Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

BALŠA BUTOROVIĆ (25), NOVI PREDSEDNIK VOJVODINE, ZA ALO!

Nastavljam tamo
gde je ćale stao!

Autor: M. Zdravković | 04.07.2013 - 15:14:00h | Komentara: 1

Prerani odlazak predsednika FK Vojvodina Ratka Butorovića naterao je njegovog sina Balšu (25) da ga zameni na toj funkciji i nastavi da predvodi “staru damu” srpskog fudbala sigurnim putem koji je legendarni čelnik novosadskog kluba utabao.

Balša Butorović i Mateja Kežman

Stvaraju Vojvodinu po Batinoj viziji: Balša Butorović i član uprave Mateja Kežman

 

„Otac mi je bio idol. Sve
što sam naučio u životu
dugujem Ratku i dužnost mi
je da ga nasledim kako u
klubu tako i u biznisu
koji je vodio”

Bata Kankan je od Voše napravio ozbiljan klub, a njegov naslednik poručuje da je spreman da radi isto kao i njegov otac, časno i pošteno.

- Moj otac je bio moj veliki idol i voleo bih da i moje dete jednoga dana za svog oca može da kaže iste stvari kao i ja za pokojnog Ratka. Bio je svoj čovek, beskompromisan borac, znate da je došao kao siromašan student u Novi Sad, a uspeo je da napravi veliki biznis. Moja je dužnost bila da nastavim njegovim putem i to ne samo u klubu već i na ostalim poslovima koje je tata započeo. Dužan sam to da učinim i zbog majke i mlađeg brata i znam da bi on od mene zahtevao da brinem o njima - ističe Balša Butorović u intervjuu za “Alo!”.

Povreda kolena uništila košarkašku karijeru!

Balša Butorović je posle smrti Ratka nasledio porodični biznis, ali mu je kao i ocu fudbal i sport i dalje u krvi. Sada je, istina, samo rekreativni fudbaler i basketaš, a nekada je bio i profesionalni košarkaš, i to u grčkom PAOK-u.
- Bio sam plejmejker, igrao sam u mlađim kategorijama, a onda sam sa 16 godina prekomandovan u prvi tim PAOK-a, koji je tada vodio Bane Prelević. Zanimljivo, tih godina je i tata došao za predsednika kluba i odmah me je prekomandovao nazad u juniore. Nisam mu zamerio, posebno jer je tada na poziciji pleja igrao legendarni Damir Mulaomerović i još nekoliko odličnih stranih igrača sa kojima nisam imao šanse da se nadmećem kao klinac. Ali, bila mi je čast što sam trenirao s njima - priznaje Balša.
Ipak, usledio je šokantan završetak karijere.
- Pokidao sam ukrštene ligamente kolena i hrskavicu i odmah sam znao da je kraj što se tiče košarke - otkriva Butorović.

Koliko je teško naslediti pokojnog Batu?

- Učio sam pored njega i stasavao za ovo što je usledilo. Voleo bih da je sve došlo malo kasnije, ali to je život. Odrastao sam uz Ratka, a iako nisam imao nikakvu zvaničnu funkciju u klubu, uvek sam bio tu, kao njegov savetnik. Sa mnom se stalno konsultovao o fudbalu i znam da me je spremao da ga nasledim jednoga dana, tako da niko ne mora da brine, pošto će svi postulati koje je moj otac postavio u klubu i dalje biti maksimalno poštovani.

Jedan od čvrstih principa bio je i neprodavanje najboljih igrača Zvezdi i Partizanu?

- Svaka čast pomenutim klubovima, ali moj otac je bio u pravu - nema pojačavanja rivala. Poštujemo i Zvezdu i Partizan, kao institucije srpskog fudbala, ali i mi smo institucija i na terenu hoćemo da ih zgazimo. Ali, samo sportsko rivalstvo dolazi u obzir, bez trunke mržnje.

Kako je ustanovljeno to pravilo?

- Pre nekoliko godina, Ratko je hteo da dovede Bastu iz Zvezde i Jovetića iz Partizana. Kada se raspitivao za njih, dobio je odgovore da mu ih ne bi prodali ni za deset miliona evra, a mi smo tada imali dosta novca, posle nekoliko transfera koje smo obavili. Otac se nije naljutio tada na njih, samo se zarekao da im nikada više neće prodati nijednog igrača.

Vaš dolazak na čelo Vojvodine nekako je bio logičan sled stvari posle porodične tragedije?

- Nisam mogao da dozvolim da neko drugi upropasti ono što je moj otac započeo, tako da sam prihvatio poziv Upravnog odbora. Poprilično sam motivisan i spreman da radim. Mlad sam, nemam izbora i moram da se borim. Trudiću se i zbog majke i brata, prema kojima imam obaveze. Ne kažem da ću uvek biti u pravu, sigurno ću i grešiti ponekad, ali znam da ću uvek imati podršku oca, makar i duhovnu - zaključuje Balša Butorović.

Bata Butorović

Pokojni Ratko Butorović u svom legendarnom garderoberu | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Od mojih stvari je izgradio svoj stil oblačenja!

Pokojni Ratko Butorović posedovao je veliku kolekciju brendirane garderobe. Pitali smo Balšu i šta je porodica učinila sa njegovim odevnim predmetima.
- Mislim da čuvati svu tu garderobu nema potrebe. Naravno, brat, majka i ja znamo koje je on stvari posebno cenio, koje su mu bile bitne, recimo nakit, i to ćemo svakako čuvati kao uspomenu na njega. A što se tiče garderobe, ona je trenutno spakovana i smeštena u njegovu trofejnu sobu, koju je imao u našoj porodičnoj kući na Telepu - otkrio je Balša.


Ratkov naslednik otkriva za “Alo!” pravu pozadinu američkog stila odevanja, koji je furao njegov otac.
- Brat i ja smo pohađali američki koledž u Solunu, gde smo se družili sa strancima koji tamo žive. Najviše je bilo Amera i Meksikanaca i ja sam tamo pokupio njihov reperski stil oblačenja. Kada sam se vratio u Novi Sad, video sam da niko ne nosi te stvari koje sam imao, pa sam ih odbacio, ostavio u regal i kupio normalnu odeću. Jednoga dana, ušao sam u sobu u kojoj je Ratko isprobavao moje stvari. Rekao mi je, dobro se sećam: “Sine, uzimam ti ovu garderobu, neću da me više iko kopira ovde u Novom Sadu”, i tako je sve počelo - prisetio se Balša.

Poslednji komentari
  • Ludi ja Vreme: 04.07.2013 22:13h

    Nisam ljubitelj fudbala ,ali neka j momkusa srecom na novom poslu,valjda ce biti dostojan naslednik svoga oca. Sve najbolje mu zelim

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP