Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Ostali sportovi

SKANDAL

Kosovo definitivno na Olimpijskim igrama 2016. u Riju

Autor: Tanjug | 09.12.2014 - 12:10:00h | Komentara: 2

Ono što se najavljivalo prethodnih meseci, danas je dobilo potvrdu. Kosovo će posle ove odluke moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, saopštio je MOK

Međunarodni olimpijski komitet MOK logo

Kosovo je danas primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, odlučeno je danas na sednici MOK-a u Monaku.

Kosovo će tako moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, saopštio je MOK.

MOK je započeo razmatranje zahteva Kosova za prijem pre pet godina, godinu dana pošto je ta južna srpska pokrajina 2008. samoproglasila nezavisnost.

Kosovo je priznato od 108 zemalja članica Ujedinjenih nacija, ali ne i od Srbije.


Lider Demokratske partije Kosova i odlazeći premijer Hašim Tači oglasio se putem Fejsbuka povodom prijema Kosova u MOK objavivši ime nosioca zastave na Igrama u Rio de Žaneiru 2016.

- Zastavu Kosova nosiće šampion u džudou Keljmendi - napisao je Tači.

Kosovo će prvi put učestvovati na međunarodnom takmičenju iduće godine na Evropskim igrama u Bakuu.

UDOVIČIĆ O PRIJEMU KOSOVA U MOK:

Čemu ovakav presedan u predolimpijskoj godini!

"Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim," poručio je ministar Udovičić.

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić poručio da su mu nejasni motivi i razlozi da Međunarodni olimpijski komitet prihvati takozvanu državu Kosovo u punopravno članstvo.

“Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na međunarodnom nivou jer ubuduće otvara mnoge, do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu,” ističe Udovičić u svom saopštenju, dodajući:

Vanja Udovičić

Vanja Udovičić | Foto: Oliver Bunić

“Koji su motivi i razlozi da se donese jedna ovakva odluka i da se tzv. država sa tla Evrope, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, primi u članstvo? To do sada nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao Kosovo.

Kako će se to odraziti na dalji rad ove najviše međunarodne sportske organizacije za olimpijske sportove i šta su sada kriterijumi za prijem u tu organizaciju, šta su uslovi i ko tumači uslove propisane Olimpijskom poveljom i da li to znači da su ti uslovi proizvoljni i da se tumače od slučaja do slučaja, najblaže rečeno je krajnje nejasno.

Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim.

Sa svoje strane uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i događaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja,” zaključuje se u saopštenju Vanje Udovičića.

Poslednji komentari
  • marija Vreme: 10.12.2014 01:14h

    Bravo za Divca, pripala mu cast da ucestvuje u jadnoglasnom prijemu Kosova u MOK i prvi prizna nezavisnost kosova. Bas je sportski nastupio, gadi mi se.

  • Perica Vreme: 10.12.2014 09:32h

    Cestitke komsijama! Zelimo vam puno uspeha na OI iz Beograda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP