Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

ZAŠTO SRPSKI KLUBOVI ZAZIRU OD NAJAVLJENE PRIVATIZACIJE

Novi gazda bi mnogima rekao: „Marš napolje!”

Autor: Ekipa Alo! | 20.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Potez Romana Abramoviča, koji je posle poraza od Bazela sišao u svlačionicu Čelsija i postrojio igrače i stručni štab sa slavnim Žozeom Murinjom na čelu kako bi ih naduvao, bio je povod i nama da pokušamo sagledamo šta će od države najavljena skora privatizacija i dolazak takvog istog gazde doneti srpskim igračima, trenerima i navijačima.

Zbogom pirotehnici:  Ovakvima bi  uskoro mogao da  bude zabranjen  ulazak na stadion

Zbogom pirotehnici: Ovakvima bi uskoro mogao da bude zabranjen ulazak na stadion | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Jasno je da će budući vlasnik Zvezde ili Partizana, zvao se on Roman Abramovič, Jevgenij Diner ili šeik Bin Zajed, imati znatno ozbiljniji problem da uspostavi normalne profesionalne odnose u klubu u kojem će svako da radi svoj posao za koji je kvalifikovan i za koji će biti adekvatno plaćen. Sigurno je i da promenom vlasničke strukture ništa neće biti kao pre, a i mnogi koji su sada na pozicijama, kako u klubovima, tako i u njihovoj okolini, recimo kao „savetnici”, moraće ozbiljno da se zamisle za budućnost jer će im ulazak i rad na tuđoj imovini (koju kupuje novi vlasnik) biti ograničen.


Kraj kumovskih veza
Tako se više neće dešavati da razni mešetari i ljudi sumnjivog morala dolaze na pozicije trenera ili sekretara stručnih štabova, a imali smo takvih primera dosta u prošlosti. Treneri se više neće birati po kumovsko-ortačkim vezama i sistemu „on mi je učinio za ono, dužan sam mu”. Treneri će se, verovatno, birati prema znanju i stručnosti, moraće da budu i adekvatno plaćeni i odgovaraće za rezultate gazdi i sportskom dirtektoru, a ne menadžerima, koji im u našem fudbalu, to svi znamo, trenutno sastavljaju timove i crtaju taktike.

Kod pravog gazde bi ih bilo  sramota da ih vide s pljugama  i pićem noć pred utakmicu

Kod pravog gazde bi ih bilo sramota da ih vide s pljugama i pićem noć pred utakmicu


Stop lažnim profesionalcima
Sigurno je i da novi bogati gazda neće dozvoliti da mu menadžer ispred nosa otima decu, kao što je to slučaj u našim najboljim klubovima, odakle mladi igrači idu u inostranstvo, a da nisu odigrali ni minut za prvi tim. Igrači koji budu nastupali u novim, privatizovanim klubovima neće moći da pijanče kao sada na splavovima noć pre utakmice ili da krkaju fastfud u dva ujutru i posle toga idu na trening. Neće moći ni da zabušavaju, jer bi redovno trebalo da primaju plate i premije, a jasno je da novi gazda neće da drži na platnom spisku igrača 10 godina poput fudbalera Igora Mijovića, koji je proveo u Zvezdi toliko dugo, iako nije odigrao ni minut za crveno-bele. Dakle, kraj lažnim profesionalacima.

Navijači više  neće birati i terati  čelnike klubova

Navijači više neće birati i terati čelnike klubova | Foto: Marko Metlaš


Navijači bez beneficija
Dolaskom novog gazde žestoko će biti uzdrmani i navijači, koji će prestati da koriste beneficije poput klupskih prostorija. Tako će organizovano navijanje biti poprilično oslabljeno jer klubovi, prema propisima UEFA, ne smeju otvoreno da finansiraju navijače, pogotovo ne one koji prave izgrede i dospevaju u fokus evropske kuće fudbala, što je sa nama bio slučaj prethodnih godina. Svako traži zaradu od prodatih karata, pa i novi gazda, barem u teoriji, pa mu neće pasti na pamet da ustupi prihod od karata prodatih za severnu ili za južnu tribinu organizovanim navijačima koji stoje tamo, što je običaj u Srbiji već dugo.
Takođe, navijači neće rukovoditi klubovima, kao što je to sada slučaj, odlučivati da li recimo Stefan Babović sme da dođe u Zvezdu i slično, a njihov uticaj u skupštinama kluba biće simboličan jer sve odluke vezane za funkcionisanje donosi gazda. Navijači neće moći ni da se šetkaju slobodno klupskim prostorijima ili atletskom stazom ili da ne daj bože skinu kapitensku traku s ruke fudbalera.

Evo kako to radi vlasnik Čelsija: Ekipa izgubi, on im odmah bane u svlačionicu! Niko ni da pisne...

Evo kako to radi vlasnik Čelsija: Ekipa izgubi, on im odmah bane u svlačionicu! Niko ni da pisne...


Ipak, sve je ovo samo teorija, lepa teorija. Tako bi trebalo da bude ako bi se sprovela normalna privatizacija. Podsećamo da ovo i dalje nije razvijena Evropa, već zemlja Srbija, u kojoj sve, pa i taj značajan proces za sport, ide veoma sporo.
Tražili ste, gledajte!
Poslednji komentari
  • miki Vreme: 20.09.2013 13:40h

    Lepo rečeno....Daj Bože,što pre i da se desi....

  • miki Vreme: 20.09.2013 13:41h

    lepo napisano...Daj, Bože, da što pre dodje do takvog igranja,navijanja...sporta uopšte..

  • FRATELLOVI GROBARI Vreme: 21.09.2013 09:40h

    ODLUCAN TEKST I BRAVO ZA NAS NAJCITANIJI I NAJOBAVESTENIJI LIST ALO,UPRAVO STE NAVELI RAZLOGE ZASTO SE KOCI PRIVATIZACIJA SRPSKOG FUDBALA-KLUBOVA.MI DANAS IMAMO SLUCAJ DA SE ONEMOGUCAVA DA NAS COVEK PREUZME PARTIZAN I SA SVOJIM KAPITALOM UVEDE GA U SAM EVROPSKI FUDBAL.REC JE O MISKU POPOVICU FRATELLU KOGA RAZJEDINJENI GROBARI OBOZAVAJU JER JE CEO ZIVOT UZ KLUB KOJI MU JE NAJVECA LJUBAV.POD NJEGOVOM CVRSTOM RUKOM DOBILI BI NOVI MODERAN SRPSKI KLUB KOJI BI VRATIO SLAVU PARTIZANU ALI I SRBIJI U SVETU FUDBALA ALI DONEP I VELIKI PROFIT NE SAMO PARTIZANU NEGO I SRBIJI JER FEATELLO JE KAO BIZNISMEN VEOMA CENJEN I SVETU TAKO DA BI PORED FUDBALA PRIVUKAO I MNOGE INVESTITORE U DRUGIM OBLASTIMA,AKO BUDE SRECE MISKO POPPVIC FRATELLO CE BITI NOVI NAS MESIJA

  • jocaaa Vreme: 21.09.2013 15:03h

    o fudbalu neznam skoro nista i ne pratim ga.....ali cujem iz price....fudbal odavno nije sport nego veliki biznis i zabava za sirotinju raju....kako ovde tako i na zapadu..i sad mi treba da kopiramo taj zapad..ko je taj abramovic i odakle mu pare..gde je zaradio??/ko je taj fratelo i gde je zaradio/?/pa lakko mu je da se pravi pametan kad je sin generala....sto nije bio sin seljaka alkoholicara pa da ga pitam dal bi sad kupovao partizan

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP