Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

"NEDELJNIK" OTKRIVA!

Slede hapšenja zbog transfera u Zvezdi i Partizanu!

Autor: Alo! online | 14.08.2013 - 16:37:00h | Komentara: 0

U poslednjih nekoliko dana saslušano je desetak fudbalera Zvezde i Partizana, između ostalih bivši generalni sekretar crveno-belih Andrija Kleut, Goran Vasilijević i igrači Pavle Ninkov i Nenad Kovačević, a pronađena je velika utaja poreza saznaje Nedeljnik.

Nenad Kovačević

Propevao: Nenad Kovačević

Radna grupa Uprave kriminalističke policije ušla je u završnu fazu predistražnih radnji o malverzacijama u FK Partizan i FK Crvena zvezda, što bi trebalo da rezultira krivičnim prijavama i privođenjem nadležnih za nestanak više od 50 miliona evra prilikom transfera fudbalera, saznaje Nedeljnik.
"U poslednjih nekoliko dana saslušano je desetak fudbalera Zvezde i Partizana, između ostalih bivši Zvezdin sekretar Andrija Kleut, Goran Vasilijević i igrači Pavle Ninkov i Nenad Kovačević, i pronađena je velika utaja poreza, kao i posrednika u transferima", navode sagovornici Nedeljnika i dodaju da je istraga UKP pokazala da su najmanje novca od transfera dobijali igrači i klubovi.
Prema planu policije i tužilaštva, malverzacije u Zvezdi i Partizanu, kao i krivične prijave i privođenja trebalo bi da uslede odmah nakon nakon realizacije istražnih radnji u C marketu i eventualno malverzacijama povezanim sa Zavodom za obračunska plaćanja.
Epilog višegodišnje istrage koja je iz SBPOK-a krajem prošle godine prešla u ruke Radne grupe UKP-a trebalo bi da usledi u narednih mesec dana.
"Katastrofalni rezultati Partizana i Zvezde u Evropi i nacionalnom takmičenju proteklog vikenda, rat saopštenjima među klubovima, optužbe ka Fudbalskom savezu i kontraoptužbe, vapaji i tužakanja kod najviših državnih institucija, kao i sve učestaliji i agresivniji ispadi navijača deo su uzavrele atmosfere pred vruću jesen u kojoj se očekuje okončanje istrage i hapšenja zbog malverzacija u protekloj deceniji u najvećim srpskim klubovima", navode naši sagovornici iz UKP.
Istražne radnje o kriminalnim radnjama u najvećim srpskim klubovima baziraju se na pribavljanju dokaza putem međunarodne pravne pomoći i poređenjem sa dokumentacijom u Srbiji, dok su izjave svedoka, makar oni bili i oštećeni u ovom slučaju, okarakterisani kao drugorazredni dokazi.
Nekoliko hiljada stranica dokumentacije, tokovi novca, nesrazmerno bogaćenje pojedinaca, siromaštvo i dugovi klubova koji su prodavali igrače za desetine miliona evra, nelegalno finansiranje navijačkih grupacija, veze s političarima i kriminalom - sve je to rezultat opsežne policiijske akcije koja se radi po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.
Policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal već duže vreme proveravaju više od deset transfera fudbalera od kojih su najsumnjivije prodaje fudbalera italijanskim prvoligaškim klubovima. Dokumentacija koja može biti značajan dokaz stigla je iz Italije, a očekuje se da pristignu i papiri iz Belgije i Holandije.
Iako je na početku istrage akcenat stavljen na transfere koje je ugovarala agencija Falija Ramadanija, činjenica je da su istražni organi došli i do malverzacija u kupoprodajama koje su odradili anonimni menadžeri ili posrednici, s jakim uporištima u političkim, navijačkim i kriminalnim strukturama.
Osim transfera igrača, sumnjivi su i drugi poslovi koje su ovi klubovi sklapali u prethodnoj deceniji. Istraga je otišla nešto dalje u FK Partizan, gde su pod proverom transferi iz poslednjih desetak godina, odnosno iz doba Žarka Zečevića i Nenada Bjekovića, a zatim i Dragana Đurića. Isplivala je i krivična prijava Uprave za pranje novca iz 2004. godine koja se odnosi na malverzacije u Partizanu, i koja zbog protoka vremena i neblagovremenog pribavljanja dokaza nije dovoljna za procesuiranje, ali ima za cilj da istragu povuče i na neku drugu stranu.
Kad se na to doda da su pod proverom i ostali manji klubovi (ko je gradio stadione, ko je kupovao igrače, ko je izvlačio novac, ko finansira huligane i za koje političke stranke oni rade), da su pod istragom navijačke grupe koje više niko ne može da kontroliše, kao i da međunarodne fudbalske organizacije neće da tolerišu sve ove degenerativne pojave u srpskom fudbalu, a EU ne želi da pregovora s državom čijim sportom vladaju huligani i mafija, jasno je da je došlo vreme za pročišćenje srpskog fudbala.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP