Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Ostali sportovi

RUS SA FLORIDE PLIVAĆE ZA SRBIJU

Brat Arkadije!

Autor: M. Zdravković | 16.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Plivački savez Srbije trebalo bi da dobije veliko pojačanje. Radi se o Rusu Arkadiju Vjačaninu (30), svetskom rekorderu na 200 metara leđno i osvajaču brojnih odličja, koji je odlučio da uzme naše državljanstvo i da u budućnosti pliva pod srpskom trobojkom!

Arkadije Vjačanin

Arkadij Vjačanin

Procedura da ruski plivač dobije srpsko državljanstvo već je pokrenuta, i to po hitnom postupku, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić procenio je posle konsultacija sa čelnicima plivačke organizacije da angažovanje Vjačanina predstavlja interes države Srbije.

Vjačanin za mitraljezom u ruskom  helikopteru

Vjačanin za mitraljezom u ruskom helikopteru

Ima brdo medalja


Arkadij Vjačanin bio je član ruske reprezentacije od 2000. godine. Najveće uspehe ostvario je na Olimpijskim igrama u Pekingu, gde je osvojio bronzu na 100 i 200 metara leđno. Godinu dana kasnije postao je i svetski rekorder u malim bazenima na 200 metara. Značajno je i to da je na Evropskom prvenstvu 2006. godine u Budimpešti osvojio dva zlata, na 100 i 200 metara leđno. Plivački savez Srbije planira da Arkadij uzme učešće u mešovitoj štafeti, uz Velimira Stjepanovića, Ivana Lenđera i Čabu Silđija, kako bi nas približili osvajanju medalje na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu.

Arkadij nije nastupao na velikim takmičenjima još od aprila 2013. godine, kada se posvađao sa čelnicima Plivačkog saveza Rusije.

- Srbija je bila jedna od zemalja u koje sam poslao pismo i raspitao se da li žele da mi pomognu i daju mi pasoš i sportsko državljanstvo. Uzbuđen sam zbog pozitivnog odgovora i jedva čekam da predstavljam Srbiju na najvećim plivačkim takmičenjima - poručio je Vjačanin.

Problem bi, međutim, moglo da predstavlja pravilo Svetske plivačke federacije (FINA), koje kaže da takmičar može da uzme drugo sportsko državljanstvo tek nakon što je 12 meseci stanovao na teritoriji te zemlje, što nije slučaj sa našim novim bratom Arkadijem, čija je adresa u proteklih pet godina bila na Floridi, odnosno u tamošnjem gradiću Gejnsvilu.

Inače, Arkadij Vjačanin je rođen u Vorkuti, u Republici Komi, na severozapadu Rusije. Prema informacijama dostupnim na njegovom Fejsbuk profilu, radi se o velikom humanisti i borcu za prava životinja, a nije se libio da kritikuje svoju bivšu domovinu kada je reč o politici eksploatacije Arktika. Takođe, ne gleda blagonaklono ni na politiku ruskog predsednika Vladimira Putina, posebno nakon nedavne ekonomske krize i pada rublje.

Sa devojkom Jevgenijom

Sa devojkom Jevgenijom

Čavić ga nije odvratio od namere


Želju Arkadija Vjačanina da pliva za Srbiju nije pokolebao ni Milorad Čavić, koji ga je na Tviteru savetovao da ne uzima naše državljanstvo.
- Razumem tvoje razloge, ali te molim da razmisliš o drugim federacijama pre Plivačkog saveza Srbije. Savez je leglo korupcije i nesposobnosti i njegov predsednik bi pre trebalo da se nađe u zatvoru. On piše čekove bez pokrića i daje obećanja koja ne može da ispuni i zbog toga bi mogao da postaneš plivački nomad po drugi put - poručio je Čavić.
Ipak, Arkadij mu je brzo odgovorio:
- Ovo nije pitanje novca. Molim te, nemoj da mi pričaš o korupciji!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP