Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

LORBEK:

Priština može u ABA ligu!

Autor: | 28.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Košarkaši Prištine će se od naredne sezone takmičiti u Balkanskoj ligi, zbog čega će iz nje istupiti OKK Beograd, ali klub sa Kosova ne krije da ima ambicije da jednog dana zaigra i u ABA ligi. Kako objašnjava predsednik tog regionalnog takmičenja Radovan Lorbek, KK Priština može da uđe u ligu, ali samo pod uslovom da ostali klubovi iz lige to dozvole.

Radovan Lorbek

Radovan Lorbek | Foto: M. Metlaš

- Vidite, kod nas su klubovi vlasnici 80 odsto lige, tako da se oni pitaju o svim stvarima koje su bitne za ligu. Sve zavisi od njih. Ako me pitate da li je moguće da neki klub sa Kosova uđe u ABA ligu, to je izvodljivo samo ako se klubovi slože da je to interes lige. Tako je, recimo, bilo i za Makabi, svi su bili saglasni da uđe u ABA ligu. Daleko od toga da mi možemo nešto da im nametnemo jer da klubovi nisu hteli klub iz Izraela, mi (rukovodstvo) ne bismo ništa mogli - objašnjava Lorbek.


Interesantno, do sada su klubovi samo jednom morali da glasaju, i to kada se odlučivalo o tome da li će fajnal for biti u Beogradu ili Zagrebu.

- Jedino je bilo glasanje za fajnal for u Zagrebu ili Beogradu. Sve odluke su pre i posle toga donete saglasno. Imamo dva sistema, ligu i preduzeće. U ligi glas ima 14 klubova, dok u preduzeću glas imaju osnivači i oni koji su uložili kapital. Klubovi imaju glas u onom delu koji se tiče lige, a preduzeće „Sidro“ se bavi finansijama, marketingom i TV pravima. Klubovi imaju vlasništvo nad 80 odsto, dok su privatna lica vlasnici 20 odsto.

Da li je moguće da će košarkaši Crvene zvezde i  Partizana jednog  dana igrati  protiv Prištine?

Da li je moguće da će košarkaši Crvene zvezde i Partizana jednog dana igrati protiv Prištine? | Foto: M. Metlaš

Kada je u pitanju sistem takmičenja ABA lige i da li će se naredne sezone preći na plej-of sistem kako ne bi sve zavisilo samo od jedne utakmice, prvi čovek ABA lige poručuje:


- Videlo se u kakvom su grču bile ekipe u četvrtak. Pritisak pod kojim su bili igrači bio je neviđen, ali zbog problema sa terminima i naredne sezone ostaćemo u sistemu fajnal fora - zaključio je Lorbek.

Moguće je osnivanje i druge Jadranske lige
U prethodnom periodu i u Banjaluci se dosta pričalo o eventualnom pokretanju druge ABA lige, a Lorbek o tome kaže:
- Ne želimo da ulazimo u konflikt sa nacionalnim savezima. S druge strane, ako se oni dogovore i požele da se osnuje druga jadranska liga, onda je sve moguće - tvrdi on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP