Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

ZORAN KALINIĆ, LEGENDARNI STONOTENISER, OTAC KOŠARKAŠA „ORLOVA“:

Nidžo, sine, zakucajte i Brazilce!

Autor: M. Zdravković | 09.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Nikola Kalinić (22) eksplodirao je na Mondobasketu u Španiji. „Orlovi“ su u osmini finala protiv Grka pokazali da imaju kvalitet, a posebno inspirisan bio je košarkaš Crvene zvezde, koji je u koš prosto zakucao i loptu i Burusisa i tako izveo sigurno jedan od pet najboljih poteza na šampionatu. Nikolino kucanje i dalje je aktuelna tema, a njegov otac Zoran Kalinić, legendarni jugoslovenski stonoteniser, otkriva da je onaj njegov let sasvim uobičajena stvar.

Nikola Kalinić

Nikola Kalinić | Foto: AP

- Nidža nas je navikao na te poteze. Takav je po prirodi, voli da pokaže rivalu u lice da ga se ne plaši. Verujem da je zato onako ludački skočio na Burusisa. Ne plaši se „banane“, još kao klinac se zaletao i preko većih od sebe je skakao i zakucavao - ističe Kalinić senior u razgovoru za „Alo!“.


- Hoćete li staviti na poster zakucavanje vašeg sina?
- Neću! Krečio sam nedavno, nema više lepljenja nikakvih slika po zidovima.

Mama Dragica: Samo da mi se dete ne povredi!


Zoran Kalinić otkriva i da direktne prenose mečeva sa Mondobasketa prati u svom porodičnom domu u Subotici, u krugu rodbine i prijatelja.
- Gledamo, pratimo, brinemo se, ali i radujemo, kada Srbija pobedi. Najčešće je tu moj brat ili nam dođu prijatelji. Naravno, ni supruga Dragica ne propušta Nidžine utakmice. Znate, ona je majka kao i svaka druga i ponekad ne može da gleda kada se Nikola zaleće i zakucava preko rivala. Plaši se da se ne povredi, pa ga nekad moli da ne ide onako jako na rivala, da bude oprezan - kaže Zoran.

- Ipak, Nidžin potez je veoma lep, ceo svet mu se klanja?
- Jeste, to je potez koji ponekad mnogo znači timu. To je hrabrost, želja, a ako uspeš da zakucaš, efekat na tim je ogroman. Taj Nikolin potez je odraz drskosti ovog tima. Klinci su krvavi. Bogdan, koji pogađa šuteve sa deset metara, Bjelica, koji prolazi i polaže bez problema pored rivala... Nema talentovanije rerezentacije u Španiji od naše. Potpisujem.

- Možemo li protiv Brazila sutra?
- Da, verujem da možemo, jer je smo idealno tempirali formu. To je ono na čemu je Sale Đorđević radio svih ovih meseci, da budemo pravi u pravo vreme, kada dođu eliminacije. Ako nastupimo hrabro kao protiv Grka i pregrmimo prvu četvrtinu, mislim da imamo dobre šanse. Znamo da će Brazilci jurnuti od starta, ali verujem da možemo da ih zakucamo.

Ponosni roditelji: Zoran i Dragica Kalinić

Ponosni roditelji: Zoran i Dragica Kalinić


- Otkrijte nam, molim vas, kako je Nikola zavoleo košarku?
- Odrastao je sa starijim bratom Urošem, koji je danas vaterpolista francuskog Monpeljea. Imali su koš u dvorištu i stalno je bilo buke, plača, a bogme i tuče. Stariji ga nikada nije puštao da pobedi, a Nidža je bio mali, sitniji i drčan, pa je sve pucalo. Priznajem, gurao sam ih na stoni tenis, ali nisu hteli. Jedan je odabrao vaterpolo, drugi košarku, dok je ćerka Mina, kao i mama Dragica, odbojkašica.

- Pretpostavljamo da je Nikola kao klinac gledao i divio se našim nekadašnjim asovima?
- Do duboko u noć je gledao prenose i pobede naših košarkaša. Posebno je voleo Dejana Bodirogu, zbog koga nosi desetku danas, mada pamtimo dobro i one sjajne trojke Đorđevića, zakucavanja Danilovića. Kako je to bilo dobro, drago mi je što ovi današnji klinci mogu da obnove tu slavu. Bilo bi lepo da dođu do medalje u Španiji - zaključuje Zoran Kalinić.

Kalinići su svi rođaci!


Mnogi se pitaju da li je Nikola Kalinić u srodstvu sa poznatim glumcem i TV voditeljem Milanom Kalinićem.
- Nismo bliski rođaci. E sad, kada bi se pročešljalo poreklo iz Like i Bosne, sigurno bi se pronašla neka porodična veza. Poznajemo se s Milanom, odnosno s njegovim bratom, sa kojim smo nedavno letovali - kaže Kalinić.

Zvezda ga dovela, pa oterala!


Nikola Kalinić je nedavno potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom, a ono što mnogi ne znaju je da je pre četiri godine imao pismeni sporazum sa tim klubom, koji je raskinut na zahtev tadašnjeg trenera prvog tima Mihajla Uvalina.

- Kao talentovan igrač, iz Spartaka je prešao u Zvezdu, potpisao je na četiri godine, ali je na zahtev tadašnjeg šefa Mihajla Uvalina taj ugovor raskinut. Nismo se zabrinuli, znali smo da će potvrditi klasu i eto, sada je opet stigao u veliki klub - ističe Kalinić.

Nisam ga gurao u reprezentaciju!


Zoran Kalinić ističe da mu smeta kada zli jezici kažu da ga on gura u reprezentaciju.
- Sve što je Nikola uradio u karijeri, uradio je sam. Nikada mu se nisam mešao. Selektora Đorđevića sam, recimo, prvi put sreo pre nekoliko nedelja. Kako sam mogao da ga guram, kada nisam poznavao čoveka - pita se proslavljeni stonoteniser.

Rano mu je za NBA!


Na pitanje zašto je Nikola izbrao Zvezdu posle Radničkog, otac Zoran odgovara:
- Logično je bilo, jer je navijač crveno-belih od malih nogu. Soba mu je uvek bila izlepljena posterima Zvezdinih fudbalera, tako da nije bilo čudo što je izabrao Mali Kalemegdan.
- Vidite li ga u NBA ligi jednog dana?
- Polako. Prvo da se dobro pokaže u reprezentaciji i u Zvezdi, a za dalje - videćemo. Želim da ide stepenik po stepenik u karijeri, tako je najbolje - poručuje Zoran Kalinić.

Iz detinjstva vuče problem s vilicom!

Primetno je da Nikola Kalinić ima iskrivljenu vilicu, što je posledica povrede iz detinjstva.
- To se dogodilo kada je Nidža bio vrlo mali. Ne znamo kako, ali dobio je na igralištu udarac u taj deo lica, zbog kojeg je bio čak i na maksilofacijalnoj hirurgiji. Ipak, ostao mu je taj problem do danas, iako kaže da ga ne boli. Ja mu često ponavljam da je, izgleda, moralo tako i da svi slavni sportisti imaju poneki sličan problem - ističe Zoran Kalinić.

Poslednji komentari
  • Griffin Vreme: 09.09.2014 21:04h

    Dobar decko,dobar kosarkas,j... vilicu,volece ga prava i sa iskrivljenom vilicom. Ko da je to bitno kad zavolis nekog! Pravi ljudi se ne cene po vilici vec po karakteru i kvalitetu. A i hirurgija je tu ako bas smeta. Ispravice ga za tili cas,a Kalina ima lepo glavu,bice Marlon Brando! ..Ma kom se j.. uopste.Car je! Napred Srbija!~ ostalo su trivijalnosti..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP