Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

PROKUPLJE IMA FIFA SUDIJU

Od Biljane se muškarci plaše, ali samo na terenu!

Autor: Ljubiša Mitić | 21.07.2015 - 12:35:00h | Komentara: 0

Biljana Jovanović Iškin je ponos Prokuplja!

Biljana Jovanović

Prvi FIFA sudija iz topličkog kraja: Biljana Jovanović

Prokupčanka Biljana Iškin Jovanović (33), fudbalski sudija u Austriji jedna je od dve predstavnice Srbije koja učestvuje na završnom Evropskom prvenstvu za juniorke u fudbalu koje se trenutno održava u Izraelu.
Iako naše juniorke nisu uspele da se plasiraju na prvenstvu, fudbalske sudije Biljana Jovanović i Nišlijka Ana Minić predstavljaju našu zemlju na ovom elitnom takmičenju. Čast da otvori prvenstvo i sudi prvu utakmicu između domaćina Izraela i Švedske pripala je upravo skromnoj devojci iz Prokuplja koja od 2013. godine nosi znak FIFA na svojoj opremi. Iako je predložena u ime Austrijskog fudbalskog saveza, Biljana se ne odriče svog kraja i kad god ima vremena poseti rodbinu i prijatelje u Prokuplju. Suđenjem je počela da se bavi pre 8 godina, nakon što je završila svoju bogatu i uspešnu fudbalsku karijeru.
- Biti na listi FIFA sudija za mene je velika čast i priznanje. Još kada sam polagala sudiski ispit 2004. godine u Austriji, maštala sam o tome da sudim velike i važne međunarodne fudbalske utakmice. San mi se ostvario i ovo je veliki uspeh za mene – kaže Biljana.

Biljana Jovanović

Sa koleginicama: Biljana Jovanović

Ova Prokupčanka i pored činjenice da je uspešna i da je već postigla određeni cilj u životu veoma je skromna. Uspeh je nije zaneo, a strogoću po potrebi iskazuje samo na fudbalskom terenu žutim i crvenim kartonima.
- Kolege u Austriji koji se bave ovim poslom kažu da sam talentovana. Autoritet gradim na tome da igračima pokažem da sam ja tu zbog njih, a ne oni zbog mene. Priznajem da sam na početku sudijske karijere bila nešto strožija i lakše se hvatala za kartone, sada je sve drugačije. Izgradila sam svoje ime i igrači me poštuju. Kartoni nisu moj način odbrane – tvrdi Biljana i naglašava da nije bilo lako proći sve testove i provere za FIFA sudije.
Učešće na završnom Evropskom prvenstvu u Izraelu je njen do sada najveći uspeh i izazov, iako je u dosadašnjoj karijeri već imala nekoliko važnih mečeva u kojima je delila pravdu. Pamti kvalifikacije za žensko Svetsko prvenstvo pre nekoliko godina u Grčkoj, kada je bila sudija u odlučujućem susretu između Grčke i Škotske. Dobili su gosti 0 : 1, a ona je odlično obavila svoj posao i zaslužila sve pohvale odgovornih lica na utakmici.
- Velika je odgovornost ali i zadovoljstvo biti deo tako važnih mečeva. Moja je sreća da sam ja u ovom poslu pronašla sebe, čitav život sam gledala fudbalske utakmice, bavila se profesionalno fudbalom i to mi mnogo olakšava u pojedinim situacijama – ističe ova uspešna devojka.

Biljana Jovanović

Biljana Jovanović

Biljana je fudbalsku karijeru započela u ženskom fudbalskom klubu “Mašinac” iz Niša. Tu je trenirala i igrala za prvi tim oko šest godina, a onda je dobila ponudu i otišla u Austriju, u Ženski fudbalski klub Bregenc koji se takmičio u Bundes ligi. Jedno vreme je igrala i sudila, ali je došlo vreme kada je morala da se odluči kojim će putem nastaviti karijeru.
-Svi u Austriji koji se bave fudbalom su me nagovarali da započnem ozbiljnu sudijsku karijeru i da sam izuzetno talentovana. Nisam se pokajala. U Austriji nije ništa neobično da žene budu fudbalski sudija. Vidim da se i kod nas taj tabu polako razbija. Žene su veći emotivci od muškaraca, ali mislim da su sa pištaljkom hrabrije. Ponekad, nije lako izdržati pritisak na terenu. Ipak ni u jednom trenutku se nisam pokajala što sam rešila da se bavim fudbalskim suđenjem - tvrdi Biljana.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP