Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

POSLE POSETE SEVERNOJ KOREJI

Rodman: Kim Džong Un je sjajan momak i veliki lider

Autor: Beta | 01.03.2013 - 14:35:00h | Komentara: 0

Američki košarkaš Denis Rodman izjavio je na kraju svog neobičnog pokušaja vođenja košarkaške diplomatije u Severnoj Koreji, da je lider te zemlje Kim Džong Un "sjajan momak" i da su njegov otac i deda bili "veliki lideri".

Denis Rodman

Denis Rodman dočekan od strane brojnih novinara na aerodromu

Ekscentrični Rodman, najpoznatiji Amerikanac koji se sastao sa Kim Džong Unom od kako je ovaj 2011. godine na vlasti zamenio svog oca Kim Džong Ila, juče je sa severnokorejskim liderom gledao jednu košarkašku utakmicu a zatim su zajedno večerali.

Na aerodromu u Pjongjangu, uoči odlaska u Peking, Rodman je danas rekao da je iznenadjen koliko su Severni Koreanci iskreni, da je Kim Džong Un "sjajan momak", a da su njegov otac, i njegov deda, osnivač Severne Koreje Kim Il Sung bili "velike vođe".

"On je ponosan, njegova zemlja mu je sklona, ne sklona, ona ga voli, voli", rekao je Rodman, dodajući "a pogodite, i ja ga volim. On je zaista sjajan momak".

Rodmanova poseta Pjongjangu počela je u ponedeljak, u senci novih napetosti izmedju SAD i Severne Koreje, zbog nedavne nuklearne probe koju je ta zemlja izvela.

Bivša američka NBA zvezda otputovala je u Pjongjang sa tri člana profesionalne košarkaške ekipe Harlem gloubtroters, izveštačem medijske kuće Vajs (Vice) Rajanom Dafijem i producentskim timom, kako bi snimili prilog o Severnoj Koreji za novi serijal kanala Ejdž-Be-O (HBO).

Kim Džong Un, koji važi za strastvenog ljubitelja košarke, rekao je bivšoj zvezdi Detroit Pistonsa i Čikago Bulsa da se nada da će njegova poseta otopiti led izmedju Vašingtona i Pjongjanga, izjavio je osnivač njujorške medijske kompanije Vajs Šejn Smit.

Kim i Rodman su sedeli jedan do drugog tokom košarkaške utakmice u jednoj pjongjanškoj sportskoj dvorani - lider Severne Koreje u plavom odelu poput onih koje je svojevremeno nosio Mao Cedong, a po ekscentričnosti poznati Rodman u tamnom odelu, ali sa naočalama za sunce, kačketom i pirsinzima na nosu.

Prema rečima Smita, Kim i Rodman su razgovarali, pomalo "čavrljali" i na engleskom, ali je severnokorejski lider uglavnom komunicirao na korejskom, preko zvaničnog prevodioca.

Sinoćnja utakmica završena je nerešeno, 110;110, a u obe ekipe su igrala, pored domaćih igrača, igrala i po dva Amerikanca. Posle utakmice, Rodman se obratio hiljadama Severnokoeranaca u dvorani i Kimu poručio da je stekao doživotnog prijatelja, rekao je jedan portparol Vajsa agenciji AP.

Na potonjoj večeri, Kim Džong Un je goste iz Amerike obilato počastio jelom i pićem i izrečene su brojne zdravice, rekao je za AP izveštač Vajsa Rajan Dafi.

Dafi je rekao i da je severnokorejskog lidera pozvao da poseti SAD, na šta se ovaj glasno nasmejao.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA prenela je Kimove reči da se nada da će ovakve sportske razmene doprineti "uzajamnom razumevanju među narodima dve zemlje". 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP