Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

DISKRIMINACIJA!

Ne branim za Srbiju zbog muške frizure!

Autor: M. Zdravković - U. Danilović / redakcija@alo.rs | 09.11.2014 - 21:00:00h | Komentara: 11

Ovo je trebalo da bude jedna sasvim obična priča o golmanu u ženskom fudbalu. Naravno, to nije moguće jer je naša sagovornica Ljilja - posebna. Podjednako posebna na fudbalskom terenu kao i Murinjo, Ferguson, Ronaldo, Mesi...

Nepravedno  izostavljena  sa spiska reprezentativki: Ljiljana Gardijan

Nepravedno izostavljena sa spiska reprezentativki: Ljiljana Gardijan | Foto: N. Kostić

Ljiljana Gardijan (26), čuvar mreže subotičkog Spartaka, nedavno je sa kolegenicom Anom Ivanov, ispisala istoriju ženskog fudbala, jer na 11 utakmica nisu primile nijedan pogodak u jesenjoj polusezoni. Gol razlika kluba iz Subotice, lidera na tabeli Prve ženske lige, iznosi neverovatnih 58:0, a Ljilja, sigurno najbolji srpski golman, je bez nastupa u ženskoj reprezentaciji preko tri godine!?


Logično i prvo pitanje za našu gošću bilo je “zašto?”, a onda smo dobili neverovatan odgovor.


- Samo i isključivo jer je tako odlučila selektorka Suzana Stanojević. Namerno neće da me zove u nacionalni tim, iako sam bila reprezentativka u svim mlađim kategorijama. U seniorskoj, međutim, otkako je nasledila Pericu Krstića pre tri godine, nisam pozvana nijednom, ni na kamp, a ni na pripreme – otkriva nam Ljilja.

Ipak, najviše nas je frapirao razlog zbog kojeg najbolji golman u ženskom fudbalu ne može da brani za nacionalni tim.

Prijateljstvo za sva vremena: Ljilja i Sofija

Prijateljstvo za sva vremena: Ljilja i Sofija

- Pre tri godine, imale smo sastanak u Savezu, na kojem sam zatražila objašnjenje za izostavljanje sa spiska, a onda sam se šokirala. Selektorka mi je doslovce u lice rekla da neću biti pozvana sve dok ne pustim dugu kosu?! Rekla je da joj smeta što nosim kratku kosu, da to nimalo nije ženstveno i da me ne želi u timu sve dok ne promenim frizuru. Naravno, nije mi padalo na pamet, jer ne volim dugu kosu i od tada me ne poziva u reprezentaciju. Dugo su iz Spartaka molili Suzanu da promeni tu odluku, ali ona neće. Kaže da će raditi šta joj je volja, i tako sam dospela u paradoks da moja rezerva u klubu, uredno dobija poziv pre mene - priča sa nevericom Ljiljana.


Violeta Slović,  Ljiljana Gardijan i  Marija Ilić na kafi

Violeta Slović, Ljiljana Gardijan i Marija Ilić na kafi

Devojka koja je rođena u Šibeniku, a odrasla u Karađorđevu, nadomak Zrenjanina, ne krije da je ranije bila problematična i da je često bežala sa priprema Spartaka. Međutim, kune se da nikada to nije radila dok je igrala za reprezentaciju.


- Nije me sramota da javno kažem da sam ranije bila velika budala! Branila sam u Slogi iz Zemuna i znao je često da me povuče beogradski život. Bežala sam iz Subotice kako bih izlazila u noćne klubove po prestonici. Družila sam se sa svima, i sa glumcima, pevačima, sportistima... Ne krijem to i ne stidim se ničega. Znala sam čak i da se pobijem s muškarcima! Završila sam jednom čak i u MUP-u u ulici 29. novembra posle tuče sa obezbeđenjem u klubu, a inspektor me pita: ”Ćero, što ti to treba?”. Ali, više to ne radim, zapravo već tri godine ne pravim s***a. Smirila sam se, naučila sam lekcije, idem dalje hrabro kroz život - u dahu nam priča Ljilja.

Gardijanova ne krije da je zadovoljna statusom u Spartaku, gde kako kaže, ima bolje uslove nego mnogi fudbaleri u muškoj Superligi.

- Stvarno je lepo igrati u Subotici. Plata je redovna, svakoga meseca, kirija je uredno plaćena. Ne znam da li igrači u muškom fudbalu imaju bolje uslove od nas, mislim da ne. A ženski klub Spartak nema veze sa muškim, sami se borimo za svoje finansije i uspevamo, jer igramo i Ligu šampiona - kaže simpatična i harizmatična golmanka.


Ljiljin lični cilj je da u drugom delu sezone zadrži oreol nesavladivosti i od leta pronađe angažman u inostranstvu.

- Nadam se da će mi bog dati snage i zdravlja da nastavim sa ovim odbranama. Ponosna sam na minutažu bez primljenog gola. Nije baš da nemam posla, pomučim se ponekad, ali verujem da će mi se to sve isplatiti. Volela bih da na kraju sezone napustim Spartak i odem na zapad, recimo u Nemačku - zaključuje sjajni čuvar mreže “golubica”.

Marija i Sofija najbolje drugarice!

Ljiljana kaže da su joj dve najbolje drugarice takođe sportistkinje.
- Marija Ilić Pujol, moja sigračica iz Spartaka, jeste najjači lik. Mnogo je volim, a po prirodi smo prinuđene na saradnju, jer je ona defanzivac, a ja golman i moramo da „vadimo“ jedna drugu. Takođe, i Sofija Nedić, odbojkašica Spartaka, mi je jako dobra drugarica. Obožavam je - kroz smeh će naša sagovornica.

Zahvalna treneru Dakiću!

O Ljiljinoj formi brine Nikola Dakić, trener golmana u Spartaku koji spada među 16 najboljih stručnjaka u Evropi.
- Sjajan je tip, nedavno je ušao u postupak za dobijanje A licence u UEFA, specijalizovane za trenere golmana, i to takođe govori koliko je dobar - kaže Ljilja.

Branila i s dečacima na turnirima!


Ljilja nam je ispričala i još jednu sitnu “podvalu” iz klinačkih dana:
- Sa dečacima sam igrala i branila na turnirima. Protivnici nisu imali pojma da sam devojčica. Danas to ređe radim.

Poslednji komentari
  • mr Vreme: 09.11.2014 21:26h

    stvarno sramota za selektora

  • nedjo Vreme: 10.11.2014 00:15h

    ovo muško bre??

  • misha Vreme: 10.11.2014 07:43h

    Mora da je zbog frizure..... Siguuurno nema nikakve veze sa bezanjem sa priprema, jer kune se da to nikad nije uradila u reprezentaciji, samo je bezala iz Subotice za Beograd.... A da reprezentacija se priprema uglavnom u Beogradu....

  • Dejan Vreme: 10.11.2014 07:52h

    Ako ima bilo kakve veze sa "paradom" onda i ne treba da brani , pa makar moja baba bila golman reprezentacije !

  • Misa Vreme: 10.11.2014 10:43h

    Nas ubedljivo najboljid golman danas a takodje jedan od bar 10 najoboljih svih kategorija u fudbalu samo nazalost ona je zena pa se nezna za nju. Ovo je sramota za reprezentaciju. Ja sam imao cast da je gledam kako brani i samo kapu da joj skinem. Zamislite kakva reakcija bi bila da je selektor rekao Aleksandru Mitrovicu nema ti da igras sve dok se ne osisas. Malo ti je duga kosa to nije muski. Samo mogu da zamislim naslove svih tabloida.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP