Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

EVROBASKET 2013. SVE SIROMAŠNIJI, SVAKI DAN NOVI OTKAZI

Mekejlebova lekcija o patriotizmu!

Autor: S. Vrakela | 17.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Predstojeće Evropsko košarkaško prvenstvo u Sloveniji (od 4. do 22 septembra) biće značajno oslabljeno neigranjem velikog broja igrača iz gotovo svih zemalja učesnica. Razlozi za otkazivanje su različiti, od povreda i rehabilitacija do onih najneubedljivijih - neophodan odmor od naporne sezone!

Sportista za primer: Lester Bo Mekejleb

Sportista za primer: Lester Bo Mekejleb | Foto: Reuters

Svako ima pravo na odmor i sportistima je neophodan koliko i trening, ali ono što zabrinjava jeste manjak patriotizma, manjak osećaja da se nešto vrati zemlji iz koje se dolazi i navijačima koji su tu i kada se pobeđuje i kada se gubi.

Srbija je jedna od košarkaških zemalja koja se i te kako može pohvaliti fenomenom otkazivanja igranja za nacionalni tim prethodnih godina, pa i decenija, a izuzetak nije bila ni ova 2013. godina. Kapiten našeg tima Nenad Krstić lepo je to opisao na Tviteru:
„Neko trči po šumi, a neko leči povrede po Budvi, Zlatiboru, splavovima itd...“

Ako je za utehu nismo jedini, čak su se mnogi ugledali na nas, pa jedan za drugim otkazuju selektorima i produžavaju godišnji odmor. Primera radi, plejmejker domaćina šampionata Slovenije Beno Udrih napravio je presedan, otkazavši svoj nastup na Evrobasketu sms-om, iako je pre samo par meseci izrazio želju da igra za domovinu.
To bi bio onaj najlošiji i najgori primer, a najlepši je onaj koji je pružio nama dobro poznati Makedonac Lester Bo Mekejleb. Nekada prva violina Partizana, a danas uzdanica turskog Fenerbahče Ulkera, konstatno se odaziva pozivima iz Skoplja i natapa majicu znojem neretko i krvlju, radi novog dokazivanja, iako on više nikome ništa ne treba da dokazuje, posebno ne svoje košarkaške i ljudske kvalitete.
Ali, činjenica da Amerikanac iz Nju Orleansa više osećanja ima prema Makedoniji, nego recimo Viktor Krijapa prema Rusiji ili Milan Mačvan prema Srbiji svakako zabrinjava, a možda je i vreme da prihvatimo nove trendove globalizacije.

Nestao: Milan Mačvan

Nestao: Milan Mačvan | Foto: Marko Metlaš

Ko je do sada otkazao?

ŠPANIJA
Huan Karlos Navaro
Pau Gasol
Felipe Rejes
Serž Ibaka


SLOVENIJA
Erazem Lorbek
Beno Udrih


HRVATSKA
Marko Popović
Zoran Planinić


RUSIJA
Saša Kaun
Viktor Krijapa


FRANCUSKA
Ian Mahinmi
Kevin Serafan
Joakim Noa
Roni Turijaf
Ali Traore


SRBIJA
Duško Savanović
Zoran Erceg
Vladimir Micov
Milan Mačvan

Poslednji komentari
  • baradja Vreme: 17.07.2013 10:40h

    Od nasih koji su otkazali,nekako me najvise intrigira odsustvo Macvana,sta li se tu krije,to mi prosto ne lici na njega....Sve mi govori da je Duda razlog,tu se nesto kuva.A ostali zaista djeluju iscrpljeno,preumorno,sto neko ne pomisli da su fer ,da daju prostor mladjima....

  • makedonec Vreme: 20.07.2013 12:00h

    Не знам како да кажем, а да не буде лошо протумачено. Ево директно чу речи: Најверојатније то има везе и са патриотизмом и зависи за КОЈУ земљу играш. Македонија је библиска земља !

  • Topolar Pajonski Vreme: 20.07.2013 13:40h

    Sekoja cest za site kosarkari koi igraat za svoite reprezentacii, ama Bo igra za Makedonija, koja ne e negova maticna zemja, a go ostava srceto na teren. Toj nema potreba toa da go pravi toa i ovde ne se raboti za pari...sepak vo prasanje e prvo covekovata licnost, zelbata da igras i pobeduvas...sekoja cest za Bo !!! A za ovie sto se odmaraat na Budva, Zlatibor, ova ona...znam te pusko kad si pistolj bila...Neka setaat...Koga nema i bez njega se moze !!!

  • makedonka Vreme: 20.07.2013 13:56h

    Makedonec idi sokri se ne ne' brukaj, Ti si biblisko nepismen!

  • Yugosloven Vreme: 20.07.2013 14:15h

    Mekeleb moze da se kaze da ja patriot ali jedno je sigurno MAKEDONCI bez razlike na nacionalnosti,boje koze,religije prihvacaju svakog pojedinca ko zeli da zivi sa njima,bez medalje da postanes njihov heroj.Makedonska kosarkaska reprezentacija je familija zato Mekeleb zeli da ucestvuje u sve takmicenja u kojoj je i MAKEDONIJA.To mozete da vidite na youtube kad se reprezetacija MAKEDONIJE vratila iz litvanije bez medalja a docekani su kao da su osvojili eurobasket i heroj naroda je bio bas McCaleb.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP