Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

KO JE ROBERT LEVANDOVSKI, ČOVEK O KOJEM BRUJI CELA EVROPA?

Zvali su ga drvo!

Autor: P. Milovanović | 26.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

O njemu bruji cela fudbalska Evropa, a njegovo ime je Robert Levandovski! Fantastični Poljak je ko od šale spakovao četiri komada moćnom Realu u prvom polufinalnom meču Lige šampiona (4:1) i na taj način je zlatnim slovima upisan u istoriju kao prvi fudbaler koji je upisao „poker“ protiv Madriđana na evrosceni. Neverovatno ali istinito je da je isti taj Levandovski doskora imao nadimak Drvo.

„Poker“ golova protiv  Reala mu je omogućio  ulazak u istoriju:  Robert Levandovski

„Poker“ golova protiv Reala mu je omogućio ulazak u istoriju: Robert Levandovski | Foto: Reuters

„Alo!“ vam predstavlja heroja „Signal Iduna parka“, čoveka koji je Dortmundu trasirao put ka finalu Lige šampiona, zakazanom za 25. maj u hramu fudbala - „Vembliju“.


Vulkan ga bacio u Nemačku


Dosta toga je neverovatno u karijeri Levandovskog. Engleski mediji tvrde da je 2008. godine bio na pragu prelaska u Blekburn, ali mu se vulkan isprečio. Dok su ga čekali na Ostrvu, avio-saobraćaj nad Evropom je bio u kolapsu zbog ogromnih oblaka nastalih izbacivanjem pelela iz vulkana na Islandu. Aerodromi u Britaniji i Poljskoj bili su zatvoreni, pa je Robert odložio put za Englesku. Aktivirao se Dortmund, koji je uspeo da izdejstvuje njegov potpis.

Rođen je pre 24 godine u Varšavi i potiče iz sportske porodice. Otac Krištof je bio džudista, majka Ivona je igrala odbojku, baš kao i sestra Milena. Prve fudbalske korake napravio je sa 16 godina u četvrtoligašu Delti iz rodnog mesta, a prvi znaci talenta došli su do izražaja u trećeligašu Znjiču. Doduše, Levandovski prethodno nije zadovoljio apetite čelnika iz Legije, gde je bio rezerva u drugom timu. Povredio se, posle čega su mu surovo saopštili - do viđenja, ne trebaš nam.

A u Znjiču potpuno druga priča! Počeo je da rešeta mreže kao sinoć protiv Reala, kao od šale. Bio je prvi strelac lige s 15 golova i uveo je klub u viši rang. I tu je nastavio da teroriše golmane, postigao je 21 gol.

Ipak, pojedinci su smatrali da od njega neće biti ništa, te da je u pitanju nižerazredni igrač. Najglasniji u kritikama u to vreme, pre šest godina, bio je Frančišek Smuda, bivši selektor Poljske. Na preporuku prijatelja, došao je da skenira Levandovskog, ali je posle samo 15 minuta grmeo: „Da sam hteo drvo, otišao bih u šumu“, bile su navodno Smudine reči.

Slika govori više od  1.000 reči: Atmosfera  na „Signal Iduna parku“

Slika govori više od 1.000 reči: Atmosfera na „Signal Iduna parku“ | Foto: Beta AP


E pa, isti taj Smuda je ubrzo progutao to što je rekao i doveo Levandovskog u Leh iz Poznanja. Pogađate, odveo je klub do titule i bio ubedljivo najbolji igrač... Posle samo dve sezone je usledio transfer u Borusiju vredan četiri i po miliona evra.

Smorio se za  medalju:  Kristijano  Ronaldo

Smorio se za medalju: Kristijano Ronaldo | Foto: Reuters


Danas Levandovski vredi 28 miliona evra, a nemački mediji bruje da će od naredne sezone nositi dres Bajerna. Spekuliše se da su Bavarci za njegov potpis iskeširali 40 miliona evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP