Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

PREMINUO LEGENDARNI SELEKTOR ŠPANIJE, KOJI JE OD „CRVENE FURIJE” NAPRAVIO SVETSKU SILU

Odlazak velikog Aragonesa!

Autor: M. Grujić | 02.02.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Ljubitelji fudbala jučerašnji dan neće pamtiti po dobrom, pošto je u 75. godini preminuo čuveni španski trener Luis Aragones. Kornjača, kako su ga mnogi zvali, izgubio je bitku sa bolešću koja ga je dugo mučila i preminuo je u jednoj privatnoj klinici u Madridu.

Fudbaleri Španije  su pod njegovim  vođstvom bili  gotovo nepobedivi

Fudbaleri Španije su pod njegovim vođstvom bili gotovo nepobedivi | Foto: AP

U bogatoj igračkoj i trenerskoj karijeri ostao je upamćen kao legenda Atletiko Madrida, u kojem je rešetao mreže na terenu, a zatim ga sa klupe odveo do titule, davne 1977. godine. U fudbalu je proveo više od 60 godina, a 2008. godine odveo je Španiju na krov Evrope i postavio temelje uspeha koji su „furiju“ smestili i na svetski tron pod vođstvom Visentea del Boskea.


Odlazak osvedočenog fudbalskog vizionara iznenadio je Iliju Petkovića, bivšeg selektora nacionalnog tima, koji je imao čast da bude Aragonesov sportski rival.

IN MEMORIAM Luis Aragones

IN MEMORIAM Luis Aragones | Foto: Reuters

- Bio je veliki vizionar, koji je napravio to što je Španija napravila. Odlazi jedan veliki čovek, kojem će Španija biti zahvalna za sve što je napravio u karijeri, iako su ga osporavali. On je pionir te divne generacije koja dominira svetskim i evropskim fudbalom, ali moram da pohvalim i Del Boskea, koji je imao sluha da nastavi gde je Aragones stao. Ceo život je posvetio fudbalu i žao mi je što nas je napustio - kaže Petković, koji je ostao neporažen protiv Španije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2006. godine.


Ivica Dragutinović je dugi niz godina igrao u Španiji, gde je branio boje Sevilje. Svestan je koliko su Aragonesa cenili na Pirenejskom polusotrvu.

Ivica Dragutinović

Ivica Dragutinović | Foto: G. Srdanov

- Preminuo je jedan od osnivača nove generacije španskih fudbalera. On je napravio okosnicu tima koji dominira svetom nekoliko godina. Aragones je bio čovek koji je plenio energijom, čovek bez dlake na jeziku, koji je imao veliku opoziciju kada je došao na kormilo Španije. Dao je šansu mladim igračima i ubrzao proces koji je bio potreban da Španija dođe do evropskog i svetskog trona. „Furija“ je uvek imala jaku reprezentaciju, ali nikada nije bila tim, a Aragones je uspeo da uklopi sve zvezde i napravi homogenu celinu. Njegove zasluge su najveće - kaže Ivica Dragutinović u razgovoru za „Alo!“.

Dobro su ga poznavali: Petković i Milošević

Dobro su ga poznavali: Petković i Milošević | Foto: Marko Metlaš

Aragones je navukao gnev Španaca kada je odlučio da iz startne postave izbaci legendarnog Raula, međutim, taj potez mu se isplatio. Uvek je stajao iza svojih poteza i reči.


- Mnogi su mu zamerali da je prestar, da neće izdržati sa tom novom mladom generacijom. Imao je i dosta problema jer je birao igrače tako da odgovaraju njegovom sistemu, nije mu bila bitna minutaža u klubu, već da u timu svako zna koja mu je uloga. Ipak, dokazao je ljudima da tačno zna šta želi i zaista mi je žao što je otišao jedan takav gospodin, koji je ostavio veliki trag - zaključio je Dragutinović.

Uvek je verovao u igrače!

Poznato je da je Aragones jednom prilikom optužen za rasizam, kada je Hozeu Antoniju Rejesu rekao: „Dokaži onom crnom g*vnetu Anriju da si bolji igrač od njega“. Međutim, slučaj je brže-bolje zaboravljen jer su iza Aragonesa stali mnogi tamnoputi igrači koje je trenirao.
- Uvek je stajao iza svojih izjava, ali nikada nije hteo da uvredi nekoga. On je bio izuzetno dobar motivator, istina je da je u nekoliko navrata izgubio kompas, umeo je i da uvredi, ali na sportski način, sve kako bi svojim igračima stavio do znanja da veruje u njih - otkriva Ivica Dragutinović.

Kasiljas: Dugujem mu mnogo!


Vest o Aragonesovoj smrti teško je pala brojnim reprezentativcima Španije. Jedan od njih je i golman Iker Kasiljas.
- Dugujem mu mnogo. Njegov uticaj na mene bio je ogroman, još otkad sam imao 26 godina. Prema njemu sam osećao ljubav i privrženost, a znam i da je osećaj bio obostran. Šaljem iskreno saučešće njegovoj porodici. Imaće zauvek specijalno mesto u istoriji fudbala. Ovo je tužan dan za španski fudbal - zaključio je Kasiljas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP