Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

JOSIP ŠIMUNIĆ

Za Hrvate heroj, a da li je za FIFA ustaški krvnik?

Autor: Ekipa Alo! | 25.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Skandalozno ponašanje Josipa Šimunića, koji je plasman Hrvatske na Mondijal proslavio poklikom “za dom spremni”, i dalje je centralna tema na Balkanu.

Josip Šimunić

Josip Šimunić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Iako Hrvati skupljaju potpise za peticiju, a grupa na Fejsbuku “Potpora Josipu Šimuniću” vrtoglavo raste i dostigla je čak 150.000 lajkova kako bi FIFA progledala kroz prste kasapinu koji je na “Marakani” umalo otkinuo nogu Miralemu Sulejmaniju, prilično je jasno da Šimuniću ne gine drakonska kazna zbog nedopustivog ispada posle pobede nad Islandom. Više je razloga za to!


Ako gledamo istoriju i praksu FIFA, onda je Šimunić u velikoj nevolji. Naime, prema međunarodnoj kući fudbala (FIFA) zabranjeno je skandiranje “za dom spremni”, pošto je Hrvatski nogometni savez već u dva navrata morao da plati kaznu samo u minulim kvalifikacijama za SP u Brazilu.

Na Fejsbuku vrtoglavo raste  broj članova na stranici  „Potpora Josipu Šimuniću“

Na Fejsbuku vrtoglavo raste broj članova na stranici „Potpora Josipu Šimuniću“

Prvi put je kazna iznosila 50.000 švajcarskih franaka, posle meča sa Srbijom, a zatim se ista stvar ponovila protiv Belgije. Kazna je tada bila 35.000 franaka. Dakle, FIFA ne toleriše takve ispade, a pošto je sada u pitanju pojedinac, koji je zapalio masu od 30.000 navijača, pozvavši ih da mu se pridruže u ustaškim parolama, ostaje da se vidi kakvu će sankciju FIFA izreći Šimuniću.

Tu nije kraj! Ima još stvari koje Šimuniću ne idu u prilogu. FIFA je nedavno na sastanku na Mauricijusu dodatno pooštrila kazne za rasizam, a pošto ustaški poklič spada u tu kategoriju, nikoga ne bi trebalo da čudi ako Džo dobije pet mečeva i tako propusti Mondijal u Brazilu naredne godine. S druge strane, uvek postoji mogućnost da FIFA uvaži njegovo objašnjenje i da prihvati da Šimunićev poklič nije imao nikakve političke konotacije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP