Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

PREDSEDNIK KK CRVENA ZVEZDA

Čović: Marko je ubijen sa leđa!

Autor: Mondo | 22.11.2014 - 16:53:00h | Komentara: 0

"Zašto je turska policija sprovodila navijače Zvezde do hale, ako nije htela da ih pusti u dvoranu?!", upitao je predsednik Zvezde na vanrednoj konferenciji za novinare.

Nebojša Čović  na meti Tužilaštva  za organizovani  kriminal

Nebojša Čović | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Smrt navijača Crvene zvezde u Istanbulu i sve što se dogodilo u i ispred hale "Abdi Ipekči" i u subotu su tema dana u Srbiji. Predsednik vicešampiona Srbije Nebojša Čović s tim u vezi sazvao je konferenciju za novinare.
"Navijači Zvezde su se okupili u neposrednoj blizini dvorane, gde je u pratnji turske policije, koja ih je vodila do hale, došla do hale. Postavlja se pitanje zašto policija vodi navijače Zvezde prema hali, ako posle izvesnog vremenskog perioda njima zabranjuje ulaz u halu?! Kada su stigli ispred dvorane, došli su pred navijače Galatasaraja. Ne treba mnogo mudrosti ni pameti da se shvati šta onda počinje da se događa - međusobno provociranje, vređanje, pa kamenice. Još nekoliko navijača Zvezde je povređeno. A, onda je došla do sukoba. Pričam samo ono što se dogodilo zaista".
Predsednik Zvezde otkrio je i šta se dogodilo pred halom, kao i kako je Marko Ivković izgubio život.
"Dogodilo se to da je policija htela da odbije navijače Zvezde suzavcem i dimom, a u tom dimu je usledio još jedan napad navijača Galatasaraja. Marko je uboden s leđa, bio je na začelju kolone i nije učestvovao ni u kakvom nasilju. Krenuo je da se povlači, da beži..."
Pročitajte i šta je Nebojša Čović rekao o ponašanju trenera Galatasaraja, Ergina Atamana.
Čović je objasnio i da je turska policija promenila prvobitni izveštaj, kao i da je jednog navijača Zvezde primoravala da potpiše izjavu kojom potvrđuje da je Marko izgubio život u međusobnoj tuči Beograđana u Istanbulu?!

"Prvi izveštaj turske policije govori o tome. U međuvremenu su napravili pripremu. Neodgovorna izjava Atamana je bila priprema za ono što je trebalo da urade mediji, a oni su počeli da spinuju i da predstavljaju kako je mladić poginuo u međusobnom sukobu srpskih policija. Pre toga je izveštaj bio drugačiji i to naš konzul jako dobro zna".


Dodao je...

"Pri tome su zadržali mladića koji se zove Nenad Vučićević, 1990. godište, i po svaku cenu su tražili od njega da potpiše izjavu kako su koncipirali. Znam da je ovo događaj nezgodan za tursku državu, ali ne mogu da generalizujem stvari. Imali smo juče kontakte i sa turskim ambasadorom u Beogradu, koji je sve učinio da naši navijači uđu da gledaju utakmicu, iskreno je to radio, potpuno svestan šta može da se dogodi".

Galatasaraj je već tokom meča objavio saopštenje da Crvenoj zvezdi nije mogao da proda karte, jer su sve bile rasprodate. Broj praznih mesta u dvorani jasno ga demantuje.

Zašto Galata nije htela da proda karte?

Crvena zvezda je direktno stupila u kontakt sa Galatasarajem i ponudila da plati određeni broj karata. Dobila je odgovor da ta transakcija ne može biti izvedena preko računa.

Kada su predstavnici crveno-belih došli na blagajnu hale "Abdi Ipekči", zatražen im je dopis, koji je poslat na adresu Galate i na koji je odgovoreno da turski klub ne može da odgovori na zahtev za ulaznicama.
 

"Da se ovde radi o laži i da smo lagani govore slike i podatak koji je objavljen. Kapacitet je 12.000, juče je bilo 8.143 gledalaca. Nekome je stalo da navijači Zvezde ne uđu. Dobili smo od Galatasaraja određeni broj karata, ušlo jeoko 60 ljudi, na posebna mesta, gde sede i zvaničnici turskog kluba. Da organizacija utakmice nije bila u redu dokazuju i događaji u hali. Za dlaku je izbegnut napad navijača Galatasaraja na prostor koji se naziva ložom. Tu je turska policija uspela da reaguje i da spreči".
 

Čović je još jednom podvukao da navijači nisu otputovali u Istanbul u organizaciji kluba, kao i da su predstavnici Zvezde stupili u kontakt sa srpskim konzulom čim su dobili informaciju da bi "Delije" mogle da budu u Turskoj.

Prema njegovim rečima, turska policija je obaveštena u četvrtak u 13.00 časova da postoji mogućnost da će u Istanbul doći određeni broj gostujućih navijača u sopstvenoj režiji.

"To naglašavam, jer hoću da izbegnemo svaku manipulaciju u vezi sa nesrećom", pojasnio je Čović i dodao da je "od samog početka" nagoveštavano da bi crni scenario mogao biti sproveden.

"Kada su košarkaši Zvezde, određeni broj članova kluba i prijatelja kluba sleteli, niko ih od domaćina nije sačekao, iako to nalaže pravilo Evrolige. Nisam bio dole, ali imam detaljan izveštaj da nismo imali nikakav kontakt sa domaćinom, iako je to obavezno. Kada kod nas dolaze u goste, ljudi iz Zvezde ih dočekuju, vode u hotel, aktivno učestvuju u njihovom smeštaju i tako dalje. To se u Istanbulu nije dogodilo".

Srpski konzulat u Istanbulu takođe je upozorio da bi trebalo razdvojiti navijače, a Čović je podsetio na nedavno gostovanje navijača Bešiktaša u Beogradu, koji su uživo gledali fudbalsku utakmicu Partizana i svog kluba.

"Da li su navijači Bešiktaša bili u Beogradu? Da li su imali sukob sa policijom? Da li su razbijali i palili? Jesu? Da li su otišli bezbedno? Da li je nekio poginuo? Na sreću nije. Znam da je težak posao policije, a sada sopstvenu odgovornost koja je plaćena cenom jednog mladog života pokušavaju da spinuju. Da ne kažem neku ružnu reč umesto te".

Kakvu u Zvezdi očekuju reakciju Evrolige? Posebno s obzirom na činjenicu da je turksa kompanija i glavni sponzor takmičenja?

"Zašto bih se plašio kazne? Ako bi se to dogodilo, onda je to taj rezon. Zvezda jeste mlad evroligaš, ali potpuno poštuje standarde tog takmičenja i nikakav prekršaj nismo napravili. Kada napravimo i kada budemo kažnjeni, mi to i objavimo. To je bila opravdana kazna, jer nikako da naučimo da se ništa ne baca u teren. Opomenuti smo za nesportsko navijanje i nemam razloga da se bilo čega plašim, ni ja, ni bilo u Zvezdi, jer nam je potpuno mirna savest", rekao je i dodao:

"Naša je odgovornost samo to da smo došli da igramo utakmicu. Teško mogu da im prevalim preko usta da im čestitam pobedu. Ja bih se takve pobede stideo".

Čović je apelovao da protesti i skupovi u Beogradu, posvećeni smrti navijača Zvezde, budu organizovani u miru i dostojanstvu. On je objasnio da bi "oni koji bi hteli da menjaju izveštaj" jedva čekali da ovde, u Srbiji, nastane incident.

"Setite se šta se radilo sa paljenjima pre nekoliko godina i da ne podsećam na sve to. Molim samo da sve prođe u miru", završio je Čović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP