Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

HAOS U EGIPTU

U rat zbog fudbala!

Autor: M. Grujić | 10.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Na vešala sa njima! Ne, ne radi se o srednjovekovnom suđenju, već o presudi egipatskog suda koji je potvrdio smrtne presude za 21 navijača Al Masrija iz Port Saida!

Huligani pokušali da oslobode zatvorenike

Huligani pokušali da oslobode zatvorenike

Besni navijači nezadovoljstvo presudama odmah su preneli na ulice Kaira i Port Saida, koji su juče goreli do duboko u noć. Huligani su osuđeni na smrt zbog izazivanja nereda posle fudbalske utakmice između Al Masrija i Al Ahlija iz Kaira u kojima je prošle godine život izgubilo 74 ljudi!


„Osudiće ih na smrt? Pa to je sjajno“: Navijači Al Ahlija

„Osudiće ih na smrt? Pa to je sjajno“: Navijači Al Ahlija | Foto: Reuters

Egipatski sudija Sobhi Abdel Magid u Kairu okončao je suđenje, potvrdivši januarsku odluku da se 21 navijač Al Masrija osudi na smrt. Od 26. januara u Port Saidu besne neredi zbog te presude koja je juče i ozvaničena. Ogromna grupa huligana tada je na juriš pokušala da osvoji zatvor i oslobodi osuđenike, a zapalili su i zgradu tamošnje policije. Poginulo je preko 20 osoba, a povređeno oko 300.


„Ne damo naše drugare, srušićemo Egipat: Navijači  Al Masrija

„Ne damo naše drugare, srušićemo Egipat: Navijači Al Masrija | Foto: AP

Suđenje je bilo direktno prenošeno na državnoj televiziji, a nakon što je sud potvrdio presudu, navijači Al Ahlija su burno pozdravili tu odluku, a zatim odmah krenuli u osvetnički pohod zbog odluke da se sedam od devet policijaca oslobodi odgovornosti za smrt drugara sa tribine.

I Egipćani dobili svoj 9. mart!

I Egipćani dobili svoj 9. mart! | Foto: Reuters

Besni demonstranti odvezali su glisere, nadajući se da će omesti prolazak brodova Sueckim kanalom, a oko 2.000 protestanata u znak protesta blokiralo je prolazak trajekta kanalom.

Navijači

Navijači | Foto: AP

Navijači su zapalili zgradu fudbalske federacije, kao i obližnji policijski klub.

Navijači

Navijači | Foto: AP

Osim smrtnih kazni, od 73 optužene osobe sud je pet osudio na doživotni zatvor, 28 je oslobođeno, uglavnom policijskih zvaničnika, a preostali su dobili manje zatvorske kazne.

Navijači u Egiptu

Navijači u Egiptu | Foto: AP

Na 15 godina zatvora osuđena su i dva bivša visoka policijska zvaničnika: general-pukovnik Esam Samak, koji je bio zapovednik policije u Port Saidu i general-major Mohamed Sad, koji je tokom nereda na stadionu imao ključeve zaključanih vrata stadiona, što je doprinelo da mnogi navijači Al Ahlija budu prignječeni u neuspešnom pokušaju da napuste stadion nakon što su domaće pristalice uletele na teren.

Navijači na terenu

Navijači na terenu

Hronologija događaja

1. februar 2012.
Navijači domaćeg Al Masrija iz Port Saida, utrčali naoružani na teren posle meča, sa namerom da se obračunaju sa gostujućim igračima i navijačima. U neredima stradalo 74 osobe, a skoro 250 je povređeno. Policija nije ništa uradila da spreči nerede.


26. januar 2013.
Sud izrekao smrtnu kaznu za 21 navijača Al Masrija. Usledili neredi u Port Saidu u kojima su protestanti pokušali da ulete u zatvor i oslobode osuđenike. Zapaljena glavna policijska stanica. Poginula dva policajca, preko 20 ljudi ubijeno i povređeno oko 300 osoba.


27. januar 2013.
Egipatska vlada potvrdila da je izgubila kontrolu nad Port Saidom.


9. mart 2013.
Sud u Kairu potvrdio prvobitnu presudu, odnosno smrtnu kaznu za 21 huligana. Navijači Al Ahlija burno proslavili tu odluku, a zatim i izazvali nerede zbog oslobađajućih presuda nekolicini policajaca.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP