Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Ostali sportovi

NAJVEĆI SVIH VREMENA

AJRTON SENA: Dvadeset godina od smrti "Kišnog čoveka"

Autor: N.Jovanović | 01.05.2014 - 12:32:00h | Komentara: 7

U šestom, od 58 krugova koliko se vozilo za Veliku nagradu San Marina na stazi Imola, Brazilac u Vilijamsovom bolidu izleteo je sa staze u krivini TAMBURELO i otišao zauvek u legendu

Ajrton Sena

Ajrton Sena: foto Wikipedia

Trostruki svetski šampion otišao je prerano. Ostalo je samo sećanja ne velikog čoveka i možda najboljeg vozača svih vremena, koji je bio poznat po svojim, fudbalskim žargonom rečeno, "driblinzima na stazi". Bio je specijalista za vožnju po kiši, zbog čega je i dobio nadimak “Kišni čovek”.

Ajrton Sena

Trenutak udara Ajrtona Sene u krivini Tamburelo

Uvek je vozio punim gasom i ostaće upamćeni njegovi legendarni dueli pre svega sa Alanom Prostom, a onda sa Najdželom Menselom, Dejmonom Hilom, Nelsonom Pikeom, Nikijem Laudom i naravno Mihaelom Šumaherom.

Pred kobnu trku u Imoli žalio se mehaničarima da mu je volan kratak i da mu to pričinjava neudobnost na testovima. Iako je na prve dve trke imao pol pozicije, ni jednu nije uspeo da završi. Na prvoj trci u Brazilu se okrenuo na stazi, a na drugoj ga je izgurao Mika Hakinen.


Na trećoj trci te sezone, voženoj za Veliku nagradu San Marina u Imoli 1. maja 1994. godine, inženjeri Vilijamsa su za njega spremili modifikovanu letvu volana, koja je navodno trebalo da reši problem. Sena i na ovoj trci osvaja pol poziciju sa vremenom 1:21:548.
Zbog pogibije Rolanda Racenbergera dan ranije osećao je veliki pritisak. Svojoj verenici Adrijani Galisteu se žalio da ne želi da učestvuje na ovoj trci, ali naravno, on je bio profesionalac i tako nešto nije mogao da izbegne. Trku je vodio od starta, ali ga je snažni Benetonov bolid za kojim je bio Mihael Šumaher pritiskao svom snagom. Ipak nije uspevao da mu se dovoljno približi.

Ajrton Sena

Lekarske ekipe su brzo reagovale, ali nije bilo pomoći

Međutim, u šestom krugu Sena je izleteo sa staze u krivini Tamburelo udarivši u zid brzinom većom od 200 km/h. Iako su ekipe hitne pomoći brzo reagovale i helikopterom je prebačen u Bolonju, ovom slavnom vozaču nije bilo spasa.

Brazilski vozač je trijumfovao u “najbržem karavanu na točkovima” 41 put i tri puta bio šampion Formule 1, 1988, 1990 i 1991. godine.

Bio je poznat kao izraziti katolik i dobrotvor. Godinama je novac uplaćivao u humanitarne svrhe i pomagao najsiromašnijima. Koliko je bio veliki čovek govori i ironičan trenutak da su mu lekari kada je preminuo ispod kombinezona našli austrijsku zastavu koju je želeo da u slučaju pobede u Imoli razvije u slavu Rolandu Racenbergeru, koji je poginuo samo dan ranije na treningu.

Mihael Šumaher je te godine osvojio šampionat, svoj prvi, a svi pamte da je u trenucima posle podizanja pehara prve reči upravo posvetio svom velikom rivalu:

- Znao sam da dok on vozi da nikada neću biti šampion. Ovo je njegova titula – rekao je tada Šumi, koji se igrom sudbine baš sada u ovim trenucima bori za svoj život.

Ajrton Sena

Spomenik Ajrtonu Seni u Imoli

Ajrton Sena je 2009. godine izabran za najboljeg vozača svih vremena, na izborima u organizaciji čuvenog britanskog lista Autosport. Izbor je tim veći zato što je u njemu učestvovalo 217 nekadašnjih i sadašnjih vozača Formule 1. Sena se našao isped Šumahera i Fanđa, dok su na četvrtom i petom mestu bili Alan Prost i Džim Klark.

Bio je najveći i kao takav otišao u legendu.

Poslednji komentari
  • Nex Vreme: 01.05.2014 19:31h

    Steta za F1, uvek je unosio napredak i entuzijazam

  • DURLANAC Vreme: 01.05.2014 19:58h

    PRAVI LJUDI LEGENDE UVEK ŽIVE...BIO JE KRALJ...

  • ajs Vreme: 01.05.2014 22:01h

    nikad se nece roditi bolji vozac,humanitarac,covek koji je pomogao skolovanje vise od 12 miliona dece,nesto sto ni jedan sportista pre ni posle njega nece ostvariti. na youtube imate dokumentarac Film Senna (2010) - Ayrton Senna - Филм Ајртон Сена [Serbian - Srpski prevod] najbolji sportski domkumentarac koji sam video u zivtou a za muziku je malo leci da je fenomenalna

  • ajs Vreme: 01.05.2014 22:01h

    nikad se nece roditi bolji vozac,humanitarac,covek koji je pomogao skolovanje vise od 12 miliona dece,nesto sto ni jedan sportista pre ni posle njega nece ostvariti. na youtube imate dokumentarac Film Senna (2010) - Ayrton Senna - Филм Ајртон Сена [Serbian - Srpski prevod] najbolji sportski domkumentarac koji sam video u zivtou a za muziku je malo leci da je fenomenalna

  • Milan F1 Vreme: 02.05.2014 02:44h

    Zauvek na 1. mestu,poginuo je vozeci i sada on negde vozi.. samo mi nemozemo da ga vidimo. Dokumentarac koji pomenuo covek gore je savrsen. Vecna ti slava Ayrtone. Zauvek vozim za tebe.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP