Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

KOŠARKAŠKI SKANDAL U NAJAVI

Spasojević: Moguće je
i da Dodik smeta Evroligi!

Autor: V. Nestorović | 25.02.2013 - 23:25:00h | Komentara: 3

U iščekivanju zvaničnih vesti iz sedišta Evrolige i sve glasnijih informacija da se pravila prohodnosti ka elitnom evropskom takmičenju naprasno menjaju, lider regionalne lige strahuje da će im sad neko preko noći oduzeti pravo za koje su se pošteno izborili na terenu.

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Siniša Pašalić

Ukratko, prema rečima čelnika Jadranske lige, u Evroligu će direktno prvoplasirani u ligaškom takmičenju (trenutno je to Igokea), kao i osvajač titule, dok će drgoplasirani u ligaškom delu takmičenja (trenutno je to Zvezda) u kvalifikacije za Evroligu. E sad, direktor Evrolige Đordi Bertomeu navodno je izjavio: „Finalisti F4 regionalne lige će automatski postati učesnici Evrolige. Trećeplasirani sa fajnal fora će u kvalifikacije za Evroligu.“


Dodik se za sve pita kada se radi o Igokei

Kakve veze ima Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, sa KK Igokea? Pravno-formalno nikakve, ali je svima jasno da je on u klubu bog i batina. Nezvanični je vlasnik kluba i zahvaljujući njegovom političkom ugledu okupio je jake sponzore. Nije čak ni član Upravnog odbora, ali se za sve pita. Uostalom, Dodik je svojevremeno igrao za ovaj klub, koji se ranije zvao Potkozarje, a kada je došao na mesto predsednika Potkozarja, klubu je dao ime Igokea.
Do poznatog incidenta na meču sa Zvezdom i slučaja „srednji prst“ na čelu Igokee bio je njegov brat Goran Dodik, nakon čega je podneo ostavku.

Tokom jučerašnjeg dana, i pored sastanka čelnika Evrolige i Jadranske lige, detalji razgovora (ili možda čak i pregovora) nisu poznati. Dovoljno razloga da se predstavnici Igokee dodatno uzbude...

Boris Spasojević, predsednik Igokee, u razgovoru za „Alo!“, kaže:
- Naravno da se osećamo prevarenim. Malo je reći da je ovo neozbiljno, ali ipak je ovo poluprivatna liga. Trojica „velikih igrača“ - Lisac, Radić i Bilić - sve su nas prevarili i trebalo bi da podnesu ostavke.

- Šta ako u petak ULEB potvrdi da će biti po njihovom, da samo finalisti idu u Evroligu?
- Ako se svi ovi navodi ispostave tačnim, najmanje što Jadranska liga može da uradi za nas jeste da organizuje završni turnir u Laktašima, i to o njihovom trošku, jer će ove sezone fajnal for igrati četiri srpske ekipe ili pravoslavne, kako hoćete. Tako bismo pred našim navijačima imali malo veće šanse da se domognemo finala i plasmana u Evroligu, koji smo zaslužili ostvarenim rezultatima ove sezone.

- Kako će izgledati saradnja sa regionalnom ligom naredne sezone posle ovakvog skandala?
- Sešćemo svi na kraju da se dogovorimo o tome šta nam je činiti. Što da se kompanija „Sidro“ ne ugasi, pa da osnujemo neko novo preduzeće, na zdravim osnovama, gde će se stvari postaviti na pravo mesto. Ne treba smetnuti s uma i formiranje neke balkanske lige u kojoj bi većinu činili srpski klubovi. Videćemo šta će biti.

- Osećate li da postoji zavera protiv Igokee i da do ovoga ne bi došlo da vaš klub nije prvi na tabeli?
- Ima raznih priča, voleo bih da nema zavere. Verovatno nekome i ne odgovara da mali klub iz malog mesta igra u Evroligi, tako da je sve moguće. Mi smo pre početka lige dobili propozicije u kojima se tačno navodi kako se stiže do elitnog takmičenja i da Jadranska liga drži dva mesta. Neozbiljno je u finišu menjati pravila.

- Smeta li nekome Milorad Dodik? Možda vas zato miniraju?
- Sve je moguće, ali mislim da to ipak nije slučaj. Evroliga je ozbiljna organizacija, a eto, imali smo prilike da u prethodnim godinama vidimo i druge „male“ ekipe kao što su Krka i Šarlroa da se takmiče s najvećima, pa nikom ništa.

„Ne želimo da verujemo u tako nešto, Evroliga je ozbiljna  organizacija. Možda smo mali klub, al’ smo zaslužili mesto u eliti”

„Ne želimo da verujemo u tako nešto, Evroliga je ozbiljna organizacija. Možda smo mali klub, al’ smo zaslužili mesto u eliti”

Moguć kompromis ABA i Evrolige!

Evroliga je zvaničnim saopštenjem pojasnila nesporazum oko prohodnosti u to takmičenje.
- Evroliga želi da ispravi izjave gospodina Josipa Bilića, koje su se pojavile u medijima za vikend. Želimo da pojasnimo da se pravilnikom Evrolige odlučuje ko će se plasirati u EL, a ne statutima nacionalnih takmičenja. Takav je slučaj i u ostalim međunarodnim takmičenjima. Zbog trenutne situacije, Evroliga je u razgovorima sa predsednikom ABA lige kako bismo pronašli rešenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu, kako bismo zaštitili sportske interese klubova koji ove sezone nastupaju u Jadranskoj ligi. Kada dođemo do rešenja, ono će biti objavljeno, a to će se desiti u narednih nekoliko dana – kaže se u saopštenju Evrolige.

Dijego Fernandes, direktor Evrolige za komunikacije, za „B92“ je potvrdio da završni turnir ABA lige određuje ko će igrati u elitnom takmičenju, ali i da je ove sezone moguć kompromis.


„Pravilnik Evrolige odlučuje ko će se plasirati u Evroligu, ali zbog trenutne situacije, razgovaramo sa predsednikom ABA lige kako bismo pronašli rešenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu, čime bismo zaštitili sportske interese klubova koji ove sezone nastupaju u Jadranskoj ligi”, rekao je Fernandes.

Poslednji komentari
  • mix Vreme: 26.02.2013 06:26h

    Pravo da vam kazem, meni izgleda sasvim logicno ovo st EL kaze! Pa tzv. "regularni DEO sezone" nije konacni plasman i nije zavrseno takmicenje jer se ne zna pobednik istog! Zato se cini potpuno logicnim da ce rezultat PLAY_OFFs tek biti konacni rezultat ABA lige i da to odlucuje plasman. Krivi su ovi u ABA ligi i sada kusaju nebrano voce! Ipak, mislim da najbolji tim uvek ima najvise sansi pa i u Pay offs-u. Bilo bi dobro za Igokeu da osvoji celnu poziciju jer ce onda igrati sa cetvrtim, a ne mozda dtugim najjacim timom-CZ Divnom! NE treba insistirati na domacinstvu kao faktoru jer je Partizan godinama osvajao trofeje na terenima van beograda. Kad si bolji-to nije tesko pokazati, narocito u kosarci!

  • misko Vreme: 26.02.2013 10:13h

    @mix apsolutno si u pravu,trba sacekati kraj play-off- a...a to da se vidi ko je bolji,narocito u basketu,stoji- ta ista Zvezda dere ove sezone tvoj partizan gde god stigne...pa kad je bolja,sta ces ;-)

  • milorad Vreme: 26.02.2013 13:28h

    cuj pravoslavne ekipe...pa ne igraju popovi vec igraci skupljeni sa svih strana svijeta...koja glupost

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP