Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

MATEO BEUSAN (64), LEGENDARNI SUDIJA, ZA ALO!:

Parker u zaleđu

Autor: M. Zdravković | 09.03.2015 - 17:00:00h | Komentara: 2

Prvi gol Zvezde, koji je dao Džošua Parker u trijumfu nad Vojvodinom (3:0), defintivno je neregularan i postignut je iz ofsajda!

Samoživog Parkera sudije nisu kaznile kod prvog gola Vojvodini

Samoživog Parkera sudije nisu kaznile kod prvog gola Vojvodini | Foto: Marko Metlaš

Ovo je u analizi za „Alo!“ potvrdio i legendarni jugoslovenski sudija Mateo Beusan (64), koji svake nedelje na HRT-u u emisiji „Oko sokolovo“ komentariše sporne detalje iz tamošnjeg šampionata.


- Prema pravilima igre, Parker nije smeo da dira tu loptu jer je bio najbliži protivničkom golu. Dakle, definitivno se radilo o „zaleđu“, a ono što moram da istaknem je da prvi pomoćnik (Vladimir Jovanović) apsolutno nije kriv, jer je zaklonjen u liniji i nije mogao najbolje da vidi situaciju. Ofsajd je trebalo da vidi glavni sudija (Danilo Grujić) ili pomoćni arbitar koji stoji iza gola (Danilo Mihajlović) - ističe Beusan u razgovoru za „Alo!“.

- Stignete li da bacite oko na fudbalska dešavanja u Srbiji?
- Ne stižem, jer imam dosta obaveza. Osim spornih detalja u hrvatskoj ligi, komentarišem i suđenje u Ligi šampiona i Ligi Evrope, pa mečeve reprezentacija i, iskreno, nemam vremena da pratim druge lige. Ali, recimo, pratim vašeg Mažića u Ligi šampiona. Dobar je, samo bi mogao malo više da se smeje, previše je namrgođen za jednog sudiju.

- Ima li nameštenih mečeva u našem regionu?
- Znate šta, mogu da pričam samo o Hrvatskoj, a znam da se ovde niko nije usudio na tako nešto od 2010. godine, kada su neki fudbaleri pohapšeni u aferi „ofsajd“. Da se razumemo, sudijskih grešaka je uvek bilo i biće, ali čvrsto verujem da nijedna od njih nije namerna.

- Nekoliko puta ste u staroj državi bili „zvezda“ rubrike „Kutak za sporni trenutak“ u okviru kultne emisije „Indirekt“ pokojnog Marka Markovića. Jeste li se plašili njegovih komentara?
- Jesam, priznajem. Svakog ponedeljka u 19 časova je išla emisija uživo i znali smo da nas ništa živo neće oprati ako nam Marko uhvati grešku. Naravno, strahovao sam od njegovih komentara. Ko od kolega kaže da nije, taj laže. Bilo je to vreme kada je SFRJ imala dobre sudije, a ta emisija je dosta doprinosila tome - zaključuje Mateo Beusan.

Kutak za sporni trenutak

 

1) 3. minut - Driblinzi Kataija, ulazak u šansu i šut Parkera.

BEUSAN: „U momentu predaje lopte od strane Kataija, njegov saigrač je najbliži golu. Da je prepustio da sam završi akciju, gol bi bio regularan. Ovako, Parker se aktivirao iz nedozvoljene pozicije. Gol je neregularan.“

 

2) 37. minut - Centaršut Stojanovića, gol Parkera glavom.

BEUSAN: „Deluje mi da ovde ofsajda nije bilo i da je gol regularan. Ako je u trenutku kada je Stojanović dodirnuo loptu Parker bio u liniji sa igračem Vojvodine, kako mi se čini, onda zaleđa nema i odluka sudija je dobra.“

Oko sokolovo: Beusan

Oko sokolovo: Beusan

Neka Srbima sude Hrvati!


Mnogi smatraju da je jedan od načina da se preduprede nameštanja utakmica i navijačke strasti među sudijama i to da arbitri iz Hrvatske sude mečeve ovde i obratno. Beusan diže obe ruke za takav predlog.
- Zašto da ne! Mislim da bi to bila sjajna ideja. Mi imamo Bebeka, vi imate Mažića, koji su top sudije u Evropi. Time bi se smanjio pritisak na sudije, razdaljina je nikakva, što znači i da su troškovi puta minimalni, a takse, koliko znam, približne. Hrvatske sudije su već imale takva iskustva, delile su pravdu na utakmicama u Egiptu i Mađarskoj. Zašto da ne iskoristimo to i razmenimo arbitre jer to može dosta da pomogne smanjenju pritiska na sudije - objašnjava Beusan.

Poslednji komentari
  • mile Vreme: 09.03.2015 18:27h

    karadzic na SOS analizirao i i DVA gola iz OFSAJDA ...neregularna .

  • rocky Vreme: 10.03.2015 04:18h

    Ovde na slici se bas lepo vidi da je i kod drugog gola Parker u ofsajdu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP