Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Ostali sportovi

JEDINI SRPSKI VOZAČ SA LICENCOM ZA FORMULU 1, O SLAVNOM POZNANIKU:

Šumahera bude iz kome!? Miloš Pavlović: PREŽIVEĆE!

Autor: D. J. BUŽIĆ | 03.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Čitav svet i dalje strepi za sudbinu sedmostrukog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera, koji će petak, svoj 45. rođendan, dočekati u komi! Lekari su potvrdili da je Šumaher u stabilnom, ali i dalje kritičnom stanju posle dve operacije na glavi, a stručnjaci predviđaju da bi za dva dana on mogao na kratko da bude probuđen iz kome.

Šumaher

Šumaher | Foto: AP

Tokom jučerašnjeg dana iz bolnice u Grenoblu nije bilo službenih informacija, stalo se na podacima od srede: “Mihaelovo zdravstveno stanje je stabilno, ali i dalje kritično. Ipak, još je rano za davanje prognoza. Iako se nema šta dodati, ovo je dobra vest”, reči su portparola porodice Šumaher.
Lekari Šumahera posle nesreće na skijalištu u Meribelu već peti dan održavaju u stanju indukovane kome i prate promene na mozgu. Oni su potvrdili da je Šumaher u stabilnom, ali i dalje kritičnom stanju posle dve operacije na glavi, a stručnjaci predviđaju da bi on mogao na kratko da bude probuđen iz kome.

Na Univerzitetskoj klinici u Grenoblu uz Šumahera je porodica, supruga Korina, deca Mik i Đina Marija, otac Rolf i brat Ralf, koji su zahvalili svima na podršci.

Sutra ga bude iz kome!

Stručnjaci predviđaju da će lekari bolnice u Grenoblu u subotu nakratko probuditi Šumahera iz veštačke kome, u kojoj ga drže anesteziolozi. Veštačka koma podrazumeva manju potrošnju energije mozga, a pacijent prima posebne lekove.

Podrška velikom šampionu, njegovoj porodici, pristiže sa svih strana.
Jedan od retkih Srba koji poznaje slavnog Mihaela Šumahera je i automobilista Miloš Pavlović (31), čovek sa licencom za Formulu 1 koji je u nekoliko navrata bio pred samim vratima “najbržeg cirkusa na točkovima”.

- Ne mogu reći da smo veliki prijatelji, ali da se poznajemo, to da. Vozili smo par trka u kartingu, 1996. u Monte Karlu i 1997. u Parizu, u Bersiju. Javljali smo se jedan drugom, razmenjivali smo par reči...

Miloš  Pavlović

Miloš Pavlović | Foto: M. Mitrović

Mihaela sam doživeo kao simpatičnu, finu osobu. U njemu sam video suštu suprotnost hladnom čoveku, kako ga većina medija doživljava i predstavlja. Zbog svega toga ova Šumaherova drama je i mene ozbiljno uzdrmala. I sam sam u velikom šoku, neprestano osluškujem vesti iz Grenobla - iskreno će Pavlović.

Idioti ga već sahranili


Nekoliko stotina idiota širom sveta, željni lajkova, napravili su niz grupa na Fejsbuku s naslovom u kome izjavljuju saučešće porodici Šumaher. Fejsbuk je reagovao i brzo obrisao pomenute stranice.


Lažni sveštenik


Jedan novinar, gladan senzacije, obukao se uoči novogodišnjeg dočeka u odoru sveštenika i tako pokušao da izvuče nove detalje ove tragedije. Obezbeđenje ga je otkrilo i izbacilo već na ulazu u bolnicu u Grenoblu.

Srpski vozač smatra da je za Mihaelovu nesreću kriva sudbina, nesrećan splet okolnosti, nikako njegova bahatost ili neprilagođena brzina, kako se u prvi mah mislilo.

- On je pravi profesionalac, bilo da su automobilizam ili skijanje u pitanju. Kao što svi čitamo, nesreća se dogodila slučajno, na banalan način, nije svoj život ugrozio zbog brzine. Šumi, kao i mnogi vozači Formule 1, uživa u adrenalinu, ali ko može sad da kaže “eh, da se nije skijao”.
Pa zar treba život da provedemo ne izlazeći iz kreveta? Glupost. Svakom je ovako nešto moglo da se dogodi. Al’ nije svako Šumaher, zato sam ubeđen da će preživeti.
Fizička snaga koju on poseduje, evo već danas, na 45. rođendan, imaće presudnu ulogu u njegovom oporavku. Ubeđen sam u to. Kažem, on je Mihael! Kad si u formi, kad ti je telo zdravo, svaka trauma može brže i lakše da se prevaziđe. Molim se za Mihaela, verujem u njegovu pobedu - optimistički zaključuje Miloš Pavlović.

Mihaelov mozak pod skenerom

Na osnovu šturih informacija koje se mogu dobiti iz bolnice u Grenoblu, teško je zaključiti šta čeka Mihaela Šumahera nakon teškog pada na skijanju koji je doživeo 29. decembra, jer niko ne želi da da tačnu procenu šta će biti sa slavnim Nemcem kada bude prošlo najgore. Tako je britanski “Dejli mejl” uporedio njegov slučaj sa slučajem Kejt Fortingem (44), koja je takođe doživela povredu glave na skijanju. Četiri godine nakon toga i dalje oseća posledice udarca i vesti o Šumaheru su je posebno pogodile.
Kod nje nije bilo toliko kritično, ali je šteta bila poprilična. Detaljni pregledi nisu mogli da utvrde promene na mozgu, koje su bile isuvše sitne da bi se primetile. Pomislila je da je dobro prošla, ali onda su posle izvesnog vremena počeli problemi - nije mogla da govori tečno, nedostajala joj je koncentracija i nije mogla da donosi odluke. Ima i dalje problem sa pamćenjem, glavoboljama.
Doktor Martin Skur, neurolog, kaže da svaki udarac u glavu može imati ozbiljne posledice.
- I kada nosite kacigu, kao što je to bio slučaj sa Šumaherom, ne znači da ste potpuno zaštićeni. Možete da sprečite frakturu lobanje, ali nećete sprečiti podlive. Mozak je kao žele. Ako ga prodrmate, pocepaće se. Zato, ako se udarite, pa i pod kacigom, shvatate kakva je to opasnost - rekao je Skur.

Hronologija

Dan 1 (29. decembar)

11.00 Šumaher je skijao u društvu sina Mika kada mu se dogodila nesreća prilikom koje je zadobio tešku povredu glave udarvši u kamen.
11.53 Spasilačke ekipe su stigle i prebacile su ga u obližnju bolnicu, da bi u 12.45 bio helikopterom prebačen u bolnicu, 30 kilometara dalje, u Grenoblu. U tom trenutku se nije znalo da je povreda toliko ozbiljna.


Dan 2 (30. decembar)

2.45 Šumaher je tokom noći operisan. Lobanju su mu izbušili kako bi smanjili pritisak i oticanje mozga. Uklonjen mu je krvni ugrušak, uveden je u stanje indukovane kome.
10.58 U bolnici u Grenoblu doktorima i medicinskim sestrama je zabranjena upotreba mobilnog.
16.00 Francuska policija je otvorila istragu, po službenoj dužnosti.


Dan 3 (31. decembar)

8.00 Oprečne informacije kojom brzinom se kretao Šumaher prilikom pada, idu od 10 kilometara na čas do čak 100 kilometara.
11.02 Na konferenciji za novinare lekari su saopštili da se situacija neznantno popravila nakon nove hirurške intervenije. Operacija je trajala dva sata.

Dan 4 (1. januar)

9.58 Prvog dana nove godine stanje je i dalje kritično. Mnogi poznate ličnosti širom sveta se javljaju i mole se za Šumahera, a među njima je i trener Đokovića, Boris Beker. „Naše misli i molitve su sa njegovom porodicom!“
15.39 I dalje je u veštačkoj komi i uprkos stabilnom stanju životno je ugrožen. Dobra vest je da mu se stanje nije pogoršalo.


Dan 5 (2. januar)

9.50 Mediji uporno pokušavaju da saznaju što više informacija iz bolnice, ali je sve do te mere zatvoreno da niko ne zna čak ni u kojoj se sobi nalazi Šumaher.
14.07 Porodica se oglasila putem zvaničnog Šumaherovog sajta: „Zahvaljujemo se svim ljudima iz celog sveta koji su izrazili saosećanje i poželeli Mihaelu oporavak. Dobijamo veliku podršku“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP