Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

NIKOLA PLEĆAŠ O IMIDŽU ZA KOJIM SU LUDELE JUGOSLOVENKE

Jovanka Broz je volela moje brkove

Autor: D. J. BUŽIĆ | 02.03.2015 - 07:43:00h | Komentara: 0

Bio je i ostao - zlatni brka! Član je slavne generacije koja je na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine jugoslovenskoj košarci doneo prvu titulu šampiona planete. Najbolji je strelac u istoriji zagrebačke Lokomotive. Sportista je za kojim su zbog muževnog ukrasa na licu dugo ludele najlepše žene SFRJ.

Za Jugoslaviju je  odigrao čak 215  utakmica: Plećaš, nekad

Za Jugoslaviju je odigrao čak 215 utakmica: Plećaš, nekad

I danas, sa svojih 67 godina, Nikola Plećaš gaji poznati imidž. Čuveni brkovi, prvi put pušteni pre četiri i po decenije, čine ga prepoznatljivim i izdaleka.
Iako je trenutno daleko od svih košarkaških zbivanja, „Svetog Nikolu“ smo prošle nedelje sreli na prijemu kod ministra sporta povodom premijere filma „Bićemo prvaci sveta“. Šetali smo širokim i hladnim hodnicima zgrade nekadašnjeg SIV-a i prisećali se dobrih, starih vremena. Verovatno inspirisan čeličnim novobeogradskim odajama Josipa Broza Tita, Plećaš nam je otkrio detalje jednog davnog susreta s maršalom. Priča je, naravno, vezana za brkove...

Bio i ostao zlatni  brka: Plećaš, danas

Bio i ostao zlatni brka: Plećaš, danas | Foto: Aleksandar Dimitrijević


- To što kažete, da su Jugoslovenke bile opčinjene mojim brkovima, nisam osetio. Oženjen sam već 36 godina, a da taj moj imidž nije ostao neprimećen i u državnom vrhu, to je tačno. Evo, baš ovde, na ovom istom mestu, nekoliko dana posle uspeha na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, celu reprezentaciju dočekao je maršal Tito. Tim je stajao u vrsti, ćaskali smo sa predsednikom SFRJ, a onda nam je prišla Jovanka Broz. Preletela je pogledom reprezentativce i osmehujući se naglas upitala: „A gde vam je onaj brko?“. Mislila je na mene. Podigao sam visoko ruku, kao da sam zaradio petu ličnu grešku. Nije me prepoznala jer sam se obrijao posle pobede nad Sovjetskim Savezom, pred finale s Amerikancima. Tad i više nikad u životu - priseća se Plećaš.

Bračni par  Broz gledao je  Plećaša uživo

Bračni par Broz gledao je Plećaša uživo


Legendarni košarkaš otklanja svaku dilemu da je Jovanka, možda, bacila oko na kršnog zemljaka.
- Drugarica Jovanka je sve vreme bila okružena visokim političkim stražarima i siguran sam da za simpatije te vrste nije bilo mesta. Meni je bilo drago što me je uopšte prozvala. Žena je bila iz Like, baš kao i ja. Njeno selo Pećani i moje selo Bruvno delilo je mesto Udbina. Takoreći smo bili komšije. Mnogo više mi je značilo što je bračni par Broz očigledno pratio košarku. Tito i Jovanka su te 1970. bili na tribinama ljubljanskog „Tivolija“, na otvaranju Svetskog prvenstva na meču sa Italijom. Mislio sam da su tu isključivo radi protokola, ali kada je Jovanka na tom prijemu uočila da nema mojih brkova, bilo mi je jasno da su nas gledali na putu ka prvoj zlatnoj jugoslovenskoj medalji - oduševljeno će Plećaš.

Nikola danas živi u Zagrebu. Skromno i povučeno. Oženjen je Dragicom i ima dva sina. Po temperamentu se nije mnogo promenio. Jedino su mu brkovi postali srebrnkasti...

Svi trofeji


REPREZENTACIJA

1968. Olimpijske igre srebro
1969. Evropsko prvenstvo srebro
1970. Svetsko prvenstvo zlato
1971. Evropsko prvenstvo srebro
1973. Evropsko prvenstvo zlato
1974. Svetsko prvenstvo srebro
1975. Evropsko prvenstvo zlato
KK LOKOMOTIVA
1969. Kup Jugoslavije zlato
1972. Kup Koraća zlato

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP