Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

O MOGUĆNOSTI DA ULAŽE U SRPSKI FUDBAL

MILAN MANDARIĆ: Neću da plačem zbog Zvezde i Partizana!

Autor: D. J. Bužić | 09.02.2015 - 08:26:00h | Komentara: 3

U potrazi za potencijalnim kupcem Crvene zvezde i Partizana, u slučaju uspešnog sprovođenja privatizacije sportskih klubova u Srbiji, „Alo!“ se direktno obratio Milanu Mandariću, biznismenu koji je nedavno za 40 miliona evra prodao svoj Šefild Venzdej bogatašima iz Tajlanda. Mandarić je u subotu imao emotivni oproštaj od tamošnjih navijača, koji su u znak zahvalnosti za sve što je uradio na ćirilici napisali transparent: „Hvala, Milane“.

Emotivan oproštaj od Šefilda: Milan Mandarić

Emotivan oproštaj od Šefilda: Milan Mandarić | Foto: Profimedia

Od kluba kojem je pretio bankrot stvorio je kandidata za povratak u Premijer ligu. Ovacije, aplauzi, iskrena čast koja mu je ukazana, naterali su ga da pusti suze. Naš čovek, istinski gospodin, u razgovoru za „Alo!“ otkriva da ga nije sramota što je zaplakao. Naprotiv.


- Priznajem da su me savladale emocije jer su navijači prepoznali šta sam uradio za Šefild. Za četiri godine izvukao sam ih iz velike nevolje. Bili su pred gašenjem kad sam ih kupio, a prodao sam ih na kraju ljudima od poverenja za 40 miliona evra. Iz čitavog posla izašao sam bez zarade, ali sam klub ostavio sa pozitivnim saldom. U posao sam ušao srcem, u želji da pomognem, a na kraju je javnost to prepoznala kao nešto pozitivno. Mojoj sreći nema kraja - kaže Mandarić.

- Gde ćete sutra?
- U Beograd, da vidim sestru i nećaka. Da posetim prijatelje u Srbiji.

Sa Lesterom je  osvajao i trofeje

Sa Lesterom je osvajao i trofeje | Foto: Profimedia


- Stižete s koferom punim para. Mogli biste da kupite Zvezdu, Partizan, Vojvodinu možda?
- Da se razumemo, volim srpske klubove, pomagao sam ih u prošlosti, mnogo, ali... Svaki biznismen voli čistu situaciju, ali to u srpskim klubovima nije slučaj.

- Hoćete li da kažete da je Zvezdinih 52 miliona duga previše?
- Jeste mnogo, ali je veći problem što se ne zna šta je čije. Dug je jedno, a ono što bi trebalo da pripadne potencijalnom vlasniku sasvim drugo. Trenutno ne vidim bilo koga ko je spreman da se upusti u takvo kockanje sa sopstvenim novcem.

- Plašite li se vi to suza u Srbiji?
- Tačno, jer mogu da budu i suze razočaranja, a ne kao u Engleskoj suze radosnice, koje sam puštao u tri navrata, nakon rastanka sa Portsmutom, Lesterom ili sad sa Šefildom. Čovek u mojim godinama ne bi smeo da dozvoli sebi takvo razočaranje, lošu poslovnu odluku ili nedajbože poslovnu propast. U Srbiji trenutno nije klima za takav jedan eksperiment. Samo, nikad ne reci nikad. Ja ne odbacujem tu mogućnost jednog dana, ali kad stvari budu jasne i čiste kao suza, mogao bih da razmislim i o jednom takvom poduhvatu. Ne bih voleo da plačem zbog Zvezde i Partizana u ovim godinama, iako sam pomagao kada je bilo potrebno. Volim svoju zemlju, oduvek ističem ko sam, šta sam i odakle sam. Svojevremeno, po dolasku u Ameriku, dobro sam zapamtio Kenedijeve reči: „Ako ne poštuješ svoju zemlju, mesto odakle si došao, ne moraš ni u Ameriku da dolaziš“. Imponovalo mi je što me je Šefild ispratio sa srpskom zastavom. Ali da nisam u ceo posao ušao iskreno, i mene bi izviždali. Dakle, priznajem da se plašim zvižduka u Srbiji jer tu nisu do kraja čista posla - kaže Mandarić.

Navijači su mu se odužili na ćirilici

Navijači su mu se odužili na ćirilici

Bio je na čelu Standarda, Nice, Portsmuta, Lestera...


Milan Mandarić (76) rođen je 1938. godine u Gospiću, a odrastao je u Novom Sadu. Otišao je u SAD 1969. godine, gde se bavio biznisom, a onda je ušao i u fudbal. Prvo je osnovao FK Lika, zatim je imao poduhvate sa San Hozeom, Konektikatom i Ist Bejom, da bi preuzeo belgijski Standard. Bio je na čelu belgijskog Šarlroa, francuske Nice, a onda su usledile uspešne epizode u engleskom Portsmutu 1998, slovenačkom Kopru 2006, engleskom Lesteru 2007. i na kraju Šefild Venzdeju.

Poslednji komentari
  • nisevac Vreme: 09.02.2015 10:19h

    lazi ti malu decu da nisi nista zaradio! imas dobru dusu pa pomazes!? pa kad je tako sto onda ne pomognes ovim nasim klubovima od srca!!!!!!!!

  • sasa Vreme: 09.02.2015 16:02h

    zato sto upravu nasih klubova vode takvi kao ti,sa 3,5 mozdane vijuge a coveku poput njega dolari ne padaju sa neba!!!

  • Milos Vreme: 09.02.2015 16:07h

    Ozbiljan biznismen nece da ima posla sa ovom nasom buranijom,a sto se tice pomoci od srca,on je toliko humanitarno u vidu novca pomogao Srbiju da bi potrajalo da se pise!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP