Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

POLITIČARI SE KONSTANTNO DODVORAVAJU EKSTREMNIM NAVIJAČIMA

Samo vi, gospodo, ohrabrujte huligane!

Autor: Ekipa Alo! | 06.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Novi šamar zdravom razumu i sportu koji je usledio u subotu uveče tokom 145. večitog derbija na “Marakani”, kada su “grobari” zapalili južnu tribinu. Na obe strane izgorela je gomila pirotehnike, kao da se utakmica igrala u Bejrutu. Ipak, sve je prošlo bez reakcije najistaknutijih srpskih političara koji su prećutali novi skandal i divljanje huligana na tribinama.

Zoran  Ivošević

Zoran Ivošević | Foto: Mitar Mitrović

Da je država mogla i morala da se obračuna sa istim tim huliganima i pre ovog incidenta, podsetio je juče Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda i član uprave Crvene zvezde, koji je gostujući u “Kažiprstu” na TV B92 istakao da su huligani zaštićeni od pojedinih političara.


- Postoji ovde neka tajna veza između politike i huliganizma. Huliganima bih nazvao te ljude onako kako ih je okarakterisao i Vrhovni sud, a to su neformalne ekstremne grupe navijača.
Tako stoji u odluci Vrhovnog suda, koji je trebalo da ih zabrani, ali je taj predlog odbačen zato što su ti huligani trenutno zaštićeni kao skupocena divljač i nisu formalno udruženje građana, pa nema mehanizma da se naloži njihovo brisanje iz registra. Problematiku tih grupa moraju da rešavaju policija, tužilaštvo i sudovi, da se primenjuje zakon striktno i da država bude mnogo energičnija - izjavio je Ivošević.
A da li je država bila energičnija kada su se ranije događali incidenti na utakmicama?

Zaštićeni kao beli medvedi:  Navijači sa poslednjeg  večitog derbija

Zaštićeni kao beli medvedi: Navijači sa poslednjeg večitog derbija | Foto: Aleksandar Dimitrijević


Kada pogledamo prošlost, srpski političari su, čini se, prečesto neodmerenim izjavama ohrabrivali huligane koji uprkos brojnim krivičnim prijavama i dalje neometano divljaju po tribinama srpskih stadiona. Tako je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, gostujući nedavno na RTS-u, dao neopreznu izjavu koja se ticala borbe protiv huligana. Na pitanje da li među navijačima ima i kriminalaca s kojima je država formirala prećutno primirje, odgovorio je:

- Ne diramo nikoga ko ne pravi nerede. Onaj ko počini krivično delo, taj će da odgovara. Tamo gde otkrijemo bilo kakvo krivično delo, ti ljudi odgovaraju istog sekunda. Tačka. Bilo da jesu ili nisu navijači. Ako nisu počinili krivično delo, šta hoćete, da hapsimo nekoga zato što navija za neki klub - rekao je Vučić, ne precizirajući suštinski najvažniji odgovor, kada će ti sa prijavama konačno da odgovaraju.

I premijer i ministar policije Ivica Dačić takođe je upamćen po pokušaju da neopreznom izjavom opravda incidente u Kruševcu, na meču mladih reprezentacija Srbije i Engleske. Kaže da smo huliganizam uvezli iz inostranstva i da nije to ništa neobično.

- Nije Srbija u tome usamljen slučaj, to se dešava na mnogim sportskim terenima. Naši huligani su učili od engleskih i mislim da sada i oni koji treba da sprovode zakon, treba da uče od Engleza - kazao je Ivica Dačić.

Aleksandar Vučić, Nebojša Čović, Ivica Dačić, Branko Ružić

Aleksandar Vučić, Nebojša Čović, Ivica Dačić, Branko Ružić


Njegov partijski kolega Branko Ružić takođe se istakao tako što je javno branio vođu “grobara” Miloša Radisavljevića Kimija posle neovlašćenog ulaska na teren i skidanja kapitenske trake s ruke Marku Šćepoviću.

- Imam dobar odnos sa “grobarima” i treba razlikovati one iskrene od navijača koji na tribini traže materijalnu egzistenciju. Mislim da Kimi iskreno voli Partizan i da sa njim može da se priča, kako ne bi više dolazilo do ovakvih situacija - tvrdio je Branko Ružić.

Za vrhunski biser pobrinuo se Nebojša Čović, potpredsenik FK Crvena zvezda, i to posle prekida finala Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu.
- Niko nema pravo da navijače paušalno naziva huliganima. Ne treba generalizovati stvari, to je opasno. Izgrednici imaju ime i prezime. Iz kontakata koje sam imao sa našim vođama navijača zaključio sam da su u pitanju normalni i obrazovani momci sa kojima se može razgovarati. Sve su to naša deca - poruka je Nebojše Čovića.
I kako normalan čovek posle svega ovoga da pusti dete na stadion?
Poslednji komentari
  • fudbal Vreme: 06.11.2013 09:25h

    Sve sto je raceno istina je samo sto je sve jos vise puta gore. Politicari su u direktnoj vezi sa navijackom glasackom masinom tako da nikada nece nikog ozbiljno osuditi i iskoreniti organizovani kriminal medju navijacima. Iz tog razloga i nema zainteresovanih za privatizaciju klubova.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP