Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Košarka

TRENER ACO PETROVIĆ IZGUBIO BORBU SA OPAKOM BOLEŠĆU

Zbogom, učitelju!

Autor: P. Vuković | 04.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Aco Petrović, naš proslavljeni stručnjak, preminuo je u 56. godini posle teške bolesti. Košarkaška Srbija zavijena je crno nakon smrti velikog stručnjaka koji je, pored brojnih klubova u zemlji i inostranstvu, nekoliko puta učestvovao i u osvajanju medalja nacionalnog tima Srbije na velikim takmičenjima.

Aco  Petrović

Aco Petrović | Foto: Marko Metlaš


Petrović je, nažalost, izgubio bitku sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom od koje je bolovao dve godine. Njegovo stanje počelo je drastično da se pogoršava od maja ove godine...


Bogata karijera!

U svojoj dugogodišnjoj trenerskoj karijeri, Petrović je trenirao mnoge domaće i evropske klubove: 1993-97 Radnički Beograd, 1997–98 Crvena zvezda, 1998–03 FMP, 2003–04 Hemofarm, 2004–07 Lokomotiva Rostov, 2007–09 UNIKS Kazanj, 2009. Crvena zvezda, 2010. Žalgiris, 2011. FMP, Azovmaš, 2012–2013 UNIKS. Osvojio je: zlato na EP 2001. i 2002. na SP (asistent Svetislava Pešića), srebro 2009. na EP (asistent Dušana Ivkovića).

- Poslednji put smo se čuli pre nekoliko meseci, dok je još mogao da govori. Naš razgovor je protekao u dobrom raspoloženju, imali smo internu šalu zbog mesta rođenja, on mi je govorio: „Gde si, Šabac?“, ja njemu: „Gde si, Požega?“.
Nijednog trenutka nismo pričali o bolesti, nije hteo o toj temi... Pamtiću ga kao dobrog čoveka i vrhunskog trenera. Nažalost, ta bolest je pobedila čoveka koji se nikada nije predavao. Crna je ovo godina za košarku, izgubili smo dva vrhunska trenera, Acu Petrovića i Srđana Sarića - rekao je Milovan Stepandić, Acin dugogodišnji kolega.

Tokom bogate karijere mnoge je Aca naučio košarci. Jedan od njih je i Vojkan Benčić, bivši igrač Crvene zvezde.
- Acu sam upoznao u Zvezdi, znao sam ga iz nekih kadetskih dana kada je igrao za Tašmajdan, pa smo brzo uspostavili kontakt. Držao je korak sa nama, igračima, trudio da približi probleme, učio nas je da na košarku gledamo iz lepšeg ugla, da sve bude zabava - rekao je Benčić.

Petrović je bio učitelj i Vladimiru Kuzmanoviću u Zvezdi.
- Nismo se skoro videli, ali znam da se dosta bio promenio. Od one ljudine kakav je bio, smršao je mnogo i verovatno je bio suočen sa tim šta će se desiti. Bio je vrhunski stručnjak - rekao je Kuzmanović.

ĐILAS: Otišao je jedan od najboljih!


Dragan Đilas, predsednik KSS, rekao je da nas je napustio jedan od najboljih.
- Upravo u kancelariji gledam sliku reprezentacije koja je osvojila srebro 2009. godine na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, na kojoj je i Aca Petrović. Ogroman doprinos je svojim radom i znanjem dao razvoju srpske košarke i rezultatima koje ona postiže. Njegova smrt je veliki gubitak za srpski sport - rekao je Đilas za “Blic”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP