Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

LEGENDARNI GOLMAN ŠMAJHEL NE ZABORAVLJA EP U ŠVEDSKOJ 1992:

Titulu smo osvojili i za Jugoslaviju!

Autor: P. Milovanović | 24.02.2014 - 08:40:00h | Komentara: 3

Fudbalski svet nije, i verovatno nikada neće zaboraviti sramno izbacivanje Jugoslavije sa Evropskog prvenstva u Švedskoj 1992. godine. Odlukom Ujedinjenih nacija, koju su FIFA i UEFA pretočile u delo, „plavi“, koji su važili za prvog favorita, vraćeni su iz Stokholma, a umesto Jugoslavije na završni turnir je otišla Danska, koja se kasnije popela na krov Starog kontinenta.

Šmajhel je dugi niz godina bio glavni  čuvar mreže Mančester junajteda

Šmajhel je dugi niz godina bio glavni čuvar mreže Mančester junajteda | Foto: FoNet / EPA

Ni 22 godine kasnije Piter Šmajhel, legendarni danski golman, nije zaboravio način na koji je njegova zemlja stigla do trofeja.


- Iako kada pogledate u istorijske knjige vidite da je Danska osvojila to prvenstvo Evrope, mi volimo da mislimo da smo titulu osvojili sa bivšom Jugoslavijom, sa njenim narodom. Mi smo, naravno, bili veoma ponosni što smo učestvovali na tom turniru, ali sve vreme, svakog minuta, sećali smo se zašto smo tamo, imali smo poštovanje prema tome.
Svakako, gledali smo da iskoristimo svaku šansu, ali mi zaista jesmo tamo predstavljali i narod bivše Jugoslavije. Mislim da je tokom svih tragedija i svega što se desilo raspadom SFRJ taj naš uspeh bar malo obradovao ljude i doneo bar nešto pozitivno - izjavio je Šmajhel za „Sport network“.

Šmajhel je dugi niz godina bio glavni  čuvar mreže Mančester junajteda

Šmajhel je dugi niz godina bio glavni čuvar mreže Mančester junajteda | Foto: AP


Čuveni golman Mančester junajteda nije zaboravio ni Darka Pančeva, s obzirom na to da je tadašnji centarfor Crvene zvezde mučio Dance u dvomeču kvalifikacija, postigao je deset golova u osam kvalifikacionih mečeva, od kojih jedan protiv Danske u Beogradu.

- Pančev... Dao nam je gol u Beogradu. Ma, on je uvek davao golove. Bio je naš mučitelj u to vreme - zaključio je veliki Šmajhel.
Podsetimo, Jugoslavija je kvalifikacije završila sa bodom ispred Danske, “plavi” su otišli na EP u Švedskoj, ali su ih sportske sankcije UN sprečile da naprave nešto veliko.

Oni su vraćeni iz Stokholma


U sastavu reprezentacije Jugoslavije, koju je u Stokholm poveo Ivan Čabrinović bilo je sledećih 18 igrača: Omerović, Leković, Radinović, Stanojković, Dubajić, Najdoski, Petrić, Vujačić, Novak, Brnović, Jokanović, Milanič, Stojković. Jugović, Mihajlović, Savićević, Mijatović i Jakovljević. Pred početak turnira trebalo je da im se priključe Krčmarević i Petković. Što se EP tiče, Danska je u finalu pobedila Nemačku sa 2:0.

Poslednji komentari
  • gaga Vreme: 24.02.2014 16:58h

    Kako je lepo kad je neko COVEK!

  • NEBOJSA Vreme: 24.02.2014 20:40h

    slazem se u potpunosti sa izjavom sjajnog golmana . i ja sam tada navijao za njih, mada sam prizeljkivao da ne pristanu na tako sramotnu ponudu. u svakom slucaju zasluzili su sampionsku krunu.

  • Sredoje Vreme: 25.02.2014 00:03h

    Svaka cast ! Ovo je za svaku pohvalu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP