Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

GORAN MANCE, ROĐENI BRAT LEGENDARNOG GOLGETERA PARTIZANA

Svakog dana sanjam Draganov čudesni trk!

Autor: M. Rangelov | 02.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

„Na kolenima klizi po travi, podiže ruke, golove slavi, on sam juriša, sam stvara šanse, reci mi, ko je to? Naš Dragan Mance“, jedna je od pesama navijača Partizana, posvećena tragično nastradalom idolu koji je na specifičan način proslavljao golove.

Sutra se navršava 29 godina  od smrti Dragana  Mancea

Sutra se navršava 29 godina od smrti Dragana Mancea

Tog 3. septembra 1985. godine, za pristalice crno-belih kao da je stalo vreme, od tada ništa nije isto. Nema više napadača koji sa brojem devet na leđima nemilosrdno trese mreže rivala, a onda trči ka južnoj tribini, kliže na kolenima, sa visoko podignutim rukama. Ni posle 29 godina od smrti legendarnog fudbalera Dragana Mancea uspomena ne bledi.


- Kako se približava 3. septembar, telefon počinje da zvoni. Svake godine je isto, bez obzira na to što je prošlo toliko vremena. Ljudi se sete Dragana, jave se i njegovi bivši saigrači. Posebno znači činjenica da klinci koji nisu ni bili rođeni kad je moj brat poginuo i danas pričaju o njemu. Sa generacije na generaciju se prenosi sećanje o načinu na koji je igrao za Partizan. Zaista imponuje - počinje priču Draganov rođeni brat Goran Mance (49).

Čuva  uspomenu na brata: Goran Mance

Čuva uspomenu na brata: Goran Mance | Foto: Marko Metlaš


- Da li prođe dan da se ne setite njegovog čuvenog trka posle postignutog gola?
- Iskreno ne, svakog dana po nekoliko puta prolazim ulicom koja nosi njegovo ime, ali i pored mesta gde je nastradao. Kad vidim te table, ponosan sam. Prođu kroz glavu svi oni srećni trenuci, ali i tuga koja je ostala. Već 26 godina radim u SD Partizan, ceo život mi je vezan za crno-bele i Dragana. Nikad neću zaboravati njegov prvi pogodak protiv Radničkog iz Niša. Prvenac u 86. minutu za pobedu. Svaki gol protiv Zvezde mi je takođe izuzetno drag - sa setom u glasu priseća se Goran.

- Igrao se 138. večiti derbi, a „grobari“ su koreografiju posvetili svom nastradalom idolu. Uz poruku: „U napad“, navijači crno-beli su preko cele tribine raširili veliku zastavu sa Manceovim likom. Kako ste se osećali?
- Spektakularno. Nisam bio iznenađen, znao sam da će tako izgledati koreografija. Zaigralo mi je srce. Dragan je ostavio dubok trag, a svojom pogibijom postao je besmrtan.

- Šta se dešava s memorijlanim turnirom?
- Ako ćemo da organizujemo turnir u Draganovu čast, onda će to da bude kako dolikuje. Prethodnih nekoliko godina nije bilo sredstava, ali ima indicija da će u narednom periodu stvari da se promene - jasan je Goran.

da nije bilo  tragedije, dragan bi danas imao 52 godine

Da nije bilo tragedije, Dragan bi danas imao 52 godine

Neutešna majka Dušanka


Dragan Mance je sahranjen na beogradskom Novom groblju. Na svaku godišnjicu, počast velikom golgeteru, pored rođaka i prijatelja, odaju čelnici Partizana, ali i navijači. Neutešna majka Dušanka redovno posećuje grob svog sina...

Vest koja je potresla čitavu Jugoslaviju


Šta se zaista dogodilo tog 3. septembra 1985. godine na novosadskom putu kod Zemuna, nikad neće biti potpuno jasno. Mance je tajnu odneo u grob. Zna se da je golgeter kasnio na jutarnji trening, u svom „pežou 205“ jurio je ka Humskoj, a onda je pri velikoj brzini izgubio kontrolu nad vozilom i zakucao se u betonski stub. Prema izjavi jednog očevica, Dragan je sa puta skrenuo kako bi izbegao dete. Kažu da je u smrt otišao baš onako kako je živeo - brzo. Zvali su ga i srpski Džejms Din, jednostavno, voleo je život!

Na kolena zbog Mancea!


Prvi pogodak u dresu Partizana, legendarni Milko Đurovski posvetio je upravo Manceu.
- Dao sam gol na svoj način, iako mi je žao što nisam pogodio na njegov. Ali proslavio sam ga baš onako kako je to godinama radio pokojni centarfor Dragan Mance, u ime našeg drugarstva. Tog trenutka mi nije bilo do radosti, želeo sam samo da ga proslavim na njegov način, zato sam i kleknuo. Eto, tako sam mu se odužio. Nisam i nikad ga neću zaboraviti, bio je divan drug i sportista za priču - rekao je tada Milko Đurovski.

Šampionski tim Partizana sezona 1982/83.

Šampionski tim Partizana sezona 1982/83.

Šampionski tim Partizana sezona 1982/83.


Prvi red: Radović, Radanović, Ješić, Stojić, Šoškić (trener), Zalad, Mance, Stojković, Klinčarski. Drugi red: Pavković, Đelmaš, Trifunović, Rojević, Vukotić, Prekazi, Popović, Smajić, Živković. Treći red: Raguž (fizioterapeut), Kostić, Dimitrijević, Petrić, Milutinović (prvi trener), Varga, Kuzmanovski, Radulović, Bjeković (trener).

San: „Dragan Mance Arena“

San svakog navijača Partizana je da stadion u Humskoj ponese ime Dragana Mancea.
- Mislim da ta želja nije realna.Kad jednog dana crno-beli dobiju novi stadion, objekat će nositi ime po nekom sponzoru, tako je svuda u svetu. Stvarno bih voleo da jednog dana moj Partizan gledam na terenu koji nosi Draganovo ime.
 

Mateja: Jedan je Mance!
 

Izjava Gorana Mancea da ga Mateja Kežman u dobroj meri podseća na pokojnog brata, imponovala je našem bivšem reprezentativcu.
- Velika je čast što me porede s takvim igračem i legendom Partizanovog juga. On je jedan jedini, neponovljiv. U svakom smislu mi to poređenje mnogo znači. Šteta što nije stigao da fudbalski uradi još mnogo više - rekao je za “Alo!” Mateja Kežman.

Goran: Kežman me podseća na Dragana!


- Redovno pratite crno-bele, da li vas je neki prvotimac podsetio na brata?
- Aleksandar Mitrović je imao tu fudbalsku drskost, on je na terenu ličio na Dragana. Razgovarali smo, rekao mi je da je odgledao kasete sa svim utakmicama na kojima je moj brat igrao. Takođe, stil Mateje Kežmana me je na momente podsetio na Draganov.

Poslednji komentari
  • kiza Vreme: 02.09.2014 10:21h

    Cim sam ugledao naslov najezio sam se...ne mozete da verujete kakav je to covek i igrac bio...

  • skole Vreme: 02.09.2014 15:45h

    ja, zvezdaš od rođenja, klanjam se imenu i delu dragana mancea. čudesan centarfor. sećam se i kada nas je napustio. bilo mi je iskreno žao. srbiji i prvoj ligi su potrebni igrači koji imaji petinu njegovog kapaciteta da nam fudbal dignu iz blata, prašine, g...na. mance, večna ti slava

  • Miloš Vreme: 02.09.2014 15:54h

    Nikada me ni jedan lik sa javne scene nije impresionirao kao Dragan Mance... Bio je heroj mog detinjstva... Sada kada svog klinca vodim u vrtić, prosto mi nestvarno deluju sećanja u kojima se sa drugarima od svega pet, šest godina divim Manceu... Ja sam 1. septembra te 1985-te pošao u školu, a Dragan se samo dva dana kasnije preselio u večnost... I danas, posle toliko godina, želim da moj Partizan vidim u dresovima sličnim onima koje je nosio dok je u njemu igrao Dragan Mance. Tanke crno-bele pruge i napred i na leđima... U svim drugim varijacijama, to nije onaj Partizan kojeg sam ja zavoleo, a ponajviše zahvaljujući Draganu Manceu...

  • test Vreme: 02.09.2014 16:10h

    dasdd

  • Milan Vreme: 02.09.2014 19:43h

    Secam se kao da je juce bilo. Plakao sam kao malo dete. Stariji sam od njega 2 godine. Covek, fudbaler koji se jedanput radja. Kad god imam vremena odem na Novo groblje i poklonim se legendi. Navijaci Partizana sa ponosom i tugom izgovaraju Dragane tvoje ime. Vecna slava i hvala ti za sve.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP