Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

MIRKO NOVOSEL U ISPOVESTI ZA „ALO!“:

Malo je falilo da Dolanc uhapsi Žeravicu i mene!

Autor: P. Vuković | 03.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svedoci smo da prethodnih godina u košarkaškoj reprezentaciji igra kako ko stigne, kako ko hoće. A nekada... Nekada, ne samo da ste morali da se odazovete pozivu „sa vrha“, već je to bila „ponuda koju ne možete da odbijete“, kao što reče Marlon Brando u kultnom filmu „Kum“.

Tandem za sva vremena:  Novosel i Žeravica sa  legendama jugoslovenske košarke

Tandem za sva vremena: Novosel i Žeravica sa legendama jugoslovenske košarke | Foto: M. Metlaš

Mirko Novosel, proslavljeni hrvatski trener, ispričao nam je sa te tačke gledišta, 30 i kusur godina kasnije, simpatičnu, ali sigurno samim akterima događaja ne toliko prijatnu priču o tome kako je naređeno da on i Ranko Žeravica moraju da budu treneri nacionalnog tima Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine.


Stane Dolanc

Stane Dolanc

- Nakon što smo na Mediteranskim igrama u Splitu, kao svetski prvaci, poraženi od Grčke u finalu, to je bio debakl za nas. Odmah sam pozvan da dođem u Beograd kod Staneta Dolanca, praktično drugog čoveka države (pukovnik, savezni sekretar za unutrašnje poslove SFRJ). Sastanak je trajao 32 minuta, a osim mene, tu su još bili Bora Stanković, Radomir Šaper i Žeravica. Pola sata Dolanc je urlao na nas jer je, uz svoju političku funkciju, bio glavni i u košarci. Rekao nam je da je najveća sramota što nismo pobedili Grke. Vikao je: „Zar da delim medalje Grcima?“ - prepričao je Novosel za „Alo!“.


Taman kada je Novosel pomislio da će doći do najgoreg, usledio je preokret.
- Bili smo saterani u mišju rupu, svi pod stolom, mislili smo da će da nas hapse. A onda, u 31. minutu, rekao je: „Mirko i Ranko, vi ćete voditi reprezentaciju u Moskvi“. Odgovorio sam mu da sam trener Cibone, kako ću i jedno i drugo, na šta je zagrmeo: „Nema to veze, od sada vodiš nacionalni tim“. Izbora nismo imali...

Ljubimac Mirka Novosela: Zoran Slavnić

Ljubimac Mirka Novosela: Zoran Slavnić | Foto: A. Isaković

Da sve bude još luđe, ispostavilo se da je tandem Žeravica-Novosel bio i te kako dobitan, pa je Jugoslavija 1980. godine na Igrama u Sovjetskom Savezu osvojila zlatnu medalju trijumfom nad Italijom (86:77).


Po uzoru na „Montevideo, bog te video“, ko zna, možda neko jednog dana se odluči da napravi film o tim danima...

Moka zaslužuje da vodi bar klub!


Novosel i Žeravica su lansirali mnoge košarkaške zvezde (Kićanović, Delibašić, Dalipagić, Jerkov...), a jedan od njih je bio i Zoran Moka Slavnić.
- O Moki imam veoma visoko mišljenje. Umeo je jednim potezom da reši pitanje pobednika, sećam ga se protiv Italijana u četvrtfinalu 1973. godine. Ne znam zašto ne vodi nijedan klub, ali takva legenda sigurno zaslužuje mesto u košarci. To je čovek koji je bio prvi učitelj slavnom Draženu Petroviću dok je ovaj bio omladinac u Šibeniku. Bio sam veoma srećan kada je Moka primljen u Kuću slavnih - rekao je Novosel.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP