Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Ostali sportovi

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA SPORT I OMLADINU

Ukinite MMA u Srbiji!

Autor: Ekipa ALO! | 18.09.2012 - 21:38:00h | Komentara: 0

Povodom MMA borilačkog meča koji je u subotu održan u hali Pionir, vojođanski Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zatražio je od ministarke za omladinu i sport Alise Marić da MMA izbaci sa liste sportskih grana.

MMA u Pioniru

Pokrajinski sekretarijat rešio da zabrani MMA u Srbiji | Foto: Dušan Milenković

U otvorenom pismu koje je potpisala Marinka Čobanu, pokrajinski sekretar, od Marićeve se traži da "na taj način ispoštuje Zakon o sportu koji decidirano zabranjuje bavljenje ovakvim borbama".


Evo šta se navodi u pismu, nakon pomenutog uvoda:

"Kako je poznato, MMA se bazira na slobodnoj brobi dva borca koji se odvija u osmougaonom kavezu (oktagon). Samo i me MMA ("Mixed martial arts") znači mešavinu više borilačkih veština koje praktično čine borbu potpuno slobodnom i dozvoljava udarce i zahvate koji mogu dovesti do teških povreda, pa i smrtnog ishoda, o čemu svedoče brojne činjenice.

MMA u Pioniru

Zakon o sportu decidirano zabranjuje bavljenje ovakvim borbama | Foto: Dušan Milenković

Zakon o sportu je, prepoznajući štetnost i društvenu opasnost ovakvih borbi, sa namerom da zaštiti pre svega mlade ljude i sportiste od povređivanja i brutalnosti, doneo odredbu koja je sazdržana u članu 158, stav 6, a koja glasi: "Zabranjeno je organizovanje bilo kakve sportske priredbe koja se temelji na tzv. slobodnoj borbi dva ili više lice (borbe u kavezu), kao i učešće u takvoj priredbi", te je za nepoštovanje ove odredbe utvrdio i prekršajnu novčanu kaznu za organizatora ovakvog takmičenja od 100.000 do milion dinara.

MMA u Pioniru

MMA ili slobodna borba u kavezu | Foto: Dušan Milenković

Kako je gore navedeni Pravilnik o sportskim granama Ministarstvo donelo posle stupanja na snagu Zakona o sportu, uvrštenje MMA u sportske grane koje prepoznaje Republika Srbija predstavlja praktično kršenje zakona o sportu. Na osnovu takvog Pravilnika o sportskim granama, u Agenciji za privredne registre je i na teritoriji AP Vojvodine registrovano nekoliko sportskih klubova za granu sporta "MMA borilački sport", a sada postoji i savez na pokrajinskom nivou, dok se protivno Zakonu održavaju javne priredbe MMA kakva je bila i poslednja u hali Pionir u Beogradu. Stoga je Pokrajinski sekretar za sport i omladinu dužan da reaguje, što ovim putem i činimo inisistirajući na što bržoj intervenciji resornog Ministarstva i eliminisanja MMA iz Pravilnika o sportskim granama.

MMA u Pioniru

MMA meč održan u Pioniru | Foto: Reuters

Smatramo da je dužnost Ministarstva omladine i sporta da poštuje sve zakone, a posebno zakon iz svoje oblasti čiji je predlagač bio. Stoga vas javno pozivam da preispitate Pravilnik o sportskim grana u Republici Srbiji i MMA i slične borbe izbacije sa spiska spornih grana", navodi se u pismu Marinke Čobanu Alisi Marić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP