Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Ostali sportovi

VEROVALI ILI NE

Naši vaterpolisti su šampioni na prosjačkom štapu!

Autor: M. Rangelov | 29.07.2014 - 20:31:00h | Komentara: 8

Kako je biti srpski vaterpolista? Na sve to šampion, najbolji u Evropi? Zvuči bajno, deluje sjajno, tek nekoliko dana dok se ne stiša euforija. A onda, sledi povratak u realnost, suočavanje sa teškom finansijskom situacijom.

Iako nose zlatne medalje osvojene u Budimpešti, srpski vaterpolisti iz sezone u sezonu prave planove kako da prežive, kako da obezbede sebi i porodici minimum sredstava za normalan život.

Snalazi se dobro u svim uslovima i pored besparice: Sava Ranđelović

Snalazi se dobro u svim uslovima i pored besparice: Sava Ranđelović | Foto: Marko Metlaš 

Dok u inostranstvu prosečan vaterpolista zarađuje oko 60.000 evra godišnje, evropski šampion u svojim redovima ima pojedince koji, verovali ili ne, od kluba mesečno naplate jedva 500 evra!!! I to ako ne iskrsne neki problem... Nezvanično, jedan takav primer imamo u Beogradu, u Crvenoj zvezdi, u slučaju najmlađeg i jednog od najtalentovanijih vaterpolo reprezentativca Srbije. Sava Ranđelović, 21-godišnji bek crveno-belih, shodno klupskim mogućnostima, dobija jedva 60.000 dinara mesečno, pa se onda pitamo zašto nam je kompletna liga “pobegla” iz zemlje. Ruku na panj stavljamo da nijedan sličan primer vrhunskog sportiste, zlatnog vaterpoliste, ne postoji u selekcijama Mađarske, Italije, Rumunije, Grčke, pa ni Hrvatske, Crne Gore...

Šampioni Evrope

Šampioni Evrope | Foto: Profimedia.rs

 Igrači poput Save ginu u bazenu, pronose slavu Srbije i čekaju da se drugi “otvore”, kad mi ne znamo da cenimo. Za talentovanog igrača interesovanje je već pokazala španska Barseloneta, zvanični klupski prvak Evrope, u kojoj će sigurno imati bar desetostruko veća primanja. A šta je sa ostalim igračima koji neće stići do samog vrha? Nameće se pitanje - može li prosečni vaterpolista u Srbiji da živi od svog poziva?

S druge strane, ni naši vrhunski igrači ne žive raskalašno poput kolega iz drugih sportova. Oni su porodični ljudi, nema ih po splavovima, u noćnim klubovima. Na tribine bazena ne dolaze starlete, nego supruge sa decom ili dugogodišnje devojke. Ne voze skupa kola i nemaju vile! Jedan od najstandardnijih u nacionalnom timu, Nikola Rađen, vozi “pasat”, što bi, sigurno za neke fudbalske reprezentativce bilo poniženje.
I pored toga što oko vrata imaju više medalja nego mnogi sportisti odigranih utakmica na velikim takmičenjima, “delfini” su normalni i pristupačni u razgovoru sa predstavnicima medija.

Skromnost zaista jeste vrlina, ali ovi momci definitivno zaslužuju mnogo više! 


Šapić najplaćeniji svih vremena!

„Zlonamerni pokušaj“: Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić | Foto: Đ. Kojadinović

 Prema nezvaničnim informacijama, najveći ugovor u istoriji vaterpola potpisao je naš Aleksandar Šapić. Njemu je 2006. ruski Šturm za sezonu navodno isplatio 300.000 dolara. Uslovi ugovora nisu objavljeni, ali se veruje da su najbolji u istoriji ovog sporta. Poređenja radi, najplaćeniji fubaler u istoriji fudbala, Kristijano Ronaldo od Reala godišnje inkasira 21 milion evra!


Samo dvojica igraju u Srbiji

Naši reprezentativci, novi-stari šampioni Evrope, u narednoj sezoni mahom se vraćaju u inostranstvo. Većina momaka je završila povratničku epizodu na domaćoj sceni. Samo su Mandić i Ranđelović ostali u Srbiji, uz pitanje koliko dugo. U inostranstvu igraju: G. Pjetlović (Oradea), Gocić (Solnok), Ćuk (Eger), D. Pjetlović (Pro Reko), Nikić (Galatasaraj), Aleksić (Solnok), Rađen (Olimpijakos), Filipović (Pro Reko), Prlainović (Pro Reko), S. Mitrović (Solnok), B. Mitrović (Eger).


Država obećala 20.000 evra svakom igraču!

Javna je tajna da igračima od 2012. godine, na konto raznih uspeha i obećanih premija, Savez nije isplatio ni petinu novca.
Ovog puta, kako „Alo!“ saznaje, država je odlučna da u što kraćem roku svakom od zlatnih reprezentativaca kao nagradu i zahvalnost za veliki uspeh isplati po 20.000 evra.


Ikodinović: Vaterpolo nije fudbal!

Legendarni vaterpolista Danilo Ikodinović ne zna kolika su danas primanja u tom sportu, ali ističe da je tokom karijere zaradio dovoljno da može normalno da živi.

Dačo, nije to ta školska godina!

Dača Ikodinović | Foto: tviter

 - Ja sam za svog života u bazenu lepo zaradio. Imao sam dovoljno novca da uložim u privatni biznis. Smatram da trenutno pripadam nekoj srednjoj klasi, koja u Srbiji odavno ne postoji. Nemam milione, ali mogu normalno da živim. Vaterpolo ne može da se posmatra kao fudbal. Mi dolazimo iz malog sporta i moramo da se pomirimo s tim - konstatovao je Ikodinović. 

Poslednji komentari
  • Peki Vreme: 30.07.2014 00:46h

    Zato sto si ti Savo skroman i posten momak uskoro ces postati ceo od zlata...

  • vlada Vreme: 30.07.2014 12:54h

    Pa i kad su poceli da se bave vaterpolom znali su da je to izuzetno slabo placen sport.To je sport koji se ozbiljno igra racunajuci bivsu SFRJ u jos dve tri zemlje.Zao mi je sto je tako ali uveliko se razmislja da od sledecih OI i ne bude na programu.

  • Zorana Vreme: 30.07.2014 13:59h

    500 eura prosjacki stap? U zemlji Srbiji? pa to je direktorska plata

  • Tatjana Vreme: 30.07.2014 15:21h

    I trba da im se da po 20000 eur. Zasluzili su to. Samo, bojim se da ih ne prevare.

  • mare Vreme: 30.07.2014 16:34h

    ajde malo Daco tvoje je bilo drugo vreme molim sve vaterpoliste crvene zvezde da budu hrabri kao sto je Sava i da svi kazu staa imaju zasto su napustili klub (mislim na prvu postavu tj 13 14 koliko ih ima istina treba da se zna zasto se ko se tako neljudski ponasa prema osvajacu svega i sta kazu rukovodioci kluba s obzirom da su se javno hvalali sa novo pridoslim sponzorima prosle godine????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP