Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

DRAGAN ĐILAS, PREDSEDNIK KS SRBIJE, ZA ALO!:

Ovakva ABA liga nije dobra za nas!

Autor: Ivana Kljajić | 16.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Zavrzlama u vezi s tim gde će biti završni turnir ABA lige je pre tri dana konačno rešena, tako da će, umesto Beograda, Laktaši ugostiti najbolje timove iz regiona, ali naravno ne o svome trošku. Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, proteklih dana bio je u stalnom kontatku sa generalnim menadžerom ABA Romanom Liscem, ali do dogovora ipak nije došlo.

Uvek žestoko: Igor Rakočević i  Nikola Milutinov

Uvek žestoko: Igor Rakočević i Nikola Milutinov | Foto: Marko Metlaš

- Lisac i ja smo imali iskren razgovor o košarci na teritoriji bivše SFRJ, o budućnosti ABA lige, o tome šta traži Evroliga od njih, o mogućoj ideji plej-ofa, koja sa sobom povlači i pravljenje prve ABA lige, kao i o nekoj ženskoj košarkaškoj ligi. Mislim da je sad vreme kada bi naši klubovi trebalo da se ujedine oko nekih zahteva prema ABA ligi i da dođemo do rešenja koje će biti prihvatljivo za sve.

Onda smo pričali i o fajnal foru i kao gradonačelnik sam mu rekao da Beograd nema sredstva u budžetu za to niti ja želim da sredstva grada da trošim za tako nešto. Mi smo bili spremni da damo „Pionir“ ili „Arenu“, a tri dana zakupa „Arene“ je 70.000 evra.

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Miloš Milivojević

Iako je zauzeta u to vreme, F4 je mogao da se pomeri za dan-dva, da oni preuzmu troškove smeštaja troškova ekipa van Beograda jer mi ne možemo da pokrijemo 100.000 evra za kotizaciju, ali da smo spremni, da ne bude da smo protiv toga da se igra u Beogradu, da damo naše hale. Samo sam pitao ko će da osigura „Arenu“ jer svaki put imamo štetu od nekoliko desetina hiljada evra zbog slomljenih stolica, a svaka košta 100 evra.
Nisam nadležan za pitanja bezbednost u toku događaja, s obzirom na problem koji imamo s huliganima. Trebalo je da se sedne s vrhom države, sa Dačićem, koji je rekao da će država obezbediti sve neophodne uslove. I tako smo se i razišli. Lisac je rekao da je potpuno besmisleno da se finale sa tri kluba iz Srbije i jednim iz Republike Srpske igra u, recimo, Skoplju i ja sam se složio s tim.

O tome koliko je u ovom trenutku ABA lige dobra ili loša za srpsku košarku, Đilas obrazlaže:
- Počeli smo da poništavamo vrednosti. Nije mala stvar biti šampion Srbije! Razumem da to nije bitno nekome ko živi u Sloveniji, ali nama mora da bude! Osvajanje Kupa Koraća mora da nam bude važno. Kao, zaboga, to ne vodi u evropska takmičenja. To ne mogu da prihvatim kao argument. Zašto klubovi poput Panatanaikosa, koji ima garantovano mesto u Evroligi, igraju domaće takmičenje? Igraju zato što jeste bitno.

Tenzija i dalje traje: Čović i Vujošević

Tenzija i dalje traje: Čović i Vujošević | Foto: Nebojša Raus

Ovakva ABA liga, kakva sada postoji, nije dobra za srpsku košarku. Ona ima neke prednosti, možda će nam omogućiti dva kluba u Evroligi ove godine, ali odvaja nekoliko klubova koji mogu da igraju u tom rangu od ostalih. Treba pronaći neko rešenje koje će biti prihvatljivo za sve. Što se tiče domaće lige, u ovom delu, u kome ne igraju najbolji, rešenje bi trebalo da bude razvojni deo lige, mesto za mlade igrače. Zatekao sam 1.400.000 evra duga, sa planom od dva miliona u toj godini, što je više od godišnjeg budžeta. Uspeli smo da smanjimo dug saveza na 300.000 i pored krize.

Ne treba zaboraviti i da će uskoro startovati srpska liga, a poznato je u koliko su lošim odnosima Nebojša Čović i Duško Vujošević. O njihovom eventualnom pomirenju, odnosno svađi, prvi čovek KSS-a kaže:
- Oni će vam reći da nisu u svađi i da ne treba da se mire. Molio sam 100 puta da se agresivnost u komunikaciji smanji.
Verujte mi, ja svaki dan mogu nekom nešto da odgovorim i napišem, da se bunim zbog nekog teksta, da odgovaram političarima... Do toga smo došli, to je realnost... To što su naše dvorane i stadioni postali mesta gde neki ljudi leče svoju frustraciju... Ko će sada da dovede svoje dete da vidi nekog svog idola? Koliki su prihodi tih klubova od navijača, a onda kad se sve završi, svi trče da im se zahvaljuju, oni ih šamaraju na atletskoj stazi, a niko nije video. Ovi preslišavaju igrače, a kako se ponašaju, nema veze. Sport ne može da bude odvojen u odnosu na to kakvo nam je društvo.

Ne mogu sve pare da idu na fudbal


- Demokratska stranka u svom programu ima deo o sportu, koji će izazvati revoluciju - da lokalne samouprave ne mogu da daju više do 25 odsto budžeta za sport na fudbal. Mnogo lokalnih vlastodržaca ulaže velike pare u fudbalske klubove bez kvaliteta, samo da bi oni bili velike gazde, da se hvale da imaju fudbalski klub. Ako potrošite sve pare na fudbal, ne ostaje ništa za košarku, odbojku, atletiku... Nameravamo da idemo i korak dalje i predložimo određeni procenat koji mora da ide na ženski sport. U suprotnom, deca neće više hteti da se bave sportom. Ako budemo vlast, garantujem vam da ćemo to sprovesti - kaže Dragan Đilas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP