Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

POČINJE JEDNA OD NAJBOGATIJIH TRKA U SVETSKOM FUDBALU

MILIJARDA evra u igri!

Autor: M. Zdravković | 16.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Najbolje evropske ekipe započinju većeras novo izdanje Lige šampiona i borbu za veliku novčanu premiju. UEFA je juče dala znak da trka može da počne, nakon što je objavila da je za predstojeću sezonu pripremila budžet od neverovatnih 1,34 milijarde evra!

Borba za svaki cent:  Detalj sa poslednjeg  finala LŠ

Borba za svaki cent: Detalj sa poslednjeg finala LŠ | Foto: Profimedia

Odavno je fudbal prestao da bude pitanje sporta, mnogo više se gleda kroz novac, a pametna organizacija kao što je UEFA uspela je da napravi takmičenje koje je isplativo svima.

Naime, svaki klub samo za učešće u grupnoj fazi dobija 8,6 miliona evra. Za svaku pobedu dobija se još milion, dok svaki remi UEFA nagrađuje sa 500.000 evra. Ako prođe u nokaut fazu, tim može da računa na 3,5 miliona za plasman u osminu finala, 3,9 za četvrtfinale, odnosno 4,9 za plasman u polufinale. Ako dospe u finale, klub će zaraditi 6,5 miliona, dok se trijumf u Ligi šampiona nagrađuje sa sjajnih 10,5 miliona evra. Naravno, na ukupnu zaradu u Ligi šampiona utiču i drugi faktori, poput tržišta, TV prava, marektinga, ulaznica i drugog, pa tako imamo podatak da je prošle sezone, recimo, PSŽ zaradio više novca od pobednika takmičenja Reala iz Madrida!

Zvuči neverovatno, ali timovi koji su ispali u grupnoj fazi zarađivali su više para od finalista u sezoni 2013/14. „Sveci” su ukupno inkasirali 34 miliona evra, ispred Juventusa sa 32 miliona. Napoli je završio sezonu u prvoj fazi bogatiji za 26 miliona, Marselj i Mančester junajted dobili su po 24, a Milan i Barsa po 22 miliona. Real i Bajern, koji su daleko dogurali, tek su osmi i deveti na listi zarade sa jedva 20 miliona evra...

Kada je reč o uvodnom danu Lige šampiona, derbi večeri igra se u Dortmundu, gde „milioneri” dočekuju Arsenal (20.45). Zanimljivo će biti i u Atini, gde Olimpijakosu gostuje madridski Atletiko, prošlogodišnji finalista, ali i u Lisabonu, gde Benfika dočekuje Zenit.

LIGA ŠAMPIONA

UTORAK, 1. kolo
Grupa A
Olimpijakos - Atletiko 20.45
Juventus - Malme 20.45
Grupa B
Liverpul - Ludogorec 20.45
Real - Bazel 20.45
Grupa C
Monako - Leverkuzen 20.45
Benfika - Zenit 20.45
Grupa D
Galatasaraj - Anderleht 20.45
Dortmund - Arsenal 20.45


SREDA, 1. kolo
Grupa E
Roma - CSKA 20.45
Bajern - Mančester siti 20.45
Grupa F
Barselona - APOEL 20.45
Ajaks - PSŽ 20.45
Grupa G
Čelsi - Šalke 20.45
Maribor - Sporting 20.45
Grupa H
Porto - BATE 20.45
Bilbao - Šahtjor 20.45

NE MOŽE DA ŠKODI...

FINALE LŠ
U subotu, 6. juna 2015. na Olimpijskom stadionu u Berlinu


NAJVREDNIJI
Aktuelni šampion Evrope, Real iz Madrida, i dalje je najvredniji klub. Njegova 22 igrača vrede oko 667 miliona evra, dok je na drugom mestu Barselona, čijih 26 fudbalera vredi 618 miliona evra. Treći je Bajern sa vrednošću tima od oko 558 miliona evra.


NAJISKUSNIJI
Opet Real! Njegova 22 igrača imaju ukupno 898 utakmica u nogama. Druga je opet Barselona, čijih je 26 prvotimaca odigralo 831 meč, dok je treći Bajern, čiji su igrači zabeležili 806 nastupa u karijeri.


NAJMLAĐI
Ajaks iz Amsterdama sa prosekom godina 22,3. Iza njega je bratski klub Anderleht sa prosekom od 22,5 godine i Monako sa starošću tima od 24,1 godine.


DINOSAURI
Arsen Venger (64) predvodi Arsenal već punih 18 godina. Mirčea Lučesku je na kormilu Šahtjora već deset godina, dok je treći Jirgen Klop iz Dortmunda, koji već šestu godinu predvodi „milionere”. Iza njih je Žorž Žesus iz Benfike, koji predvodi lisabonski tim već pet godina.

Iskusan:  Bane  Ivanović

Iskusan: Bane Ivanović | Foto: Profimedia

 

ČAK 10 SRBA U LŠ!

Ivanović Čelsi
Matić Čelsi
Kolarov M. siti
Ljajić Roma
Marković Liverpul
Jojić Dortmund
Subotić Dortmund
Mladenović BATE
Mitrović Anderleht
Milivojević Olimpijakos

*Za takmičenje nisu prijavljeni Nastasić (Siti), Fejsa i Sulejmani (Benfika), dok srpski golman Ivan Čvorović (Ludogorec) ima bugarsko državljanstvo

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP