Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

DRAGAN ĐILAS ZA ALO! O DOBRIM I LOŠIM STVARIMA U SRPSKOJ KOŠARCI

Sale je rizik koji se isplatio

Autor: Uglješa Danilović | 01.04.2015 - 07:30:00h | Komentara: 0

Za razliku od raspalog fudbala, srpska košarka nas ponovo čini ponosnima. Posebno ona reprezentativna. Preokret se desio možda i u poslednjem trenutku, na Mondobasketu u Španiji. Da srebrna medalja nije došla slučajno, uverili su nas igrači, selektor Aleksandar Đorđević, svakako i predsednik Saveza Dragan Đilas.

Pun pogodak:  Aleksandar Đorđević

Pun pogodak: Aleksandar Đorđević

U intervjuu za “Alo!” prvi čovek srpske košarke kreće od samokritika, od surove realnosti, finansijskih problema, ali priča i o neočekivanim potezima koji su doneli rezultat na poslednjem velikom takmičenju.


Dragan Đilas ima reč...
- Uvek polazim od onoga što kao Savez nismo uradili. Nismo imali dovoljno finansijskih sredstava da dignemo košarkaške centre u našoj zemlji. Valjevo se pojavilo zahvaljujući pojedincu, doktoru Bošku Đukanoviću. Bez Kraljeva, Užica, Niša, Novog Sada, Čačka, Užica, nema nam košarke.

- Ima li nečega čime se ponosite?
- Malo smo se finansijski stabilizovali, to je naš napredak. Budžet nam je i dalje skroman, svega dva miliona evra i ne možemo da se poredimo sa, recimo, Francuzima koji raspolažu sa 27 miliona evra. Naša snaga su ljudi, treneri, igrači... Napravili smo dobar izbor selektora. Ženska košarka se izdigla posle dužeg vremena. Muškarci su drugi na svetu.

„Na Evropskom prvenstvu idemo na medalju!“: Dragan Đilas

„Na Evropskom prvenstvu idemo na medalju!“: Dragan Đilas


- Koliko ste se kockali donoseći neke teške odluke?
- Unapred čovek ne može ništa sa sigurnošću da tvrdi, ali da je hrabrost preporučljiva - jeste, u svakom poslu.

- A je l’ bilo hrabro predati A reprezentaciju Aleksandru Đorđeviću. Igračka je legenda, ali trener bez iskustva...
- Nije bilo lako doneti takvu odluku, ali smo bili ubeđeni da će to biti dobar potez. Dejan Bodiroga i ja smo se složili i odlučili da mu ponudimo posao. Imali smo u tome snažnu podršku velikih košarkaških imena, Žeravice, Maljkovića... U životu nekada mora da se rizikuje, ne možete samo na “siguricu” da idete. Sale je harizmom i znanjem pokazao kako se vodi reprezentacija.

- Za šest meseci nas čeka Evrobasket?
- Moramo da pokušamo da ujedinimo sve košarkaške snage u Srbiji. Cilj je Rio. Sve ekipe će doći u najjačim sastavima. Rivali nas sad shvataju mnogo ozbiljnije. Moramo da opravdamo drugo mesto sa SP. Nema tu filozofije - idemo na medalju!

- Kako gledate na rat između ULEB i FIBA?
- Liga na nivou bivše Jugoslavije ima veći kvalitet od one u kojoj bi igrali samo naši klubovi. Realno je da regionalna liga opstane, ostaje da se vidi ko će je voditi. FIBA želi da ostvari kontrolu nad Evroligom. Koliko je to moguće već sledeće godine, nisam siguran, ali po poslednjem saopštenju FIBA vidim da razmatraju i takvu mogućnost.

- Može li da se desi da predstojeće polufinale ABA lige između Zvezde i Partizana ipak ne odluči ko će u Evroligu sledeće sezone?
- Neka igraju kao da se bore za plasman u evropsku elitu. Šta će nam budućnost doneti, videćemo. Siguran sam da će jednog dana iz našeg takmičenja ekipe imati prohodnost ka Evroligi. Vreme će pokazati!

Lepše mi je u sportu nego u politici

Nemoguće je Draganu Đilasu da radom u košarci pobegne od političkog angažovanja u prošlosti.
- Priznaću, lep je osećaj kad mogu da kažem kako sam bivši političar, ali naši ljudi me i dalje vezuju za tu vrstu angažmana. Košarka je moja ljubav i svakako se lepše osećam u sportu nego u politici. Čak i kad mi navijači zvižde, kao na finalu Kupa Koraća u Nišu, ne doživljavam to kao nešto strašno. Mnogo je važnije da su “delije”, tada aplaudirale Aleksandru Đorđeviću. Bitno je to za košarku - kaže Đilas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP