Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

RANKO ŽERAVICA, EKSKLUZIVNO ZA ALO!, OTKRIVA TAJNU ČUVANU 29 GODINA

Divac zbog pušenja nije došao u Zvezdu!

Autor: D. J. Bužić | 14.01.2015 - 19:00:00h | Komentara: 4

Karijera Vlade Divca, legende Partizana i jugoslovenske i svetske košarke, obiluje zanimljivim detaljima, ali jednu interesantnu priču, ekskluzivno za „Alo“, otkrio je naš poznati stručnjak Ranko Žeravica.

1986. Jugoslavija

1986. Jugoslavija | Foto: Profimedia

Vlade Divac je još kao supertalentovani kadet kraljevačke Sloge bio na pripremama Crvene zvezde na Kopaoniku, ali tadašnjoj upravi sa Banetom Novčićem na čelu nije bio posebno interesantan. Već 1986, kao najmlađi reprezentativac Jugoslavije, jednom nogom je kročio na Mali Kalemegdan, transfer je bio ugovoren, a onda je u poslednjem trenutku produžio ka Humskoj i potpisao za Partizan.

1989. Lejkersi

1989. Lejkersi | Foto: Profimedia

U NBA 16 godina!


Nakon nastupa u mlađim kategorijama kraljevačke Sloge, Divac je prelaskom u Partizan trasirao put za izuzetno uspešnu NBA karijeru...
Partizan 1986-1989.
LA Lejkers 1989-1996.
Šarlot 1996-1988.
C. zvezda 1999.
Sakramento 1999-2004.
LA Lejkers 2004-2005.

Šta se zapravo desilo, 29 godina kasnije za naš list otkriva Ranko Žeravica, tada prvi trener crveno-belih.

- Dva puta sam odlazio u Kraljevo, razgovarao sam sa Divcem i njegovim ocem. Dogovorili smo se o njegovom dolasku u Zvezdu, ali je Vlade preko noći promenio odluku i prešao u Partizan - priseća se Žeravica.

- Zbog čega?
- Pravi razlog samo on zna. Nikad o tome kasnije nismo pričali, iako smo ostali u dobrim odnosima. To je bila i ostala teška, neprijatna tema. Za obojicu, pretpostavljam.

1999. C. zvezda

1999. C. zvezda


- Kažu, Partizan mu je ponudio više para?
- Pominjalo se nekih 10.000 dolara, „narukvice“ u našoj košarci su i tada bile aktuelne, ali ne verujem da je to prava istina. Zvezda mu je nudila stan, pa ništa. Neke velike pare nisu pominjane. Hteli su ga i Cibona i Bosna. Mislim da odluku o prelasku nije doneo zbog novca.

- Šta je onda mogao da bude razlog?
- Kasnije sam načuo da su mu prijatelji pričali: „Ne idi kod Ranka u Zvezdu, imaćeš probleme s njim. Žeravica striktno zabranjuje igračima da puše. Jedna cigareta te može koštati karijere”. Pretpostavljam da je to bio jedan od razloga. Zaista nisam tolerisao poroke kod sportista. Samo da je došao kod mene, verovatno ni kasnije ne bi bio tako strastven pušač.

Ranko Žeravica

Ranko Žeravica | Foto: Oliver Bunić


- Da li vam je krivo što do transfera nije došlo?
- Žao mi je i dan-danas što ga nismo doveli u Zvezdu. Dugo sam patio zbog Divca. Njegovim dolaskom bi Zvezda promenila tok košarkaške istorije u tim godinama i ne verujem da bi nam tada Partizan toliko rezultatski bežao. Nismo od toga želeli da pravimo neku aferu, ostao sam u korektnim odnosima sa Draganom Kićanovićem i Draganom Todorićem, koji su ga u poslednji čas preveli u komšiluk.

- Pripisujete li sebi sve to kao veliki promašaj u trenerskoj karijeri?
- Da, kao jedan od svojih najvećih neuspeha. Mada ni naša uprava nije bila dovoljno agresivna, nekako smo ga lako prepustili Partizanu.

- Ispostavilo se je to za njega bila dobra odluka?
- Nije mnogo pogrešio, Partizan mu je otvorio prostor da kasnije ostvari vrhunsku karijeru.

Kasno je zaigrao za crveno-bele

- Ako već 1986. Divac nije zaigrao za Crvenu zvezdu, učinio je to usred lokauta u NBA ligi, 1999. godine.
- To više nije bilo značajno ni za Divčevu karijeru, ali ni za Crvenu zvezdu. Šansu smo propustili mnogo pre toga - iskreno će Žeravica.

Poslednji komentari
  • Milorad Vreme: 14.01.2015 20:34h

    Sport je čisti fašizam. U pitanju je projekat Vatikana. Pijer Kuberten je pisao moderne olimpijske igre. On je bio saborac Adolfa Hitelera Jevrejina konvertite po očuhu Austrijanac. MOK, FIFA I UEFA su agencije Vatikana isto kao: UN, EU, NATO, USA, CIA itd., Svedoci smo etno inženjeringa Vatikana. Zna se da su Arbanase doveli međnas katolički generali iz Kaspijskog basena. Zatim Prizrenska liga, pa 1 klanje, pa, 2 klanje i NATO 1999 (Čitaj: katolički zemaljski pakao). A sad dron sa Šiptarskom zastavom.

  • QQ-LELE Vreme: 14.01.2015 22:04h

    Ovo ovde nije nista tacno. A sve se zna i sam Divac je pricao. Divac je kao decak otisao na pripreme na Zlatibor sa Zvezdom . Tadasnji mangupi S.Ilic i kompanija su zafrkavali Divca zbog naglaska, Vlade se naljutio, napustio pripreme i otisao kuci. Tada je Kica stupio na scenu, i Vlade je potpisao za Partizan. A za stan, to nije isto tacno. Milko Djurovski je presao u to vreme iz Zvezde u Partizan, zbog stana. Zvezda mu nije kupila. Ako nije imao FK pare za stan, tek onda KK nije imao pare.

  • Cuprija Vreme: 14.01.2015 22:55h

    Ovaj prolupao 101%. Prvo Dule a sad i Divac, ko je sledeci?

  • nedjo Vreme: 15.01.2015 02:43h

    milorade ,sta koristis?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP