Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

ČEKAJU ZVANIČAN ZAHTEV?

Šestorica uhapšenih iz FIFA se protive izručenju u SAD

Autor: Beta-AP | 27.05.2015 - 20:27:00h | Komentara: 0

Ministarstvo pravde Švajcarske je danas saopštilo da se šestorica od sedmorice čelnika Svetske fudbalske federacije (FIFA), uhapšenih u istrazi korupcije, protive da budu izručeni u SAD.

FIFA / Foto: Profimedia

FIFA / Foto: Profimedia

U saopštenju se navodi da vlasti SAD imaju 40 dana da podnesu zvaničan zahtev za izručenje.

Jedan od privedenih, čiji identitet nije saopšten, pristao je na "pojednostavljeni postupak izručenja" što znači da bi mogao da bude poslat u SAD već narednih dana.

Švajcarske vlasti su danas u Cirihu, na zahtev SAD, tokom istrage korupcije, uhapsile sedmoricu optuženih.

REAGOVALI RUSI

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas kritikovalo SAD zbog hapšenja sedmorice čelnika Svetske fudbalske federacije (Fifa) u Švajcarskoj.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksander Lukaševič rekao je da je to "hapšenje još jedan slučaj nelegalne ekstrateritorijalne primene američkog zakona".

Švajcarsko tužilaštvo je danas otvorilo istragu i o procesu dodeljivanja Mundijala Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, član Izvršnog komiteta Fife, rekao je da "Rusija nema šta da krije i da je spremna da pokaže sve što je potrebno".
 

 - Optužnica navodi da je korupcija (u fudbalu) široko rasprostranjena, sistematska i duboko ukorenjena, kako u inostranstvu, tako i ovde u SAD. Ona se prostire na bar dve generacije fudbalskih funkcionera, koji su, kako se navodi, zloupotrebili svoje položaje poverenja da bi dobili milione dolara mita. Time je naneta teška šteta mnoštvu žrtava - od mlađih liga do zemalja u razvoju koje bi trebalo da imaju koristi od prihoda koji donose komercijalna prava ovih organizacija, do navijača širom sveta - rekla je ministarka pravosuđa SAD Loreta Linč.

 - Današnja akcija jasno govori da Ministarstvo pravosuđa namerava da zaustavi korupcionu praksu, da iskoreni takvo ponašanje i da krivce privede pravdi. Nastavićemo da u tim naporima sarađujemo s drugim zemljama - dodala je Linč.

Švajcarska policija uhapsila je jutros rano, na zahtev vlasti SAD, šest funkcionera svetske fudbalske federacije FIFA, koji su osumnjičeni za mito i reketiranje.

UEFA: FIFA kalja ugled fudbala

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da hapšenje zvaničnika FIFA spušta ugled fudbala, ali i dokazuje da je korupcija duboko ukorenjena u toj organizaciji.
Izvršni odbor UEFA danas je zasedao u Varšavi, gde je se igra finale Lige Evrope izmedju Sevilje i Dnjepra.

 - UEFA je duboko šokirana i tužna zbog nemilih događaja, koji su katastrofa za FIFA i kaljaju ugled fudbala. To pokazuje da su neophodne promene u FIFA, a predstojeći Kongres FIFA rizikuje da se pretvori u farsu i zato će Evropske asocijacije razmisliti da li će prisustovati. Postojeći sistem ubija fudbal - navodi se u saopštenju UEFA.
Iz UEFA poručuju da snažno veruju da će Kongres FIFA, na kome će se birati predsednik, biti odložen.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP