Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

ALO! ANALIZIRAO KRETANJE HRVATSKOG GOLMANA PLETIKOSE

OVDE! Tu mu pucajte, tu je tanak!

Autor: P. Vuković | 08.03.2013 - 08:17:00h | Komentara: 1

O svemu treba voditi računa, jer kada kucne čas, za popravni nema vremena. Meč Hrvatske i Srbije 22. marta na „Maksimiru” je sve bliži, u takvim sudarima često ume da odluči jedan čovek, jedna lopta ili možda čak - jedan penal!

Golman Pletikosa

Golman Pletikosa | Foto: Reuters

Šta ukoliko se desi da sudija pokaže na belu tačku u korist „orlova”? Ko će imati veće šanse, ko treba da uzme loptu, u koji ugao treba šutirati?!
„Alo!” je pokušao da pomogne srpskim reprezentativcima i selektoru Siniši Mihajloviću tako što je napravio analizu hrvatskog čuvara mreže Stipa Pletikose (33), koji brani gol „vatrenih” od 1999. godine.


Ništa ne prejudiciramo niti možemo da pretpostavimo šta će se dešavati u Zagrebu, samo možemo da kažemo - šteta što ne igramo eliminacione mečeve sa Hrvatima! Jer, kada bi pobednik mogao da se odluči jedanaestercima, tu bismo imali prilično dobre šanse, pošto je naš Vladimir Stojković u tom segmentu daleko bolji golman.

Prvi kandidat  za izvođača  penala:  Kolarov

Prvi kandidat za izvođača penala: Kolarov | Foto: Aleksandar Dimitrijević


Ne računajući odbrane dok je igrao u hrvatskoj ligi, od 2002. naovamo, Pletikosa je od 24 penala uspeo da odbrani samo dva! Isto toliko puta spasla ga je prečka, a čak 20 puta je vadio loptu iz mreže.

Statistika kaže: kada šutirate u Pletikosin levi donji ugao (gledano iz očiju golmana), uspeh je zagarantovan! Od šest puta, Hrvat nijednom nije sačuvao mrežu. Ništa bolji nije ni kada se radi o desnom donjem uglu, pošto je i tu primio šest komada, a procenat pomera sa nule samo u slučaju kada mu šutirate u desni gornji ugao. Istina, nismo ga gledali puno kako se snalazi kada lopta ide po sredini gola, ali je izvesno da mu ni procena nije najbolja - u 68 odsto slučajeva baca se na pogrešnu stranu!

Za razliku od njega, naš Stojković je pokazao klasu u nekoliko navrata, a svi se dobro sećamo odbranjenog penala na Mondijalu Nemcu Lukasu Podolskom...

Siniša Mihajlović

Siniša Mihajlović | Foto: Marko Metlaš

Miha: Statistika je važna, ali ne i presudna


U želji da pomognemo našem selektoru podatkom da je Stipe Pletikosa najtanji kada mu se šutira u njegov donji levi ugao, Miha se zahvalio na zapažanju, ali je istakao:
- Statistika je i u ovakvim primerima važna, ali ne i presudna. Penali su lutrija, a većina igrača čeka do kraja, gleda i pretpostavlja gde će se golman baciti. Ako i dođe kojim slučajem do penala na meču sa Hrvatskom, igrači će dobro znati ko treba da uzme loptu. Nesporazumi te vrste nam se ne mogu desiti. Tačno znamo ko šutira penal, ko izvodi korner, a ko stoji u živom zidu - kaže za „Alo!” Siniša Mihajlović.

Poslednji komentari
  • ciceron42 Vreme: 08.03.2013 15:24h

    Sve se zna ,jedino se nezna koliko komada ćemo primiti...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP