Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

IMA SE, MOŽE SE

Zašto da im Srbija oprosti 5,7 miliona €!?

Autor: M. Zdravković | 23.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Srpski klubovi, predvođeni Zvezdom i Partizanom, i dalje se bore sa Poreskom upravom kako bi izbegli plaćanje poreza na dodatnu vrednost na transfere fudbalera. I Fudbalski savez Srbije se uključio u ovu bitku, tražeći da se PDV od 20 odsto na transfere fudbalera potpuno ukine, jer svuda u Evropi, navodno, on nije više na snazi niti se naplaćuje.

Aleksandar Mitrović je iz Partizana prešao u Anderleht

Aleksandar Mitrović je iz Partizana prešao u Anderleht | Foto: Reuters

Ako uzmemo u obzir da su naši klubovi letos prodali igrače u vrednosti od skoro 30 miliona evra, a kupili pojačanja u vrednosti od 1,2 (prema specijalizovanim sajtovima za transfere fudbalera), dolazimo do zaključka da žele da izbegnu obavezu da u budžet Srbije uplate oko 5,7 miliona evra, koliko iznosi PDV nastao tim transferima.


To, realno, nije mali novac i svakako da bi taj porez dobro došao državi Srbiji u trenutku krize, koja za iste te pare može da obnovi neku bolnicu ili da kupi inkubatore ili medicinske aparate kako bi pomogla ugroženim ljudima širom Srbije.

Luka  Milivojević  je takođe  pojačao  Anderleht

Luka Milivojević je takođe pojačao Anderleht | Foto: AP


Suština svega je da država ne bi trebalo da popusti pred zahtevom klubova i treba da im uzme taj novac, kao što ga uzima i ostalim privredenim subjektima u zemlji. Dakle, da Poreska uprava bude pravedna, a da PDV za transfere fudbalera ukine tek onda kada klubovi to budu zaslužili ili se napokon budu privatizovali.
Ničim za sada, ni Zvezda, Partizan, Vojvodina, a ni ostali srpski klubovi ne zaslužuju poreske olakšice, jer za dobre pare “valjaju” u Evropi svoje najbolje igrače, a ništa ne čine da od tih para podignu kvalitet fudbala na ovim prostorima, dok novac od transfera završava ko zna gde.

Lazar Marković briljira u dresu Benfike

Lazar Marković briljira u dresu Benfike | Foto: FoNet - AP


Podsetimo, krajem prethodne sezone Poreska uprava je zatražila od Zvezde i Partizana da joj uplate oko 26 miliona evra na ime PDV-a za transfere fudbalera u proteklih osam godina. Najviše je, naravno, trebalo da iskešira srpski šampion, oko 17,6 miliona evra, dok je Zvezda, koja je usled nedostatka trofeja slabije poslovala sa inostranstvom, imala dug za porez na dodatnu vrednost od nekih osam miliona evra. I tada je FSS tražio da se ukine PDV za transfere, a “peglanje” klubova sa Poreskom upravom i dalje traje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP