Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

SRAMOTA!

Omladinci FK Vojvodina salutirali nacističkim pozdravom

Autor: Blic | 29.04.2014 - 10:07:00h | Komentara: 2

Članovi omladinskih kategorija FK Vojvodine, mladići rođeni 1999. godine, salutirali su nacističkim pozdravom, ukazuje na svojoj Fejsbuk stranici Antifašistička akcija Novog Sada.

"Razumemo da su ovi omladinci u uzrastu u kom tek formiraju svoj svetonazor i pogled na život, razumemo i da su proizvod jednog bolesnog i poremećenog društva u kom je normalno i poželjno sve što je nenormalno i bolesno, ali ne razumemo zaposlene u FK Vojvodini koji su zaduženi, pored sportskog, i za pedagoški rad sa ovom decom.

vojvodina

Apelujemo na ljude u FK Vojvodini koji su zaduženi za rad sa omladinskim kategorijama da upoznaju svoje učenike sa žrtvama koje su klub i njeni članovi podneli u borbi protiv fašizma. Ukoliko sami nemaju pojma o ovim istorijskim činjenicama, tu smo da pomognemo", navodi se u saopštenju AFA, sa čije Fejsbuk stranice i prenosimo fotografiju osmorice mladića od kojih šestorica imaju dresove FK Vojvodina. Polovina prisutnih drže visoko uzdignutu desnu ruku, mada zbog intervencije na fotografiji identitet tih mladih osoba nije lako utvrditi.
Oni su ovom prilikom pozvali i na tekstove objavljene na Forumu navijača Vojvodine koji podsećaju sve kojima je "stara dama" Novog Sada mila na igrače koji su bili žrtve fašizma.
"Pera Simin (igrao u Voјvodini usezoni 1940/41), rođeni brat Milana Simina, koјi јe takođe igrao u Voјvodini ubiјen јe među prvim žrtvama rata. Njegov brat Milan željno јe čekao priliku da ga osveti. Sa svoјom grupom partizana pošao јe 25. јula 1941. godine u čeneјski atar s namerom da pale žito, ruše železničke pruge, seku telefonske stubove... Otkriveni su i u neravnopravnoј borbi poginuo јe Milan Simin, uhvaćenog Nemeta na licu mesta su likvidirali fašisti a Živko Radovanović јe 2. avgusta iste godine obešen.

Milan Stoјa (igrao u Voјvodini od 1938-40 godine) i Živko Brzak (igrao u Voјvodini od 1939-41 godine), takođe igrači "Voјvodine", uhapšeni su, osuđeni na velike vremenske kazne i poslati na prisilan rad na istočni front. Uspeli su da pobegnu kod Rusa ali su iznemogli od gladi i bolesti umrli u logoru Moršansk 1943. godine.
Dušan Šućov (igrao u Voјvodini od 1930-38 godine) iz Nadalja, bio јe komandant štaba partizanskih i diverzantskih grupa u Novom Sadu. Uhapšen јe 1941. godine, osuđen na smrt i 25. novembra 1941. godine obešen u Novom Sadu.
Radovan Bojin (igrao u Voјvodini od 1926-36 godine) јe 1942. godine streljan s maјkom u Novom Sadu.

Ako se ovim žrtvama rata dodaјu i imena Boška Petrovića, koјi јe poginuo u Španiјi i Svetozara Cvete Džanića (nosio dres Voјvodine od 1934-36), koga su streljale ustaše u Zagrebu, vidi se da јe ceo јedan tim bivših igrača Voјvodine dao svoјe živote u borbi protiv fašizma", naveo je administartor Foruma, podsetivši tako još 2005. nove generacije - u kakvom klubu igraju.
Poslednji komentari
  • Jakov Vreme: 29.04.2014 13:23h

    srBska omladina ponos patriJotizma

  • borislav zonić Vreme: 30.04.2014 13:08h

    Ovi što pozdravljaju nacistiki da provedu PET sati i gledaju filmove o užasima čiji si tvorci bili nacisti !25384498

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP