Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Ostali sportovi

NOVI UDAR NA SRBIJU!

KOSOVO na Olimpijadi U RIJU!

Autor: D. Ostojić | 22.10.2014 - 20:43:00h | Komentara: 7

Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija po kojoj samoproglašena Republika Kosovo od četvrtka postaje punopravan član Međunarodnog olimpijskog komiteta!

Žarko  Paspalj

Žarko Paspalj | Foto: Nenad Kojadinović

Ova šokantna odluka trebalo bi da bude donesena na sednici Izvršnog odbora ove organizacije, koja bi kasnije samo bila potvrđena na Generalnoj skupštini MOK-a.


Kako stvari stoje, sportisti Kosova već sad mogu da se pripremaju za ravnopravno učešće sa svim ostalim svetskim sportistima za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, koje će biti održane 2016. godine.

Ovu mogućnost za „Alo!“ je potvrdio i Žarko Paspalj, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije koji nimalo nije iznenađen ovakvim scenarijom.
- To o čemu pričate je, nažalost, i te kako izvesno, a sad da li će Izvršni odbor MOK-a doneti takvu odluku već u četvrtak ili za nekoliko meseci, to je već tehnička stvar. Samoproglašena republika Kosovo godinama političkim vezama lobira za prijem u Međunarodni olimpijski komitet, a informacije koje su došle do mene takođe govore da je to već završena priča!

Borislav  Stanković

Borislav Stanković

U novonastaloj situaciji se naše sportske institucije ništa ne pitaju, na potezu je vlada Kosova, koja u dogovoru sa ostalim državama može da dobije konačnu podršku i na taj način uđe u olimpijsku porodicu. Očigledno je Nemac Tomas Bah, aktuelni predsednik MOK-a, rešio da preseče tu priču i da im dozvoli članstvo - kaže za „Alo!“ Žarko Paspalj.
Na pitanje, kako sad srpski sportisti i OKS treba da se ponašaju u ovom slučaju, legendarni košarkaš kaže:

- Mi smo se sve vreme protivili ovakvom ishodu, ali ako se zaista i ozvaniči to da Kosovo ulazi u MOK, mi dolazimo pred svršen čin. Nema tu izbora, a eventualni bojkot, ako na to neko pomišlja, mogao bi da nam se obije o glavu. Svima je teško, ali realnost je jedno, a želje sasvim drugo. Srbija, u svakom slučaju, treba da gleda sebe - zaključuje Paspalj.

S druge strane, Borislav Stanković, jedan od najvećih sportskih autoriteta u svetu i počasni predsednik FIBA i član MOK-a, za naš list ostavlja mogućnost da se čitava stvar, ipak, prolongira.

- Samo Generalna skupština MOK-a, koja zaseda jedanput godišnje, može da primi novog člana u olimpijsku porodicu. Zna se da samo članice UN mogu da budu i članice MOK, zato sačekajmo malo. U svakom slučaju, čekaće se politička odluka po ovom pitanju, ali smo svedoci da se u ovom vremenu neke stvari rade i mimo pravila, pa me ne bi iznenadilo da Kosovo i bude primljeno u MOK - rekao je Borislav Stanković.
 
Poslednji komentari
  • Dobrivoje Vreme: 23.10.2014 00:00h

    Mozda Ivica i Aleksandar znaju vise o ovome ali nisu hteli da uzbunjuju narod ili sam ja mozda malko vidovit?

  • SAM Vreme: 23.10.2014 00:06h

    Sto to Toma i Vucic nisu sprecili?

  • Marija Vreme: 23.10.2014 06:03h

    Ako se zaista desi da tzv.republika Kosovo bude ucestvovala na ovoj manifestaciji, ucesce nase reprezentacije znacice de fakto nase priznanje te lazne drzave.Hocemo li to dozvoliti ili ne cemo ma koliku cenu platili?!? Ima li ista u Srbiji sta nije na prodaju?!?Ako na ovako nesto mi pristanemo , pali smo i kao narod i kao drzava.

  • vera Vreme: 23.10.2014 07:36h

    Zapad nam radi sve sta hoce a nasa vlada klimajuci glavom sve prihvata. Vucicu i Dacicu zasto ste nas do dna ponizili?

  • observer Vreme: 23.10.2014 07:56h

    Što se sad pravimo iznenađeni kad se Vučić briselskim sporazumom obavezao da neće sprečavati Kosovo u svetskim i evropskim integracijama ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP