otvarati tu raspravu, to je prošlost.
Ali jedno vreme ste tvrdili da vam je Štimac najomraženija ličnost na svetu?
– Da, bio je, ali to je bilo davno...
Zašto ste ga toliko mrzeli?
– Poznato je što se događalo u finalu kupa 1991., pa i kasnije, ali nema smisla otvarati tu priču. Ja sam više puta pružao ruku, poručivao mu da zaboravimo što je bilo. Uz uslov, šalio sam se, da zajedno popijemo flašu pravog dalmatinskog vina.
U Varšavi ste se na kraju ipak pomirili?
– Ne, to je bilo spontano, ja sam davao neki intervju za englesku televiziju, Igor je prolazio, video me, dao mi je ruku, zagrlili smo se... Popili smo kafu, nismo čačkali po prošlosti kao pravi pametni, zreli ljudi.
Bivši selektor Ćiro Blažević je najavio pobedu Hrvatske od 4:0, Tomislav Ivković je ocenio reprezentaciju Srbije kao ‘seljačku radnu zadrugu’, kasnije su to demantovali, pokušali da ublaže izjave?
– Ne opterećujem se šta se piše i govori... Novinari snose izvesnu odgovornost kada nekim tekstovima stvaraju zapaljivu atmosferu. Što se tiče Blaževića, kojeg izuzetno cenim, mislim da je on želeo psihološki da pomogne i pokazati koliko je Hrvatska jača. A što se tiče Ivkovića on je svojom ocenom moje reprezentacije pokazao da nije inteligentan. Doslovno tako...
Miha nije imao problem ni da se dotakne škakljivih tema, što se tiče porodice, prijateljstva sa Arkanom, na koja je brzopotezno odgovorio.
Pola miliona evra za vanbračnog sina
Arijana, bivši novinarka RAI-a i Siniša imaju petoro dece, tri sina i dve kćerke: Viktoriju i Virginiju, Miroslava, Dušana i Nikolasa, te vanbračnog sina Marka.
- Najvažnija u životu je porodica, deca su najveća sreća... Uživam u njihovom odgoju. A što se tiče Marka, on nosi moje prezime, živi s majkom, sad će napuniti 18 godina i na njegovom bankovnom računu je oko 500.000 eura, koje sam polagao za njega.
Arkana se ne odričem ni danas
Arkan Ražnatović, ratni zločinac, bio je blizak Mihajloviću...
- On je bio moj prijatelj, ja ga se ne odričem ni danas. Kada je zarobio mog ujaka u ratnim operacijama, nazvao me, proverio njegov identitet i tako je spašen.
Slobodni udarci
Specijalnost Siniše Mihajlovića bili su slobodni udarci, izvodio ih je ubojito (oba gola za bivšu Jugoslaviju protiv Hrvatske u Zagrebu pala su baš posle njegovih uvrnutih slobodnjaka).
- Vežbao sam ih, izvodio sam ih tako da sam gledao golmana i onda u trenutku odlučivao način šuta. Mnogi tako šutiraju jedanaesterce, čekaju golmana i onda izvode udarac, ja sam sa bele tačke pucao svom snagom, odlučio o uglu, pa šutnuo, nisam čekao. Naprotiv kod slobodnjaka, koje sam izvodio raznovrsno, na pet, šest načina, čekao sam na odluku golmana.
Poslednji komentari
  • Slavko Vreme: 21.03.2013 12:47h

    Pobeda nam i nako treba,makar sa 1 Golom. Moramo da pobedimo,bilo kako. Ali se biti izgleda nereseno. Bitno je da neispadne Skandal,neki.Neke Kazne opet. Nema to nista sa Sportom. Napred Srbijo......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP