Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

MIRKO NOVOSEL ZA ALO! O UBITAČNOM RITMU UTAKMICA KOJI MELJE MLADE IGRAČE:

Košarka je postala opasna po život!

Autor: U. Danilović | 16.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

U jeku rata za košarkašku prevlast u Evropi, koji intenzivno vode FIBA i ULEB, malo ko razmišlja o igračima, o njihovom zdravlju, koje je, po mišljenju Mirka Novosela (76), proslavljenog jugoslovenskog i hrvatskog trenera, ugroženo do te mere da nikog ne bi smelo da začudi ukoliko neko od njih od premora i iscrpljenosti okonča život na parketu!

Košarkaši  Zvezde i  Partizana za 24  sata odigrali  dve utakmice

Košarkaši Zvezde i Partizana za 24 sata odigrali dve utakmice | Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Od ogromnog broja utakmica tokom sezone može da se umre! U bukvalnom smislu. To kroz kakve napore prolaze današnje generacije je neprihvatljivo. Više niko ne vodi računa o tome da jedan mlad organizam ne može da izdrži 85 utakmica u sezoni koliko teoretski igrači Crvene zvezde mogu da zabeleže kroz učešće u ABA ligi, Evroligi i nacionalnom šampionatu. Po tim brojkama dostigli smo NBA ligu, iako je razlika između načina pripreme i treninga u Americi i na Balkana kao nebo i zemlja. Tamo završavaju prave košarkaške zveri, fizički pripremljeni igrači, dok se na ovim prostorima još ne radi na tom nivou.


- Ima li rešenja za taj ubitačan tempo?
- Kada se ne bi gledao samo profit od strane Evrolige ili čelnika regionalnog takmičenja, koji maksimalno eksploatišu košarkaše, to bi bilo lako rešivo. Prava mera za ABA ligu, koja je nužna na prostorima nekadašnje Jugoslavije, bila bi u formatu od 12 ekipa. I nikakvi klubovi van prostora bivše Jugoslavije nisu potrebni. Šta sad, neko da 500.000 ili 600.000 evra i kupi sebi mesto u ligi? Pa to nema nikakve logike. Tu su mnoge stvari u startu postavljene naglavačke.

Poziva na humanost:  Mirko Novosel

Poziva na humanost: Mirko Novosel


- U borbi između FIBA i ULEB, na čijoj ste strani?
- Normalno bi bilo da FIBA preuzme organizaciju Evrolige, baš kao što UEFA vodi Ligu šampiona i zato je to takmičenje superprofitabilno i uspešno. Paralelno vođenje evropske košarke vodi ka razvodnjavanju kvaliteta, to je put u propast.

Evo koliko mečeva odigra
košarkaš Zvezde u sezoni...


ABA LIGA 36
EVROLIGA 24
KLS 22
KUP KORAĆA 3
UKUPNO 85
*Reč je o maksimalnom
broju mečeva

- Dobro, ko je bliži pobedi?
- Čini mi se FIBA Evropa. Ne zaboravite da je predsednik Evropske kuće košarke Turgaj Demirel, čovek koji je ULEB Evroligi obezbedio dva jaka turska sponzora „Efes“ i „Turkiš erlajnz“. Sad je uz FIBA i on može da bude odlučujući igrač u ovom ratu dve organizacije.

- Koliki broj evroligaša bi zadovoljio ambicije klubova iz regiona?
- Znate kako, zbog tradicije, osvojenih trofeja, Srbi i Hrvati bi morali da imaju po jednog sigurnog učesnika Evrolige. Čak i Slovenci. Bilo bi u redu da se karta za elitu ostvaruje kroz nacionalna prvenstva, a regionalna liga bi mogla da delegira još jednog učesnika, radi rezultatskog značaja tog takmičenja. Sve su to moje želje, plašim se da će na kraju opet novac imati presudnu ulogu, da neće biti zadovoljeni sportski interesi.

Dr Radovanović

Dr Radovanović

Doktor Radovanović: Postoji opasnost!


Doktor košarkaške reprezentacije Srbije Dragan Radovanović kaže da veliki napor zahteva i odmore, ali je svestan da današnji sport ne ostavlja mnogo mesta za relaksiranje.
- Sigurno da vrhunski sport nosi veću opasnost od rekreativnog. Evo, sada imamo dva košarkaška derbija u samo dva dana, a to je i pishički i fizički umor za igrače oba tima. Umor izaziva pad koncentracije, što se u košarci najčešće odrazi na preciznost. Međutim, tu su treneri i ostatak stručnog štaba, koji znaju da ravnomerno rasporede minutažu na sve igrače koje poseduju i imaju u protokolu - objasnio je dr Radovanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP