Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

OVO NISTE ZNALI

Todorić: Čuvali smo Divca od otmice!

Autor: D. J. Bužić | 15.01.2015 - 18:31:00h | Komentara: 2

Priča Ranka Žeravice za „Alo!“, u kojoj je iskusni stručnjak pokušao da obrazloži zašto je Vlade Divac 1986. godine, s već potpisanim predugovorom sa Crvenom zvezdom, „preko noći“ završio u Partizanu, propisno je nasmejala Dragana Todorića, sportskog direktora kluba iz Humske.

„Mnogi su ga hteli - Cibona, Olimpija, Šibenka, Zvezda...  Presudila je kraljevačka veza“

„Mnogi su ga hteli - Cibona, Olimpija, Šibenka, Zvezda... Presudila je kraljevačka veza“ | Foto: Profimedia

- Tačno je to što Ranko kaže da je Vlade tada uveliko trenirao sa Zvezdom, ali to da se Divac uplašio saradnje s njim samo zato što je znao da zapali poneku cigaretu više mi zvuči kao alibi za Zvezdin neuspeh u pregovorima.


- Da čujemo vašu verziju epske bitke za Divca?
- Borba je bila duga i teška, potera za Divcem je trajala sedam-osam meseci. Zvezda ga je, umesto sa prvim timom, držala sa juniorima, koji su se pripremali na Kopaoniku. I Divca je to zabrinulo, pomislio je da Zvezda ne računa na njega ozbiljno, čim nije bio priključen prvom timu. Tu njihovu lošu procenu iskoristili smo Dragan Kićanović i ja i dali smo se u akciju.

- Kako ste odolevali „bočnim udarima“, ponudama Cibone, Bosne, Olimpije?
- Do potpisivanja ugovora morali smo da ga čuvamo od potencijalnih otmica od brojnih klubova s prostora SFRJ. Čekali smo ga na aerodoromu kad god bi putovao avionom. Mnogi su stajali ispred nudeći mu ozbiljan novac. Predstavnici Šibenke su mu u Kraljevo doneli kofer pun para, tada astronomskih 100.000 nemačkih maraka. Za dolazak Divca u Olimpiju je lobirao sadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, u to vreme potpredsednik slovenačkog kluba. Iako je u startu bilo jasno da Vlade neće ni u Hrvatsku, ni u Bosnu, ni u Sloveniju, da porodica Divac želi da im sin igra isključivo u Srbiji, nismo se opuštali.

- Koja je bila vaša strategija?
- Bili smo u prednosti jer smo Kića i ja imali mnogo prijatelja u Kraljevu, u Slogi, gde je bio Divac. I ja sam ranije igrao u Kraljevu, na kraju je ta veza bila presudna. Svakodnevno smo razgovarali sa Divcem, čak smo se viđali i po okolnim selima, pričali smo o budućnosti. Na kraju, presudila je klupska strategija koja se svidela i Vladi. U Partizanu su već bili Đorđević, Obradović, Savović, Grbović, posle smo doveli Paspalja, Danilovića, Ivu Nakića, Pecarskog... Divac je prepoznao našu ambiciju, a i njemu je bilo važno da učestvuje u stvaranju jedne šampionske generacije. Na kraju se opredelio za Partizan i nije pogrešio - zaključuje Dragan Todorić.

Dragan Todorić

Dragan Todorić | Foto: Marko Metlaš

I ja sam pobegao iz Zvezde

I Dragan Todorić je svojevremeno imao predugovor sa Crvenom zvezdom, a onda je postao košarkaški sinonim za Partizan.
- Te 1972. sam osetio da je trenutak da napustim Kraljevo i pređem u neki veći klub. Zvali su me Borac, Cibona, Beko... Partizan je imao neke druge planove. Javila se Zvezda. Meni je to imponovalo, potpisao sam sa crveno-belima predugovor, ali su se na kraju neke stvari poklopile i završio sam u mom Partizanu - kaže Todorić.

Poslednji komentari
  • BoBa Vreme: 15.01.2015 18:56h

    To je taj grobarski moral, potpišeš pa pobegneš!

  • BaBo Vreme: 16.01.2015 01:43h

    @BoBa Kad umres,ti ne znas da si umro i nije ti tesko. Tesko je drugima. Tako je i kad si glup.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP